Anne Louise Hassing følte sig svag, da hun gik i overgangsalderen, men så gik én ting op for hende
Hun fik sin første hedetur i sminkestolen under optagelserne til ”Badehotellet” og gik i flere år rundt med en lille lyserød blæser, hun havde fået af en kollega. Nu har Anne Louise Hassing skrevet en bog om overgangsalderen, som hun er kommet til at se som en transformation og en gave, selv om det også har været en rutschebanetur af kontroltab, sårbarhed og identitetsskift
Anne Louise Hassing har netop sagt farvel til rollen som Therese Madsen i ”Badehotellet”. Grossererfruen, der har fulgt hende i mere end 10 år, og som har betydet, at Anne Louise Hassing har fået et meget tæt kollegaskab med de andre medvirkende i serien. Så tæt, at hun kalder det for en familie.
Og ligesom man gør det i en ægte en af slagsen, har mange af de andre skuespillere set mange forskellige sider af Anne Louise, siden det første manuskript blev delt ud tilbage i 2013.
Nogenlunde samtidig skete der nemlig det, at Anne Louise ramte overgangsalderen. Og det gik ikke stille for sig.
Forstyrrende symptomer bankede på som irritabilitet, udmattelse, en helt ny, men enormt stærk trang til ro og så voldsomme hedeture, at hun måtte køle sig ned med frosne berberiænder i sengen om natten.
Deltag i debatten her.
"Min oplevelse af overgangsalderen er, at det er en totalt transformerende ting. Jeg vil sammenligne det med puberteten, hvor det er som om, at der er noget andet, der tager over. Du er ude af kontrol. Kroppen gør ting, hvor du kan føle dig helt fremmedgjort overfor den og dens måde at reagere på. Det ramte mig på alle punkter, både det fysiske og det mentale," siger Anne Louise.
Den første hedetur sådan for alvor oplevede Anne Louise, da hun sad i sminkestolen i studierne på optagelserne til ”Badehotellet”. Scenerne til fjerde sæson var i gang, og der, en meget tidlig mandag morgen, mærkede hun en brændende fornemmelse, der steg op i kroppen fra brystet op gennem halsen til hovedet.
Et par år forinden havde Anne Louise været ramt af stress i forbindelse med en hård turné med kvindegruppen City Singler, så selvom hendes krop i længere tid havde opført sig på alle andre måder, end den plejede, var det her i sminkestolen med den overvældende hedetur, at det for alvor blev tydeligt for hende, at rigtigt mange af de nye fornemmelser i kroppen skyldtes overgangsalderen.
"Det er svært at tale om overgangsalderen uden, at det kommer til at lyde som en kliché, men det har været meget turbulent. En rollercoaster. Som om man ikke rigtigt ved, hvad man vågner op til. Kontroltab er et godt ord. Det var en meget, meget sårbar periode for mig. Et identitetsskift, hvor man ikke er frugtbar mere, så der har også været sorg forbundet med det. Noget med at give slip på en ungdom og en tid i sit liv, hvilket der er et identitetstab i, men jeg tror, det er vigtigt at gå ind i sorgen og omfavne den for at komme ud på den anden side og finde ud af, hvad der så venter," siger Anne Louise, der aldrig rigtig har skænket overgangsalderen en tanke, inden den ramte hende, ligesom hun heller aldrig rigtigt har talt med nogen om den.
"På vores sidste turné med City Singler begyndte jeg at mærke en generel udmattelse og hjernetåge og en grundforvirring, hvor jeg havde svært ved at koncentrere mig. Der var flere gange, hvor jeg for vild på gangene backstage, så jeg måtte ringe til de andre for at finde tilbage. Det var virkelig svært at finde ud af, om det skyldtes stress eller begyndende overgangsalder, og sådan er der faktisk mange kvinder, der oplever det. Det begyndte med tiden at gå op for mig, at det måske var det, der var ved at ske."
"Vi lavede da også nogle sketches, der handlede om, at jeg var blevet sådan en sur, irriteret og træt overgangsalder-Gammelsmølf. Da jeg var den ældste i gruppen, var der ikke nogen af de andre, der havde oplevet noget lignende, og jeg havde ikke ældre veninder, som havde oplevet det, eller talt så meget med min mor om det. Jeg havde måske hørt om nogle ældre kvinder i lange gevandter, der havde det varmt og sad og viftede, og nå ja, det var da lidt sjovt, men jeg har ikke forholdt mig til, at det var noget, jeg selv skulle igennem," siger Anne Louise.
En bog til andre kvinder
Og lige netop derfor står hun nu med sin første bogudgivelse i hånden.
Bogen ”Balance midt i livet – på opdagelsesrejse i overgangsalderen”, som netop er udkommet og er skrevet i samarbejde med ALT for damernes journalist Marie-Louise Truelsen, er Anne Louises personlige og meget ærlige fortælling om vejen gennem overgangsalderen og ud på den anden side.
Om kampen for at finde balancen i hormonerne og samtidig skulle forholde sig til de mange skift, der kan ske midt i livet, som skilsmisse, forældre, der bliver syge og dør, og voksne børn, der flytter hjemmefra.
Som titlen på bogen antyder, har hun med rod i sin store nysgerrighed på både sundhed, mental udvikling og spiritualitet fundet nogle hjælpemidler til at finde en ny balance og et nyt ståsted.
Blandt andet har hun taget en toårig uddannelse som komplementær hormonterapeut, der fokuserer på at behandle årsager frem for symptomer, primært igennem kost, kosttilskud og andre livsstilsændringer.
"Den primære grund til, at jeg gerne ville skrive bogen, var, at jeg har fået en masse viden på den uddannelse, som jeg så gerne vil give videre til andre kvinder i overgangsalderen, så de også kan få glæde af det. Jeg tog for eksempel tre forskellige tests af mine gener og min krops indhold af hormoner, vitaminer og mineraler, som gav mig et klart billede af kemien indeni, så jeg kunne begynde at balancere mine hormoner ud fra det," forklarer Anne Louise, der nu står med den bog i hånden, som hun godt selv ville have haft, da overgangsalderen begyndte at buldre løs.
Udover hendes personlige fortælling er bogen fyldt med faktuel viden om overgangsalderen, menohacks til hedeture, bedre søvn, energibalance og tørre slimhinder, Anne Louises egne veganske yndlingsopskrifter og øvelser til både yoga og styrketræning. Et lille opslagsværk til kvinder, der kæmper samme kamp.
"Jeg anede for eksempel ikke, at der var noget, der hed perimenopause (tiden før overgangsalderen, red.), så jeg havde en trang til at dele ud af mine erfaringer. Sådan en kvindesøster-feeling. Jeg vil gerne være med til at skabe et friere rum til at tale om overgangsalderen, fordi jeg synes, at der stadig er en grad af tabu forbundet med det. Kvinder skal føle sig mere trygge i forhold til at sige højt, hvordan de har det i en periode, hvor vi virkelig får nogle nye behov."
"Overgangsalderen handler ikke om, at vi er hysteriske, eller at vi nu bare bliver gamle, der sker reelt en hel masse ting, som vi har brug for at handle på," siger Anne Louise, der selv blev ramt af en følelse af svaghed, da hendes krop begyndte at opføre sig anderledes.
"Jeg var vant til at være sådan ret karriere- og power-agtig, og pludselig kunne jeg slet ikke overskue det samme, som jeg plejede. Det føltes helt forkert. Og hvor andre samfund fuldstændig omfavner den fase hos kvinder, så har overgangsalderen stadig en negativ klang over sig hos os. Det er overgangen til forfald og helvede, ufrugtbarhed, og at vi tørrer ind og bliver grimme og grå, og det er bare så ærgerligt, for kvinder på 50+ har så meget erfaring og så meget visdom at byde på."
"Det er heldigvis blevet bedre, men jeg håber, at jeg med bogen kan være med til, at endnu flere kvinder får modet til at tage styringen, når de mærker, at deres krop opfører sig anderledes. At de fandeme ikke skal finde sig i, at det er svært at få hjælp. Jeg var simpelthen selv så frustreret over, at jeg ikke syntes, at jeg kunne få ordentlig støtte fra min læge, og at han ikke vidste nok om de forskellige typer hormoner, man kan tage, som for eksempel bioidentiske. Der er jo mange måder, man kan støtte en overgangsalder på, men det er der alt for lidt viden om," siger Anne Louise.
To af de ting, der har hjulpet Anne Louise mest, er at dyrke meditation og yoga.
Efter sit stressnedbrud lagde hun blidt ud med langsom restorativ yoga, men skiftede til hormonyoga, som er et særligt program med fokus på kvinders hormonbalance. Derudover søgte hun i høj grad naturen, blev vinterbader og blev meget bevidst om et positivt mindset og ikke mindst at kunne sige nej.
"For nogle år siden stod jeg helt klar til en Beauty Award i høje hæle og fuldt ornat, men jeg kunne slet ikke overskue det, så jeg endte med at melde fra, 10 minutter inden taxaen kom. Det var en enorm lettelse og gav mig en stor ro. I stedet sad jeg hjemme i min sofa med et glas vin og nød mit eget selskab. Jeg gik glip af hele cirkusset, men det var okay, og jeg gav min nye ven JOMO (joy of missing out, red.) et kram i sofaen."
"I den tid skete der noget med mig, hvor jeg kunne mærke en trang til at være autentisk. Sådan en cut the crap-tid, hvor min krop sagde fra, og jeg bare havde brug for at søge indad og fordybe mig. På det tidspunkt i livet har man som kvinde givet så meget. Man har født børn, opdraget dem og sendt dem ud i verden og bare været der virkelig meget for andre, så der kommer en fase, hvor man får brug for at søge ind i sig selv, og det er helt okay. Det er ikke egoistisk, men simpelthen en nødvendighed for at finde sig selv i en ny form," siger Anne Louise, der dog samtidig indrømmer, at det har været svært for hende at acceptere, at hendes tidligere enormt sociale og udadvendte persona pludselig higede efter ro og alenetid.
Så meget at hun for eksempel i en periode under optagelserne til ”Badehotellet” til tider måtte trække sig fra frokosten for at spise alene, fordi lydniveauet blev for skingert og stressende for hende. En ting hun senere har fundet ud af, er meget almindelig for kvinder i overgangsalderen.
"Det var sådan en bevidsthed, der begyndte at komme omkring at passe på mit energisystem og vide, at hvis jeg skulle kunne komme igennem den her dag, så var jeg nødt til at trække mig og lige få ro, så jeg kunne lade op. Det kom snigende lige så stille, og det blev virkelig vigtigt for mig at mærke efter, for det er så nemt at ryge lidt ud sig selv og bare køre med på alt det, der sker."
"Det er jo helt i orden at sige, at man lige trækker sig, det er der flere, der gør, så det er mere ens egen fornemmelse af at være asocial. Det der med, om jeg nu var blevet sådan en kedelig en eller en sur gammel dame. Jeg kæmpede en kamp med mig selv, fordi jeg havde svært ved at acceptere, at jeg blev nødt til at sige fra og bare være mig selv langt mere, end jeg tidligere havde haft behov for."
Ældre forbilleder
I dag er Anne Louise nået frem til, at det er okay, at hun har forandret sig. At det helt naturligt følger med, når alderen trækker en igennem så markant en fase af livet som overgangsalderen.
Og på optagelserne til ”Badehotellet” oplevede hun da også en lettelse, da hun begyndte at åbne op omkring de ting, hun gik igennem.
"Der gik lang tid, hvor jeg syntes, at det var mega svært at fortælle, hvordan jeg havde det. Jeg stod ligesom bare der og brændte inde med det, men da jeg så endelig begyndte at sige det højt, hjalp det rigtig meget. Fik jeg en hedetur, blev der for eksempel skruet op for kulden, så jeg fik nogle omstændigheder, der gjorde alting nemmere. Det er jo pissesvært at koncentrere sig, når det hele buldrer derudad."
"Jens Jacob Tychsen (Hr. Weyse i ”Badehotellet”, red.) havde altid sådan nogle små bærbare blæsere, man kunne hænge rundt om halsen og blæse koldt luft i hovedet, så han gav mig sådan en i lyserød, som jeg gik rundt med i flere år," fortæller Anne Louise og husker tilbage på de gange, hun stod med hovedet dybt begravet i en stor grå udslusningsslange blæsende med kold luft og var ved at dø af grin.
Samtidig oplevede hun en enorm støtte i at tale med de andre kvindelige kollegaer.
"Vi havde et meget, meget skønt og meget trygt fællesskab. Helt utrolig trygt, faktisk. Selvom vi ikke sås så ofte, når vi ikke optog, kom vi lynhurtigt ind på livet af hinanden, når vi samledes igen. Det blev fuldstændig som en familie, hvor vi oplevede hinandens livsfaser fra graviditeter og børn, der blev født, til forældredødsfald, skilsmisser og nogle, der blev gift igen."
"Jeg delte garderobe med Anette Støvelbæk, og selvom hun aldrig selv har oplevet hedeture i forbindelse med overgangsalderen – det heldige asen – delte jeg meget med hende, og når man først begynder at vænne sig til at få en heder og finder ud af, at man ikke dør af det, så kommer der også meget humor med i det," siger Anne Louise, der også havde stor glæde af ældre kollegaer som Sonja Oppenhagen og Birthe Neumann.
"Jeg havde nogle forbilleder i dem, fordi de er ude på den anden side. De er i 70’erne og ser fantastiske ud. De har det pisse fedt, står op klokken 6 om morgenen, har en god energi og rejser verden rundt. Jeg kunne kigge på dem og se ind i, at det bliver fedt igen. Det har da været skønt at kunne se, at der var håb forude."
Hård træning mod hedeturene
Udover yoga og meditation er der en tredje og meget vigtig brik, der har hjulpet Anne Louise på rette vej. Træning. Og en ret hård en af slagsen. Noget hun ellers helt bevidst havde lagt fra sig, fordi hun følte, at hendes krop slet ikke kunne håndtere at komme så meget op i tempo efter det stressforløb, den havde været igennem.
I 2021 sagde hun ja til at deltage i programmet ”12 uger i helvede” , hvor en række kendte danskere skulle gennemføre en bootcamp. Anne Louise følte, at hun på det tidspunkt havde fået godt styr på sine hormonelle balancer, men hun savnede muskler og at føle sig mere let i kroppen.
Bootcampens program var baseret på faste, få kalorier, daglige powerwalks og hardcore træning fem dage om ugen.
"Det var simpelthen så ubehageligt, og jeg lå bare der og var helt koksrød i hovedet og følte, at jeg var ved at brænde op. Min puls var totalt høj, og jeg havde følelsen af at være spærret inde i min egen krop. Jeg havde holdt mig fra hård træning, fordi jeg ikke brød mig om, at mit hjerte hamrede derudad, fordi det mindede mig om, da jeg var ramt af stress," siger Anne Louise, der dog henad vejen oplevede, at træningen gav hende et helt nyt overskud og var med til, at hendes hedeture forsvandt.
"Det var en gamechanger for mig at være med i det program. Det har betydet så sindssygt meget, og jeg er så taknemmelig. Det var som om, at jeg fik hedeturene ud af kroppen. Jeg ved ikke, hverken hvordan jeg havde haft det eller set ud i dag, hvis ikke jeg havde været igennem det. Det var jo begyndt at gå den vej, hvor jeg godt kunne mærke, at jeg tog på, og det er ikke fordi, der er noget galt i det, men jeg havde det ikke godt."
"Jeg trængte virkelig til at få pulsen op og få nogle muskler, så mit bedste råd til kvinder 50+ er at træne med tung vægt, fordi det er muskelmassen, der gør, at man forbrænder mere. I dag glæder jeg mig til, at jeg skal træne, og jeg kan godt mærke, at jeg ikke har lyst til at tage fem kilo på igen. Jeg har det virkelig godt med at være let. Jeg lytter meget til min krop. Den skal jo holde længe."
Rustet til resten af livet
Efter et hårdt arbejdsår er det tid for Anne Louise til en selvvalgt pause, og lige nu har hun ikke et svar på, hvad der skal ske i den nærmeste fremtid.
Hun har sagt farvel til ”Badehotellet”, hvis optagedage har spredt sig over et halvt år hvert år de seneste 10 år, og det efterlader et nostalgisk tomrum.
"Det var så rørende at sige farvel. Det tog virkelig røven på mig. Hold nu op, hvor vi græd, for det har betydet så meget. Det er nogle mennesker, som jeg virkelig holder af, og som jeg har delt mange ting med. Vi har tilbragt så meget tid sammen, så det er hårdt og meget mærkeligt, at det er slut nu. Samtidig er det også fedt, fordi vi har været der og oplevet det, og det binder os sammen for altid. Jeg har virkelig elsket at spille Therese, og det er meget unikt at have haft sådan et langt forløb. Der er så meget kærlighed omkring den serie, og den er virkelig gået ind under huden på folk. Det er stort."
Anne Louises næste rolle er som drabschef i sæson 2 af krimiserien ”Hvide Sande”, som efter planen kommer på tv til næste år. Indtil da tager hun tingene lidt, som de kommer. Hun vil gerne rejse lidt. Undervise i hormonyoga. Egentlig bare være i nuet. Hun nyder roen efter at være landet på den anden side af den hormonelle tyfon, der har hvirvlet i hende så længe.
"Jeg synes, det er vildt attraktivt, at kvinder 50+ i postmenopausen (perioden efter overgangsalderen, red.) hviler så meget i sig selv. Vi har slugt så mange kameler på vejen, og nu gider vi ikke mere pis. Vi ved, hvad vi er værd, og hvad vi vil have. Jeg føler mig meget stærkere, fordi jeg har været igennem så mange ting. Jeg har lært enormt meget om mig selv, og jeg kender min krops signaler. For mig har det været en kæmpe rejse, der har ført noget helt fantastisk med sig. Og så elsker jeg mine rynker ved øjnene, fordi de vidner om det levede liv, og mit rum i bestikskuffen til alle de læsebriller, jeg ikke længere kan undvære, selvom jeg virkelig godt ved, at jeg er 50+, når jeg har sådan en skuffe."
Anne Louises sommer skal bruges i Danmark. Og hvis vejret er til det, meget gerne i den båd, hun købte for fire år siden, og som hun tog speedbådskørekort til sammen med sin søn. Hun købte den for helt bogstaveligt at få noget luft, da overgangsalderen bragede, og samtidig er den et symbol på frihed for hende.
"Jeg elsker luft under vingerne og at give den fuld gas i båden med skumsprøjt og vind i håret. Det er en total power-følelse, når jeg står ved rattet og styrer. Jeg ser så meget frem til sommeren, hvor jeg skal nyde endnu en båd-sæson med mine venner og min familie. Lige nu mærker jeg en stor frihed. Så meget drive og så meget god energi, og jeg er klar til at bruge mine midtlivskræfter."
"Det har været et vildt arbejdsår for mig med indspilningerne af to serier og at skrive en bog, så lige nu nyder jeg, at der er rum til bare at være og slappe af. Og det gode ved at være her midt i livet er, at de små glæder fylder mere og mere. Samværet med mine mennesker, en morgendukkert og en solnedgang. Der behøver ikke at ske så meget. Jeg har aldrig haft det bedre, og jeg nyder mit sted i livet mere end nogensinde. Come what may."