Kan risvand gøre underværker for dit hår? Vi tester det japanske skønhedstip

Japanerne har i århundrede brugt risvand som en del af deres hårplejerutine, og med sociale medier som TikTok er skønhedstrenden nu også nået til Vesten. Men virker det overhovedet? Journalist Josefine Stork har testet, om risvand kan give blødt hår og flot hud.

Risvand

Vi kender ris som en proteinkilde i aftensmaden, men kan de rent faktisk også gøre os smukkere?

Japanerne har brugt risvand som en del af deres hårplejerutine i århundreder, og nu er den simple skønhedstrend også kommet til Vesten, hvor det ikke kun puttes i håret, men også på huden. 

Det siges, at risvandet er fyldt med antioxidanter, som skulle blødgøre hud og hår og hjælpe på hudirritation og skadede og tørre hårspidser. Et studie fra The National Health Institute viser også, at hvis risvandet fermenteres (altså står længe nok i køleskabet), skulle det virke på solskader på huden. 

Som en garvet soldyrker med for mange år uden solcreme glæder jeg mig særligt til at teste, om sidstnævnte er sandt.

Du skal bruge:

  • 3 dl vand
  • 1 dl ris
  • si
  • sprayflaske

Sådan gør du:

  1. Skyl risene grundigt inden brug − gerne 2-3 gange. Hæld ris og vand i en beholder, og rør rundt. Lad den stå i 24 timer i køleskabet. 
  2. Si risen fra, og hæld vandet på en sprayflaske. Opbevar i køleskabet (holder ca. en uges tid, inden den begynder at fermentere). 
  3. Risvandet sprayes i ansigtet om aftenen efter din normale hudplejerutine. Spray det i håret efter vask med shampoo, og lad det sidde som en hårmaske i 20 minutter, før det vaskes ud. Bagefter påføres balsam.

Tip!

Jeg sprayer risvand i mit hår, når det begynder at kalde på en hårvask. Det gør håret mindre fedtet, og jeg kan udskyde behovet for vask en dag.

Vurdering:

Jeg forstår godt, at japanerne allerede for 1000 år siden hældte det overskydende risvand i håret, for ligesom dem oplever jeg en stor forskel. 

Det er tydeligt at mærke, at vandet styrker håret, og det føles mere tykt og kraftfuldt allerede efter første omgang. Det samme gælder for huden. Når jeg sprøjter risvandet i ansigtet hver aften efter min normale hudplejerutine, føles min hud ekstra blød, når jeg vågner om morgenen. 

Jeg oplever dog, at risvandet forholdsvis hurtigt begynder at fermentere, selvom det opbevares på køl. Det skulle efter sigende også hjælpe på min huds solskader, men efter en måned har jeg stadig til gode at se dem forsvinde.

Naturlige mirakelkure eller fake beauty news?

Jeg er blevet lidt af en hud- og hårnørd, efter jeg er begyndt at nærme mig midt 30’erne, og mit feed på Instagram og TikTok svømmer over af videoer med metoder til at få Disneyhår- og hud, som ville gøre selv Askepot misundelig. 

Det er især dem med naturlige ingredienser, som man selv kan lave hjemme i køkkenet, der fanger min opmærksomhed.  

Men virker de rent faktisk, eller er det bare fake beauty news på de sociale medier?