Børneeksem hos voksne

Ikke kun børn får børneeksem: Bliv klogere på symptomerne

Vidste du, at det ikke kun er børn, der får børneeksem?

Børneeksem kaldes også atopisk dermatitis/eksem eller astmaeksem. Det er en sygdom karakteriseret af tør, kløende hud. Sygdommen debuterer oftest i barnealderen, men kan undtagelsesvist begynde hos større børn og voksne. Mange vokser fra sygdommen i puberteten, men 25-50% udvikler dog senere håndeksem.

Hvorfor får man det?

Man kender ikke den præcise årsag til atopisk eksem, men arvelighed spiller en rolle. Der er 30% risiko for at udvikle sygdommen, hvis én af forældrene har den. Man ved også, at nogle patienter har en mutation (gendefekt) i et af de gener, som har med hudens barriere-funktion at gøre. Astma og/eller høfeber hos patienten eller forældre og søskende øger risikoen for at udvikle atopisk eksem.

Hvad er symptomerne?

Kardinalsymptomerne på atopisk eksem er tør og kløende hud. Huden bliver rød og fortykket, og der er øget risiko for infektion – både fordi hudens barrierefunktion er nedsat, men også fordi barnet kan klø sig til sår. Hvis eksemet er inficeret, kan bakterier overføres til andre, men eksemet i sig selv smitter ikke. Hos børn under 2 år sidder eksemet typisk i ansigtet og på strækkesiderne af arme og ben, mens det hos børn over 2 år sidder på bøjesiderne. Hos voksne er udslættet oftest lokaliseret til ansigt og på halsen.

Hvordan behandles det?

Atopisk eksem er en kronisk tilbagevendende sygdom, som kan være i ro i lange perioder, men som også vil blusse op. Grundstenen i behandlingen er fugtighedscreme – brug en parfumefri creme med en høj fedtprocent to gange om dagen. Undgå uld, hold huden ren og sov i kølige omgivelser. Man bør undgå tobaksrøg i hjemmet for at undgå udvikling af astma som komplikation. Pelsdyr i hjemmet kan også øge risikoen for at udvikle astma og/eller høfeber.

Følger man disse generelle råd, kan man ofte holde sygdommen i ave i lange perioder. Indimellem kan det dog være nødvendigt med binyrebarkhormoncreme til at dæmpe eksemet. Denne type creme er receptpligtig og findes i flere styrker. Er det ikke nok, findes der andre muligheder. Desuden findes der tilbud om eksemskoler, da en vigtig del af behandlingen også er at forstå sin sygdom.