Anders Nedergaard: “De kedelige nyheder, du kan stole på …”
Det bliver aldrig nye, sprøde superfoods eller trendy kosttilskud, der for alvor rykker din sundhed. Og det, der kan gøre en forskel, er ikke så ophidsende. Til gengæld virker det, siger Anders Nedergaard.
Episke træningsfremskridt, smukkere hud, færre smerter, vægttab. Fitness- og sundhedsmiljøet er præget af folk, der gerne vil sælge dig noget, der tilsyneladende er afgørende for din sundhed.
Men i komplekse systemer, som for eksempel kroppen eller verdensøkonomien, vil der typisk være mange forhold, der påvirker et resultat. Nogle af forholdene har en stor effekt, mens andre forhold har en lille effekt. En af de mest kendte udformninger af denne sammenhæng stammer fra økonomisk teori, hvor det kaldes Pareto-fordelingen. Det beskriver for eksempel det forhold, at 20 procent af befolkningen tjener cirka 80 procent af pengene.
På samme måde findes der få, men til gengæld afgørende forhold i din livsstil, der forklarer en ret stor del af dine resultater. Også kendt som 80/20-reglen. Der er med andre ord nogle store knapper, du kan skrue på i relation til din sundhed og en masse små.
Når diverse sundhedseksperter og marketingfolk italesætter alle mulige ting som værende vigtige for din livsstil og sundhed, så bliver det sværere for dig at kende forskel på små og store knapper. Du kan endda få det indtryk, at de små knapper i virkeligheden er store. Som sundhedsformidler er det et kæmpe problem, for vi mennesker vil gerne tro på, at der er en genvej, som alle andre går glip af. Om det så er et kosttilskud, en helt særlig træningsform, detox eller noget helt fjerde, er sådan set underordnet.
Jeg siger ikke, at alle små knapper slet ingen forskel gør – det er vigtigt at pointere. Men mine erfaringer som træner og kostvejleder siger mig, at mange mennesker har for travlt med at skrue på de små knapper, før de er færdige med at skrue på de store. Så her kommer de kedelige nyheder …
LÆS OGSÅ: Anders Nedergaard: “Slap bare af, kvinde. Du er præcis, som du skal være!”
7 ting, du SKAL bekymre dig om:
Spis dine grøntsager. Det er kun 10 til 20 procent af kvinder, der når målet om de 600 gram om dagen. Og det er endnu lavere for mænd. Der er både sundheds- og vægttabsmæssige fordele ved at spise 600 gram grønt i forhold de til 400 gram, som er gennemsnittet for kvinder i Danmark.
Hvis du vil øge din muskelmasse eller passe på de muskler, du har, så spis mere protein.
Hold igen med drikkekalorier. Flydende energi mætter meget lidt.
Vær moderat fysisk aktiv. Der er ikke ekstra sundhedsgevinst ved at træne mere end 30 minutter per dag.
Hvis du styrketræner, så sørg for at få stimuleret alle de store bevægekæder to-tre gange om ugen med basisøvelser. Lav noget tungt, noget udmattende og noget af det midt imellem.
Hvis du laver kredsløbstræning, så arbejd med forskellige intensiteter og varigheder.
Drop smøgerne eller skær forbruget så langt ned som muligt.
7 ting, du IKKE skal bekymre dig om:
At holde fri fra træning og sund mad. Der sker ikke noget ved at nyde og holde fri. Livet består af mange ting, og nogle gange er der vigtigere ting, om det så er arbejde, familie eller ferie.
Restitution. Du kan sagtens træne flere dage i træk. Som almindelig motionist er overtræning ikke et problem for dig.
Kosttilskud. Spis i stedet flere grøntsager og fisk.
Hvis du styrketræner meget, bør du måske overveje kreatin.
EMS-træning. Elektrisk muskelstimulering er fup og fiduser. Væk med det! Kulhydrater eller fedt. Din krop skal nok fungere, uanset om du spiser kulhydrat eller fedt. Du taber dig gennemsnitlig præcist lige godt, om du skærer ned på det ene eller andet. Fedt på lår, balder og punktslankning. Du kan ikke punktslanke ved træning og ernæring. Kroppen vælger selv, hvor den trækker fedtet fra.
Insulin, cortisol og væksthormon. Mange bekymrer sig om deres hormoner nu også gør “rigtigt”. Drop det nu! Hvis kroppen er sund og velstimuleret, så skal den nok selv klare det hele, uanset hvordan du tror, dine hormoner har det.