Nanna Lind

Nanna blev ramt af uforklarlig sygdom: "Pludselig var jeg skaldet"

Som 13-årig begyndte Nanna at miste sit hår, og to år senere var hun helt skaldet. Diagnosen hedder alopecia – uforklarligt og ofte varigt hårtab. Men Nanna har valgt at tage det med et smil, være åben og leve livet.

Nanna Lind glemmer ikke den dag, hun mærkede den første hårtot falde af. Hun sad i sommerhus med sin mor, far og lillebror, da det skete.

Indtil da havde hun aldrig hørt om sygdommen alopecia, som hun i dag er en stolt ambassadør for. Men når man er en pige på 13 år med interesse for fodbold og skole, er hårtab ikke noget, der er inde på lystavlen.

"Jeg undrede mig meget over det, og mine forældre googlede hårtab og så, at det kunne være tegn på stress, men jeg var egentligt ikke bange for, at det var hverken stress eller kræft. Jeg undrede mig bare," siger den i dag 17-årige gymnasieelev Nanna Lind.

Kort efter fik hun en tid hos en hudlæge, som kunne konstatere, at Nanna led af alopecia, som er uforklarligt og ofte varigt hårtab. Det kan komme hos alle mennesker i alle aldre, og der er ingen forklaring på hvorfor, eller hvordan det går over. 

"Hudlægen forklarede, at 30-40 procent af alle tilfælde går over, hvis man pensler hovedbunden med acetone, men det hjalp ikke," husker Nanna, som også prøvede at spise glutenfri kost, spise vitaminer og købe dyre shampooer.

Lige lidt hjalp det.

Privat3.jpeg.jpg

Nannas hår faldt af i totter, indtil der en dag var flere bare pletter, end der var totter med hår.

"Så sagde mine forældre til mig, at der kun var to totter tilbage, og de spurgte, om jeg kunne overveje at barbere dem af. Så ringede jeg til min veninde, som gjorde det. Det var lidt hårdt, for på det tidspunkt følte jeg stadig, at jeg havde noget hår tilbage," siger Nanna trist.

"Pludselig var det virkelighed: Jeg var skaldet."

Fire flotte frisurer

Nanna havde indtil da brugt brede pandebånd i skolen, men som 15-årig fik hun sin første paryk. Den havde hun også på, da hun sidste år startede i gymnasiet.

"Det var svært, for jeg ville jo gerne fortælle mine nye klassekammerater, at jeg havde alopecia, men på den anden side virkede det også underligt at række hånden op og sige. Men så skulle vi lave en leg for at lære hinanden at kende, hvor vi stillede os op på række efter hvor langt hår, vi havde," siger hun og fortsætter:

"Jeg stillede mig helt nede bag drengene, og folk kiggede undrende på mig. Så lettede jeg lidt på parykken, så de alle sammen kunne se, at jeg ikke havde noget hår indenunder," forklarer Nanna med et smil.

Nanna Lind paryk.jpg

I dag har Nanna fire parykker med langt flot naturligt hår, som hun bruger både i skolen, og når hun spiller teqball – en kombination af fodbold og bordtennis – i sin fritid. Kun når hun kommer hjem til sin familie i huset i Svogerslev ved Roskilde, smider hun parykken.

"Nogle gange griner vi af, at jeg ikke kan huske, hvor jeg har lagt mit hår," griner Nanna, mens hun friserer den nyeste af sine fire flotte parykker.

Når Nanna tager sin paryk af, kan man se, at der er tydelige dun på hendes hoved. Det er hår, som det seneste halve år er kommet frem, men om det er tegn på, at Nanna en dag får alt sit eget hår tilbage, er der ingen, der kan sige. Alopecia er en uforudsigelig sygdom, som kan komme og gå. Derfor er Nanna også kun forsigtig optimist. Men fremfor alt er hun ikke ked af det. 

"Jeg har faktisk aldrig været rigtig ked af, at jeg fik alopecia. Jeg er positivt indstillet, og jeg har prøvet at tackle det med humor og åbenhed. Allerede da jeg så den første skaldede plet i hovedbunden, kaldte jeg den Ole," smiler Nanna. 

"Det skyldes nok også, at mine forældre tog det så positivt. Mine veninder har også været gode til at sige, "Nanna, det look kan du sagtens bære"," siger Nanna smilende og kører hånden over sit dunede hoved.

Penge i håret

Nanna har også været meget åben om sin sygdom og ofte lagt klip ud på sin Instagram-profil. Og da både Go’ Morgen Danmark og Zulu Awards ringede og spurgte, om hun ville stå frem og vise, hvad hun havde under parykken, takkede hun ja begge gange. 

"Det var lidt af et chok at tage sin paryk af på tv, men det er faktisk nemmere end at gøre det i gymnasiets kantine, hvilket jeg også har prøvet en gang," siger Nanna.

"Men jeg vil gerne være med til at sætte fokus på sygdommen, og jeg får så mange søde beskeder tilbage fra folk. Kun en enkelt gang er der en, der har skrevet, at jeg var grim og ikke burde være her, men jeg kunne da trøste mig med, at hun ikke havde brugt ret lang tid på at skrive den besked," siger Nanna med et skuldertræk.

Måske kan Nanna endda havne i den heldige situation, at hun laver lidt penge på sin sygdom. Hun og hendes mor har nemlig indgået et væddemål, om hvorvidt Nanna har hår på sin 18-års fødselsdag. 

"Det er i maj i år, og der er jo allerede lidt på vej, så måske vinder jeg 1000 kroner," siger hun begejstret.

NannaLind15.JPG.jpg