ekspertråd

5 nemme kostråd, der giver flad mave

Klinisk diætist Rikke Lunau Storm guider os til, hvordan vi kan få flad mave.

Er du også på jagt efter en fladere mave, så får du her 5 gode råd til din kost, som kan hjælpe dig godt på vej.

1. Spis seks gange om dagen

Hvad: Spis tre hovedmåltider og tre mellemmåltider hver dag.

Hvorfor: Uanset, om du gerne vil tabe dig eller holde en sund livsstil, er det vigtigt at spise jævnt, så du oplever konstant mæthed og holder blodsukkeret stabilt. Mange tror, de kan spare kalorier ved at springe mellemmåltiderne over, men i stedet overspiser de ved hovedmåltiderne og får hang til søde sager specielt om eftermiddagen. At spise jævnt over dagen er også en god måde at vænne kroppen til at spise mindre portioner i stedet for en kæmpe portion, når man er skrupsulten.

Hvordan: Sørg for at have et sundt mellemmåltid inden for rækkevidde, så er du altid beredt, inden sulten overtager fra fornuften.

2. Elsk dine kulhydrater

Hvad: Spis rugbrød, kartofler, havregryn, fuldkornspasta, mysli og groft grønt.

Hvorfor: Kulhydrater er ofte udskældte, og forskning viser, at kulhydrater især får fedtet til at sætte sig på maven. Men det gælder kun de hurtige kulhydrater i hvidt brød, pasta, slik, kage, sodavand, chokolade og den slags. De langvarige kulhydrater såsom fuldkorn og kostfibre forlænger mæthedsfølelsen og stimulerer tarmbevægelserne, så du ikke bliver forstoppet. De grove kulhydrater nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer. Ved at spise de langvarige kulhydrater giver du kroppen vedvarende energi og et stabilt blodsukker. Det er vigtigt at stabilisere blodsukkeret, når du vil tabe dig, for et lavt blodsukker gør det alt for svært at træffe de rigtige kostvalg, fordi hjernen er i en tilstand af „sukkerpanik”.

Hvordan: Spis langvarige kulhydrater til hverdag og gem de kortvarige til weekend eller fest. Når sukkertrangen melder sig, så spis i stedet mandler, der faktisk slanker

3. Få proteiner fra mælkeprodukter

Hvad: Spis skyr, fromage frais, hytteret, yoghurt, skummet- og minimælk.

Hvorfor: Fedtfattige mælkeprodukter er en god kilde til proteiner, der mætter i længere tid end kulhydrater, og som samtidig styrker dine muskler og dit immunforsvar. Når vi skal omsætte proteinerne i kroppen, får vi større effekt af animalske proteiner, da disse har en højere biologisk værdi end vegetabilske proteiner fra eksempelvis bønner, linser og nødder.

Hvordan: Brug mælkeprodukterne som mellemmåltider. Prøv at blande skyr med frisk frugt, mysli eller lidt vaniljesukker.

4. Spis naturligt!

Hvad: Sørg for at spise friske råvarer hver dag og gå så vidt muligt uden om forarbejdet mad som ketchup, kødpålæg og færdigretter.

Hvorfor: Forarbejdet mad indeholder ofte tilsætningsstoffer, der giver en bestemt smag eller lugt, farve eller konsistens samt øger holdbarheden. Dette er med til at forringe kvaliteten, og maden indeholder færre mineraler og vitaminer. Desuden er det ofte via de forarbejdede madvarer, at vi får meget salt og sukker, som anvendes som smagsforstærkere og konservering.

Hvordan: Giv din krop kvalitet og undgå fødevarer med mange e–numre. Brug middagsrester som pålæg, så kan du selv kontrollere indhold af f.eks. salt.

5. Jo grønnere, jo bedre

Hvad: Tre stykker frugt og 300-400 gram grønt om dagen.

Hvorfor: Juice og smoothies forbindes med sundhed, fordi du får en masse vitaminer og mineraler på én gang. Ulempen er, at der går fire-fem stykker frugt til et glas, og at du går glip af alle de mættende kostfibre i frugten, fordi du drikker saften. Reelt får du altså ikke en vitaminbombe, men et glas rent, koncentreret frugtsukker, som påvirker dit blodsukker mere end din sundhed. Reglerne for frugtsukker er de samme som almindeligt sukker: Energien farer op, men får blodsukkeret til at rutsje ned bagefter − og du har fået en masse kalorier, som du har alt for kortvarig glæde af!

Hvordan: Frugt og grønt skåret i mundrette stykker er indbydende og et godt mellemmåltid.