Mange kvinder går under radaren, når det gælder denne lidelse
Tanker, der flyver rundt, svært ved at koncentrere sig, holde fokus og indgå i sociale sammenhænge. Det er blot nogle af de mange udfordringer, som livet med ADHD byder på, og for rigtig mange, der har diagnosen, kan det give så store udfordringer, at det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen. Men hvad er ADHD? Hvorfor opstår det, og findes der en behandling?
Flere og flere børn og unge bliver diagnosticeret med lidelsen ADHD og i de seneste 10 år, er antallet af mennesker, der er i behandling med ADHD medicin steget markant.
I Danmark har vi ikke en egentlig statistik over, hvor mange, der har ADHD, og derfor er det svært at sætte præcise tal på, hvor mange der er ramt. Ifølge Psykiatrifonden anslås det imidlertid, at tre-fem pct. af alle danskere har ADHD.
Der er langt flere drenge end piger, der har diagnosen, og nye tal peger på, at antallet af børn og unge under 18 år med ADHD er mere end tredoblet herhjemme gennem de seneste ti år.
Hvad er ADHD?
ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder og er en medfødt udviklingsforstyrrelse i hjernens funktion. Mennesker med ADHD har bl.a. svært ved at koncentrere sig og holde opmærksomheden, ligesom de ofte udsætter opgaver. Mange er desuden hyperaktive og har en impulsiv adfærd, mens andre mest sidder stille og dagdrømmer.
Man får ikke ADHD som voksen. ADHD er medfødt, og symptomerne opstår altid før 7-års alderen. Hos nogle børn er symptomerne så udtalte, at de får diagnosen ADHD som små, men tilstanden hos andre først opdages, når de bliver voksne. Alle voksne, der har ADHD har haft lidelsen fra de var små, men hos nogle bliver ADHD bare først opdaget, når de bliver voksne.
Hvad skyldes ADHD?
Man har stadig ikke i detaljer kortlagt de forandringer i hjernen, der giver symptomer på ADHD, men man mener, at den psykiske lidelse skyldes en biologisk forstyrrelse i de dele af hjernen, der styrer opmærksomhed, motorisk aktivitet og impulsivitet.
Symptomerne på ADHD menes at hænge sammen med en nedsat evne til at transportere signalstofferne dopamin og noradrenalin. Forskere har fundet, at hjernen hos mennesker med ADHD fungerer ligesom en ”træt hjerne”, da kommunikationen mellem hjernecellerne simpelthen er hæmmet.
Hvorfor får man ADHD?
Der forskes en hel del i årsagerne til ADHD, og hvorfor man får det. Der kan være flere grunde til lidelsen, og der er formodentlig tale om et samspil mellem arv og miljø. Man ved dog, at årsagen til ADHD primært skyldes arvelighed og forekommer oftere i visse familier. Tit ser man, at flere i den samme familie kan have ADHD, og der er faktisk 25% risiko for at få lidelsen, hvis en af forældrene har den.
Udover arvelighed mener man også, at ADHD kan skyldes en række andre ting, herunder bl.a. påvirkning af barnets hjerne enten før, under eller efter fødslen samt for tidlig fødsel og lav fødselsvægt. Fx ved man at gravide, der ryger og/eller drikker under graviditeten, har en øget risiko for at få et barn med ADHD.
Hvad er symptomerne på ADHD?
Der er tre kernesymptomer på ADHD. Disse kan deles op i tre kategorier, nemlig opmærksomhedsforstyrrelse, hyperaktivitet og impulsivitet.
Symptomerne findes i alle sværhedsgrader fra let til moderat og svær og kan variere meget fra person til person, ligesom de kan ændre sig i løbet af opvæksten og i bestemte sammenhænge.
For at have ADHD skal man have symptomer indenfor alle tre områder. Symptomerne skal desuden være startet før syv-års alderen, have været tilstede i mere end seks måneder og medføre store problemer i hverdagen.
Hvilke udfordringer kan ADHD give?
Når man har ADHD, flyver tankerne rundt, uden at man får tænkt en tanke til ende, og uden at man kan holde fokus. Mennesker med ADHD har først og fremmest svært ved at koncentrere sig, skabe overblik og struktur og få en hverdag til at fungere. Det kan bl.a. betyde, at de kan have svært ved at lave helt almindelige hverdagsting.
Mange har også dårlig tidsfornemmelse og derved problemer med at planlægge sin hverdag og gennemføre forskellige aktiviteter som fx at møde til tiden eller nå at være et bestemt sted til et bestemt tidspunkt. Mange kan have svært ved at sidde stille, huske aftaler eller koncentrere sig om at gennemføre en opgave og følge sociale spilleregler. De kan have en form for indre rastløshed.
For børn giver ADHD ofte indlæringsvanskeligheder og sociale problemer, ligesom det kan være svært at tage en uddannelse og passe et arbejde. Mange børn og unge med ADHD kæmper derfor ofte med dårligt selvværd, problemer i relationen til andre og dårlige præstationer i skolen eller på arbejdet. ADHD berører således næsten alle sider af livet.
Hvordan udvikler ADHD sig?
ADHD viser sig ofte i fem-seks års alderen, men nogle får først konstateret lidelsen som voksne. Selvom man ved, at symptomerne hos flere aftager med alderen, så ser man også ADHD hos voksne, og det skønnes, at hos ca. 25% fortsætter symptomerne ind i voksenalderen. Mange voksne med ADHD har også problemer, men ikke i så høj grad, at det er muligt at stille diagnosen.
Hvordan stiller man diagnosen?
Der findes ingen skanninger eller blodprøver, som kan stille diagnosen, som udelukkende stilles ud fra lægelige og psykologiske undersøgelser, herunder forskellige spørgeskemaer, interview og en fysisk undersøgelse. Mange voksne med ADHD får stillet diagnosen i forbindelse med en udredning for fx angst, depression eller misbrug, hvor man finder, at det bagvedliggende årsag er ADHD. Andre voksne bliver undersøgt, fordi deres børn får stillet diagnosen eller har hørt eller læst om ADHD.
Hvilken behandling findes der?
ADHD kan desværre ikke helbredes men med den rette behandling, er det muligt at leve et liv, hvor lidelsen fylder mindst muligt.
ADHD kan behandles med samtaler og medicinsk behandling. Der findes forskellige typer medicinsk behandling, og fælles for dem er, at der er tale om såkaldt centralstimulerende medicin, der hjælper hjernen til at fokusere og styre impulser samt skabe ro i den del af hjernen, der styrer kroppens bevægelser og dermed hyperaktiviteten.
Medicinen må aldrig stå alene men skal følges op med samtaler, såsom psykologisk rådgivning eller pædagogisk indsats, der har til formål at give et indblik i hvad ADHD er, og hvordan man lever med det.
Podcast om diagnosen ADHD
I podcasten ”Ramt af ADHD” (del 1 og 2) fortæller madblogger og iværksætter Thomas Alcayaga og tidligere minister og nuværende formand for ADHD foreningen Manu Sareen om, hvordan det er at leve med ADHD. I podcasten præsenterer Manu Sareen i øvrigt forskellige tal, fakta og statistikker om ADHD og bidrager med ekspertise og viden for at give et mere nuanceret billede af ADHD. Du kan finde podcasten på sundhedstv.dk
Kilder:
Rockwool Fondens Forskningsenhed, Adhd.dk, Sundhed.dk, Psykiatrifonden,
Charlotte Jokumsen, speciallæge i psykiatri, Dansk Psykologisk Forlag