Portræt af Josefine Stork og billede af hørfrø.
Det lillebitte brune frø ser ikke ud af meget, men indeholder en lang række næringsstoffer, som angiveligt skulle give både hud og hår et boost.

Er hørfrøgelé virkelig lige så effektiv som botox? Vi tester TikTok-trenden

Spiselig skønhedspleje er intet nyt fænomen, men der er kommet nye madvarer på menuen, efter sociale medier som TikTok er kommet til. Journalist Josefine Stork tester, om hørfrøgelé kan give dig glansfuldt hår og færre rynker.

Hørfrøgelé

Det lillebitte brune frø ser ikke ud af meget, men indeholder en lang række næringsstoffer, som angiveligt skulle give både hud og hår et boost. 

Hørfrø er spækket med vitaminer, proteiner, fibre og mineraler, herunder jern, magnesium, calcium og zink, der alle er gode for hår og hud. 

Hørfrømasken har da også været kendt i mange år, men har fået fornyet popularitet efter en amerikansk TikTok’er sammenlignede dens effekter med botox. 

Men om det lille frø kan erstatte det populære rynkemiddel, er jeg spændt på at finde ud af.

Du skal bruge:

  • 1 dl hørfrø
  • 6 dl vand
  • si eller ostelærred

Sådan gør du:

  • Hæld vandet i en gryde, og bring det i kog.
  • Hæld hørfrø i det kogende vand og rør, indtil vandet tykner en anelse og ikke har taget farve fra frøet. Tag vandet af komfuret, og sæt på køl. 
  • Når blandingen er kold og geléagtig, så brug en si eller et ostelærred til at separere hørfrøene fra geléen. 
  • Smør blandingen i hele ansigtet og i håret, og lad den sidde 10 til 20 minutter, indtil den er indtørret. 
  • Vask geléen af hår og ansigt med varmt vand.

Tip!

Brug de overskydende hørfrø fra masken i din bolledej – derved mindsker du madspild.

Vurdering:

Masken er meget nem og ikke mindst billig at lave. 

Det eneste, der kræver lidt tankevirksomhed, er at separere geléen fra frøene med klædet eller sien. Hvis man er doven, som jeg har været et par gange, kan man sagtens smøre masken inklusive frø i hår og ansigt, men det kræver mere tid efterfølgende at få det hele af. 

Jeg har brugt masken et par gange om ugen i en måned nu, og min hud har fået mere glød og føles blødere − og det samme gør håret. Jeg oplever, at mine porer mindskes, og at hudorme træder frem og nemmere kan fjernes. 

Jeg har aldrig prøvet botox, så jeg har intet sammenligningsgrundlag, men jeg oplever faktisk, at mine rynker ved øjnene og på brystet mindskes betydeligt. 

Jeg kommer helt sikkert til at fortsætte med at smøre mig ind i hørfrø.

Naturlige mirakelkure eller fake beauty news?

Jeg er blevet lidt af en hud- og hårnørd, efter jeg er begyndt at nærme mig midt 30’erne, og mit feed på Instagram og TikTok svømmer over af videoer med metoder til at få Disneyhår- og hud, som ville gøre selv Askepot misundelig. 

Det er især dem med naturlige ingredienser, som man selv kan lave hjemme i køkkenet, der fanger min opmærksomhed.  

Men virker de rent faktisk, eller er det bare fake beauty news på de sociale medier?