Kvinde i seng

6 tips til den skønneste solosex

Din nydelse er ikke noget, der bare skal overstås på 10 minutter. Det er en investering i din sundhed og dit velvære og noget, du bør prioritere. Her guider sexolog Daisy Løvendahl dig til den skønneste solosex, som både er en kilde til et bedre sexliv, mere nydelse og større power som kvinde – uanset om du er single eller i et parforhold.

3-10 minutter er den tid, man skønner, at et samleje gennemsnitligt varer. De fleste samlejer er defineret af tiden, fra penis trænger ind til mandens udløsning. Det er ikke nødvendigvis den tid, kvinder har brug for.

Der er studier, der viser, at kvinder får langt færre orgasmer, når de har sex med mænd, end når de har sex med andre kvinder. Det tyder på, at en del af det som foregår i dobbeltsengen, ikke altid giver kvinder den nydelse, som de faktisk kan opleve. Derfor er der god grund til at dyrke solosex, hvor din nydelse er i fokus.

Hvad er sex for dig, hvis du ikke skal tænke på en anden? Eller på hvordan du ser ud? Eller lugter? Hvor du ikke skal give igen? Hvor du har al den tid, som du har lyst til? Din nydelse er vigtig. Den er vigtig for din sundhed, for at have et godt sexliv og bare fordi det er superlækkert at nyde. Derfor skal du prioritere at kende din egen nydelse, og en stærk genvej til det er solosex. Du kan ikke fortælle din elsker, hvordan han skal sende dig i himlen, hvis du ikke ved det selv. Du behøver faktisk slet ikke en partner for at have god sex.

Solosex er nydelse. Det er selvforkælelse, der sender bobler af glæde rundt i hele din krop. Det er en direkte investering i din sundhed, som sænker din stress og øger din trivsel. Så der er ingen gode undskyldninger for at lade være. Kun gode grunde til at lukke verden ude og give dig selv tid til kærlighed.

Solosex booster din sundhed

Solosex er en meget effektiv genvej til både større selvkærlighed, mindre stress og mere overskud. Når du dyrker sex, så stiger din hjerterytme, blodgennemstrømningen øges, og din krop frigiver hormoner, der ændrer dit humør. Du frigiver blandt andet dopamin, som får dig til at føle dig mere lykkelig og positivt stemt overfor verden.

Der er også undersøgelser, der viser, at orgasme kan være smertelindrende, fordi det træner de områder i hjernen, der har at gøre med kontrol af smerte. Så du kan tænke på solosex, som en genvej til at være i bedre kontakt med din krop og løsne dit sind for stress.

Når du giver dig selv nydelse, så bevæger du også dine følelser gennem din krop. Måske kommer du en dag hjem træt og lidt frustreret over arbejdet, men efter 30 minutters kvalitetstid med dig selv kan du trække på skuldrene af andre menneskers shit og gå videre med et smil på læben.

Din lyst er vigtig for andet end sex

Forskning viser, at kvinder, der oplever seksuel nydelse, er gladere, mindre deprimerede og har mindre angst. De oplever også større tilfredshed i deres parforhold og mere intimitet. Alt dette bare for at slå fast at din lyst er vigtig.

Det handler ikke bare om at få orgasme eller lette trykket eller gøre det, fordi det bør man gøre. Faktisk skal du bestemt ikke gøre det, bare fordi du føler, at det er forventet af dig. Gør det, fordi din nydelse er en nøgle til at kende dig selv bedre og have det bedre med din krop. Når du forkæler dig selv, så fylder du dig selv op og drukner ikke i at være omsorgsgiveren for alle andre.

Det er et frirum til din nydelse

Solosex er genialt, fordi du er solo. Apropos det med at forkæle dig selv og fylde din konto op med overskud, så er der rigtigt mange, som tænker meget på partneren, når de har sex. Er jeg lækker nok? Kan jeg komme til at lave en pinlig lyd? Er min mave kæmpe fra denne vinkel? Er mit køn klamt? Vil han gerne have, at jeg rider ham nu? Skal jeg give ham noget?

Tankerne fylder i hovedet for rigtigt mange kvinder under sex. Det behøver de ikke at gøre, når du kører solo. Det er dit frirum. Til din nydelse. Kun dig.

Har du aldrig dyrket solosex, eller er det så længe siden, at du tænker, at du har glemt hvordan, så fortvivl ikke. Du kan begynde i dag med småbitte skridt. Husk at du ikke skal gå længere, end du har lyst til. Det er faktisk hele ideen med solosex. At sætte fokus på dine lyster og grænser.

Du kan få et bedre sexliv

Hvis du har en partner, som du ønsker at have bedre sex med, så er øvelsen i være i centrum og kende din egen lyst, som du får fra solosex, supervigtig. Når du ved, hvad du kan lide, er det tusind gange nemmere at tale med den, du elsker med.

Det klassiske parforholdsråd om kommunikation er nemlig rigtigt svært, hvis du virkeligt ikke ved, hvad du skal sige. Så kan din elsker sidde klar med notesbogen og være villig til at give dig al nydelse i verden, men det er en umulig opgave, hvis du ikke ved, hvad du egentlig nyder.

Gå fra kropsskam til kærlig kontakt

Hvis du fik 20 kr. hver gang en kvinde, du kender, eller dig selv, tænker negativt om kroppen og taler sig selv ned, så er mit gæt, at du havde rigeligt med penge.

Der er flere veje til at slutte fred med din krop, men en af de mest effektive er at opbygge et kærligt forhold til den. Det kan du ikke kun tænke dig til. Du skal også rent fysisk i kontakt med dig selv. Du behøver ikke begynde med store dildoer eller konkrete mål om orgasmer. Faktisk behøver du aldrig hverken sexlegetøj eller orgasmer for at dyrke god solosex. Det, du behøver, er én ting: Berøring af din krop, som du nyder. Som du tænder på, og som giver dig kropslig glæde.

Det er også solosex at forkæle dine bryster med blide strøg eller knibe en tåre, når du lader hænderne glide over den mave, som du hader. Prøv at gøre følelserne mere intense. Vær i dem. Luk dem ind. Giv dig selv mere og mere nydelse. Mærk hvad der sker med din kropsskam, når du skaber mere og bedre kontakt til din smukke krop. Det gør en forskel.

Giv selvkærligheden et boost

At du kan elske dig selv er afsindigt vigtigt. At kunne elske med dig selv er del af denne selvkærlighed, som i de dybeste psykologiske lag er knyttet sammen med dit selvværd og din evne til at stå ved dig selv. Derfor er din nydelse ikke noget, du skal vente med, til alt andet i dit liv er fikset. For det bliver det aldrig. Måske er din evne til at elske og nyde din krop en kilde til at stå stærkt i livet.

Når du dyrker solosex, så har du hele tiden et rum til at lære dig og din krop at kende præcis, hvor du er nu. Du er ikke den, du var for en måned siden eller sidste år eller for 10 år siden. Giv dig selv den kærlighedsgave at være i tæt kontakt med dig selv og din krop der, hvor du er i dag

Onani, masturbation eller solosex?

Der er mange navne for det, og du må kalde det præcis det, du vil. Nogle undrer sig over, at jeg bruger ordet solosex, men jeg synes, det er mere sexet end onani eller at nulre missen. Desuden hænger der ved ordene onani og masturbation lidt en fornemmelse af seksualundervisning i folkeskolen, som ikke giver mig den stemning, som jeg ønsker.

Solosex er også sex. Det er ikke en erstatning for sex med en kæreste. Det er noget andet. Jeg vil gerne udfordre dig til at finde det ord, som du bedst kan lide. Som giver dig en følelse af: Ja! Det har jeg lyst til. Næste udfordring er denne: Sæt tid af til det.

Der er noget frækt i at kunne selv. I at eje din egen nydelse og vide, at du kan sende dig selv til nydelseshimlen og tilbage igen. Bare dig. Du har ikke brug for en partner for at have god sex. Du kan selv. Derudover er forventningen om, at din partner skal give dig et godt sexliv også en dødssejler. Det dræber meget lyst i parforholdet, når vi giver den anden ansvaret for vores nydelse. Du er fri til at dele din lyst, nydelse og seksualitet med hvem, du vil, men husk at det først og fremmest er dig, der er centrum for dit sexliv

6 råd til bedre solosex

1. Lav dates med dig selv

Hvis du kommer hjem fra arbejde eller vågner en søndag morgen og tænker: NU! Så gør det. Man fortryder sjældent en orgasme. Men jeg vil også anbefale, at du laver solosex-dates med dig selv. Skriv dem i kalenderen. Du må gerne kalde det ”frokostmøde”. Bare du prioriterer den tid med dig selv. Tænk også over, hvilken date du har lyst til at have med dig selv. Er det en sensuel sanserejse eller en fræk fantasifuld aftale med den kraftigste vibrator, du har.

2. Drop jagten på orgasme

Orgasme er dejligt. Orgasme er sundt. Orgasme er for de fleste målet med sex, uanset om det er solo eller sammen med en anden, og det er lidt ærgerligt. For orgasme er ligesom desserten efter et godt måltid. En dejlig afslutning hvis man er til det søde, men du skal ikke spise en lækker middag på syv retter bare for at komme til desserten. Fokusér hellere på din nydelse.

3. Brug alle dine sanser

Mange associerer solosex med at gå direkte på kønnet og arbejde sig frem til en orgasme. Dejligt, hvis det er det, du nyder! Men husk, at det også kan være en erotisk oplevelse, hvor du bruger alle dine sanser. Du kan i din solosex sagtens pirre din smagssans med udvalgte lækkerier eller lege med dit syn ved at lukke dine øjne med et blindfold. Du kan spraye aromatiske olier i luften og dufte dig frem til syndige fantasier om sex i en appelsinlund eller pirre din hud med skarpe kanter af læder. Du kan faktisk helt egoistisk gøre lige det, du har lyst til.

4. Gå på opdagelse i din smukke krop

Kroppen er fyldt med steder og potentialer for nydelse, som du måske ikke altid giver opmærksomhed. Hvordan føles det at kilde den bløde hud på dit håndled? Eller lege med dit hår og din nakke? Tænk også på din vulva. Der er mange oversete steder i det kvindelige køn. Der er folder rundt om kønslæberne. Hvornår har du sidst kærtegnet dem? Der er din vagina, som måske ikke så ofte oplever meget langsomt og blid berøring. Enhver kvinde bør lære sin egen vulva at kende og dykke ned i alle dens mulighederne for nydelse. Det er godt at gøre alene, for så kan du i dit eget tempo og uden tanke for andre gå på opdagelse.

5. Du må gerne lege

Der er ofte en overvejelse mellem, om man skal bruge sexlegetøj eller ej. Det faglige svar er, at det er helt op til dig. Der er nogle, som foretrækker kun at bruge deres egne hænder. Det kan være lige så fantastisk som alle former for legetøj. Det sidste er netop legetøj. Det er designet til at give dig muligheden for at lege med din seksualitet. Derfor anbefaler jeg, at du prøver noget forskelligt og mærker efter, hvad du kan lide at lege med. Der er meget sexlegetøj, som er designet til specifikke formål som stimulation af klitoris, g-punkt eller anus. Prøv hvad du kan lide. Det er bare solosex. Du må gerne lege.

6. Lav din egen pleasure packet

Køb en æske, du kan have stående et privat sted, og fyld den med alt til din nydelse. Glidecreme, duftende kropsolie, en god vibrator, erotisk litteratur, en flogger-pisk, et lækkert blindfold eller en stor fjer. Ved at designe din helt egen ”pleasure packet” kan du gøre solosex endnu mere spændende. Husk, at det er DIN lyst, der er i fokus. DIN fantasi. Og derfor skal det være DIN pleasure packet. Den kan også være god at have, når du indimellem har lyst til ikke at være solo, men inviterer en gæst med i legen.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”. Læs mere på Daisylovendahl.dk