Anne Hjernøe

Anne Hjernøe måtte gå til lægen: "Jeg var sikker på, at et hjertetilfælde var under opsejling"

Det kunne være endt i invaliderende stress, for TV-vært Anne Hjernøe, da hun pludseligt blev ramt af hjertebanken og tunnelsyn. Heldigvis blev det opdaget i tide. Nu er hun aktuel med bogen, ’Stå stærkt’, som hun har skrevet til alle, der lige som hende selv i perioder oplever hver dagsstress, tegn på udbrændthed eller på anden måde at blive slået ud af kurs.

For nogle år siden blev journalist og forfatter Anne Hjernøe ramt af stresssymptomer. Hun havde i en længere periode drønet afsted med 200 kilometer i timen, men arbejdslivet kørte på skinner, selvom der var alt for travlt.

”For nogle år siden fandt jeg mig selv hos lægen, med hjertebanken, tunnelsyn og vejrtrækningsbesvær. Jeg lå på briksen og var sikker på, at et hjertetilfælde var under opsejling, eller at jeg fejlede noget andet. Noget virkelig alvorligt.”

Sådan beskriver Anne Hjernøe det i sin nye bog, ’Stå stærkt’. En bog, som skal minde os om at lytte til de signaler, som vores hoved og krop kan sende os, når hverdagen flyver afsted.

Hos lægen blev Anne Hjernøe grundigt undersøgt. Det resulterede ikke i en stresssygemelding, men hvis hun ikke droslede ned, kunne det ende som en reel tilstand.

”I bagklogskabens klarsyn er det jo ironisk, at jeg tjekkede min arbejdskalender for at se, om jeg havde tid til en tvungen og aldeles nødvendig ferie. Jeg skulle jo have stemplet ud, lige meget om det passede ind i kalenderen eller ej. Jeg gik hjem og lagde mig i haven på et vattæppe med bare fødder i græsset. Krammede min familie, hyggede med min datter og brugte syv-otte uger på at afspadsere, holde ferie, komme ned i tempo, lade op og blive mig selv igen,” beskriver hun i bogen.

I dag kender hun de tegn, som indikerer, at hun er ved at falde tilbage i en al for travl hverdag – og heldigvis når hun for det meste at handle på dem i tide. Hun forklarer selv, at der skal meget til, før hun føler sig presset, men i de perioder, hvor kroppen sender signaler, er det ofte, fordi hun har haft alt for travlt og glemt sig selv.

”I dag ved jeg, at når jeg begynder at få tunnelsyn eller hjertebanken og bliver for hektisk eller lydsensitiv, så er det på tide at rette fokus på det, der presser mig, og få ryddet op og ud i aftaler. Lægge lidt alenetid ind. Bruge tid sammen med familie og venner. Dyrke de livsvigtige sociale relationer. Komme ud i naturen.”

Fakta om bogen

”Stå stærkt” er en bog om at blive bedre til at tackle mentalt pres og udfordringer. Den er til alle, der ligesom Anne Hjernøe i perioder oplever hverdagsstress eller på anden måde at blive slået ud af kurs, og som gerne vil styrke sig selv og opnå balance i livet.

I bogen fortæller forfatteren om nogle af de udfordringer, hun selv har stået i og står over for i sit liv, og fire eksperter inden for hvert deres felt giver konkrete råd og værktøjer til at finde årsagen til mistrivsel, navigere i en travl hverdag og passe bedst muligt på sig selv. Bogen indeholder også 50 opskrifter på nem mad, der er sund for krop og sind.

Anne Hjernøe, ”Stå stærkt”, Politikens Forlag, 272 sider, 300 kr.

Bogforside_2024016_forside_Staa staerkt_250624.jpg