Vorespuls.dk

5 tips: Undgå toilet-stop på løbeturen

Fænomenet "løbermave" er helt normalt – se her, hvordan du undgår toilettrangen.

Skal du ofte på toilettet, når du er ude at løbe, er du langt fra den eneste.

For selvom "løbermave" måske ikke er det nemmeste at snakke med løbeveninderne eller kæresten om, så er det helt almindeligt at få toilettrang på løbeturen.

Her i artiklen giver vi dig i samarbejde med vorespuls.dk Stine Berg fra DGI Løb gode råd til, hvordan du sørger for, at maven holder sig i ro, selvom kroppen bliver udsat for de små monotome hoppebevægelser.

Forskningen har endnu ikke givet nogle entydige svar på, hvad der fremkalder "løbermave", og derfor er der en række faktorer, du skal være opmærksom på.

1. Hold øje med kosten

Skyldes løbermave det, du indtager, er der kun en vej, og det er at holde øje med, hvad du spiser og drikker. Kroppen er meget individuel.

Over en længere periode kan du lave et skema, hvor du noterer, hvad du spiser og drikker. Og noter så, hvordan du har det, når du løber. Så vil der måske danne sig et billede af, hvilke fødevarer og væsker, der går igen, når du har toilettrang på løbeturen. Kaffe og æbler er produkter, der kan give lind mave.

Læs også: Mæt og sund med fuldkorn

2. Spis på rette tidspunkt

Det er ikke kun kosten, der er afgørende. Også tidspunktet på indtagelsen af føde og væske er en væsentlig faktor.

De fleste har svært ved at løbe, hvis de har spist et stort måltid mindre end to timer inden en løbetur.

Spis derfor kun mindre måltider som en banan eller en bolle inden en løbetur. En tommelfingerregel er at spise det sidste store måltid minimum tre timer inden en træningstur og spis ikke noget den sidste timer før træningen.

3. Ingen nye produkter til løb

Til store løb er der ofte toiletvogne stillet op ude på ruten, og det er der en god grund til. Der er nemlig mange, der har problemer med maven, når de stiller op til løb og skal konkurrere på længere distancer.

For det første skal du undgå at afprøve nye produkter under løbet. Nye gels, energidrik, energibare og anden let føde, som ikke tidligere er testet under træning, kan give ondt i maven og ture på toilettet.

For det andet kan meget sukker under løbet give kvalme. En krop kan optage cirka 1–1,5 gram kulhydrat per kilo kropsvægt per time. Når det er varmt optager kroppen mindre kulhydrat og sveder mere. Derfor skal indtagelsen af energi mindskes ved blandt andet at drikke mere vand. Kroppen kan optage 750-1.000 ml vand i timen.

Læs også: Hvad skal jeg spise før konkurrence?

4. Styr på temperaturen

Hvis det er for varmt, kan du få almindelig kvalme, det er forholdsvist almindelig kendt. Hvad færre ved er, at kuldepåvirkning på maven kan give diarré både under og efter løb.

Prøv dig frem med mere eller mindre tøj. Er det koldt og blæser, skal du sørge for at have ekstra varme omkring maven som en skiundertrøje eller windstopper.

Når det er meget varmt, kan afkøling af håndled og hoved være en god måde at sænke kropstemperaturen.

5. Er det en sygdom?

De første fire punkter er alle gode råd til, hvordan du kan undgå "løbermave", men det er ikke sikkert, du slipper af med toilettrangen, selvom du tager alle forholdsregler.

"Løbermave" kan nemlig også i særlige tilfælde skyldes sygdom, og hvis dit problem er stort, og du ikke umiddelbart selv kan løse det, skal du ikke tøve med at søge læge.

En af de lidelser, der kan ligge bag "løbermave" er fækal retention, der på mere forståeligt dansk kaldes skjult forstoppelse og er stor ophobning af afføring i tyktarm og endetarm. Dette kan behandles med kostændring og eventuel medicin.

Har du mistanke som sygdom bør du kontakte egen læge

God løbetur!

LÆS OGSÅ: Tilpas din løbestil til underlaget

vorespuls.dk:

Et motionsunivers med træningstips og motiverende artikler om løb, svømning, kajak, MTB og landevejscykling. Her får du alt fra nyheder til træningsprogrammer, og du kan også finde masser af events. Sitet drives i et samarbejde mellem DGI og Nykredit.

Læs mere på www.vorespuls.dk

eller find os på www.facebook.dk/vorespuls