Kvinde på cykel

Cykelture gør dig stærk og øger fedtforbrændingen

Måske cykler du ofte, måske er du netop blevet inspireret til at tage en tur på den tohjulede? Her får du seks gode grunde til at hoppe i sadlen.

Selvom cykling er både nemt, sundt og effektivt, så lader alt for mange cyklen stå og ruste. Faktisk er det de færreste, der tænker over, at en cykeltur er effektiv træning for hele kroppen, og skal man tro forskerne, så er det en skam, for hvis vi tog cyklen lidt mere, kunne vi hvert år undgå 4.500 dødsfald, 100.000 hospitalsindlæggelser og omtrent tre millioner fraværsdage.

To store skandinaviske studier viser, at du kan opnå betydelige, positive effekter på helbredet, hvis du udskifter passive transportformer som bus, bil og tog med cykling, og at en daglig cykeltur til og fra arbejde på mindst en kilometer hver vej faktisk kan mindske risikoen for række alvorlige livsstilssygdomme.

Kom i gang med at cykle (mere)

Det kan ofte være en fordel at lade bilen stå og i stedet tage cyklen. Det gælder særligt på de kortere ture, da det ofte er både hurtigere og nemmere – og så slipper du for at betale for en parkeringsplads.

  • Brug cyklen som transportmiddel.
  • Brug cyklen som alternativ til en gåtur eller som dit private udendørs motionscenter.
  • Tag cyklen når du skal købe ind, hente børn, over på aftenskolen til italiensk eller køre til og fra arbejdet.
  • Tag på tur med din cykel fx i skoven, parken eller andet naturskønt sted.
  • Kombiner cykel og tog. Tag fx cyklen den ene vej og toget den anden eller stå af på en station tidligere og cykl resten af vejen.

Studierne viser også, at cykling øger din sundhed betydeligt, da den fysiske aktivitet hjælper til at holde et normalt vægtniveau og dermed mindsker risikoen for udvikling af store mængder insulin og kønshormoner i blodet, der kan give kronisk inflammation i kroppen.

LÆS OGSÅ: Maria Bramsen: ”Jeg er damen i lycra med hjelm og kliksko”

Hvis du bruger cyklen som transport til og fra toget, arbejdet eller supermarkedet, kan du hurtigt få sneget en del motion ind i hverdagen og komme op på de 30 minutters daglig motion, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Kilder: Cancer.dk, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen.dk, Vejdirektoratet.dk m. fl.

Derfor skal du cykle

1. Det styrker hjertet

Cykling er hjertegod motion. Det styrker hjertet, blodårerne bliver mere elastiske, og kolesteroltallet falder, og dette er bl.a. med til at sænke blodtrykket og nedsætte risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. En undersøgelse fra Syddansk universitet viser, at mennesker, der cykler på arbejde de fleste af ugens dage, typisk har 30 procent lavere hjertedødelighed.

2. Det beskytter mod diabetes

Cykling styrker kroppens evne til at regulere blodsukkeret og nedsætter risikoen for type 2-diabetes. Når du cykler, bliver kroppens celler, særligt i musklerne, bedre i stand til at bruge sukkeret i blodet og øge sukkeroptagelsen i musklerne. Undersøgelser viser faktisk, at regelmæssig motion kombineret med vægttab nedsætter risikoen for type 2-diabetes med ca. 50 procent.

3. Det er effektiv muskeltræning

Cykling er effektiv styrketræning, der især involverer muskelgrupperne i den nederste del af kroppen. Ikke mindst nogle af kroppens største muskler, nemlig forsiden af låret og baldemusklerne. Men også maven og ryggen kommer på arbejde, når du cykler.

4. Det nedsætter kræftrisikoen

1 ud af 100 kræfttilfælde skyldes for lidt motion. Undersøgelser viser, at du nedsætter risikoen for hele 13 forskellige kræftformer, herunder brystkræft, hvis du cykler eller dyrker anden motion.

5. Du forbrænder kalorier

Cykling er effektivt, hvis du vil tabe dig. Cykling aktiverer særligt kroppens store muskler og jo højere intensitet, du cykler med, jo flere kalorier forbrænder du. Ved en times cykling i roligt tempo forbrænder du ca. 250- 300 kcal. Er du overvægtig, kan det være svært at komme i gang med fx løbetræning, og her er cykling et super alternativ, da det ikke er nær så belastende for knæ, ankler og hofter.

6. Det giver mentalt velvære

Cykling gavner også dit mentale velvære og stressrobusthed. Når du cykler, får du masser af frisk luft, der skaber ro og giver hjernen en pause. Samtidigt øges produktionen af forskellige vigtige hormoner og signalstoffer i kroppen, herunder stresshormonet kortisol samt serotonin og dopamin, der virker angstdæmpende og booster humøret og energien.

7. Styrker hjernen og beskytter mod demens

Når du cykler og bruger kroppens mange muskler, øger du ikke blot blodgennemstrømningen i kroppen, men også i din hjerne. Derved føres der mere ilt til hjernen, og det er med til bl.a. at  stimulere koncentrations- og indlæringsevnen og styrke hukommelsen. Undersøgelser viser desuden, at regelmæssig motion også kan nedsætte aldringsprocesserne i hjernen og beskytte mod demens.

8. Mindsker smerter

Når du dyrker motion, cykler og er fysisk aktiv sætter du gang i nogle forskellige processer i både kroppen og hjernen. Blandt andet øges udskillelsen af en række vigtige hormoner, herunder endorfin, som er kroppens egen smertestiller og faktisk tre gange mere effektivt end morfin. Særligt motion i det fri booster udskillelsen af endorfin.

9. Dulmer stress

2022 er cyklens år

2022 er udråbt til Cyklens år, og det betyder en masse nye cykelprojekter i hele landet, herunder etableringen af Nationalt Videnscenter for Cykelfremme og fire kampagner, der alle skal fremme danskernes cykelglæde og få flere op på cyklen, da cykling er godt både for vores sundhed, byer og klimaet.

Læs mere på vejdirektoratet.dk.

En cykeltur i det fri er med til at skabe ro i hjernen. Den friske luft beroliger hele nervesystemet og afleder din opmærksomhed og får dig hurtigere tilbage til en ikkestresset tilstand. Cykler du regelmæssigt, kan du samtidigt øge din tolerance overfor stress, så du er bedre rustet til at klare en travl og hektisk hverdag.