teenagepige i skole

”Min datters lærer deler kondomer ud til skolefester”

Er det okay, at en lærer deler kondomer ud til sine elever under skolefester? Læs med, når sexolog Ditte Winkel svarer på spørgsmål fra en læser om kondomuddeling til skolefester.

Spørgsmål:

Min datter har en geografilærer, der deler kondomer ud til skolefester. Hun synes, det er upassende, grænsende til det krænkende, hvilket jeg som mor godt kan følge hende i. Hvad tænker du som fagperson om det?

Svar:

I en tid, hvor #metoo stadig er allestedsnærværende, taler dit spørgsmål ind i en spændende debat om, hvornår noget er krænkende opførsel defineret ud fra den subjektive part. Og jeg kan også godt følge din datters holdning til dette.

Det, som geografilæreren gør her, med at dele kondomer ud til skolefester, udspiller sig i et grænseland, hvor jeg kan sætte spørgsmålstegn ved, om han burde have en holdning til sikker sex mellem hans studerende. Altså om det er et scenarie, han burde udvise interesse for på baggrund af hans funktion som autoritet/lærer.

Jeg tænker ikke, at det ville føles lige så grænseoverskridende, hvis han stillede en skål fyldt med kondomer i garderoben, som eleverne så selv kunne tage af. Det er netop elementet af, at hvis man tager imod et kondom fra ham, så kan den studerende føle, at læreren nu også ser eleven som et seksuelt ungt menneske, hvilket din datter muligvis ikke er komfortabel med, at geografilæreren tænker, selvom vi godt ved, at unge mennesker dyrker sex.

Så det kan være noget med blufærdigheden i, når grænserne mellem forskellige verdener, som vi gerne vil opretholde, derimod udviskes. Jeg synes, at den bedste vej frem er mægling. Ved enten at invitere til en samtale med læreren eller at bede din datter om bare pænt at afslå lærerens tilbud.

Jeg tænker, at geografilæreren har de bedste intentioner, så jeg synes, at denne situation fortjener at blive behandlet så respektfuldt og kærligt som muligt, så dette ikke behøver at blive en større ting end tiltænkt.

Ditte Winkel

Ditte Winkel er parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner. Ditte er ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.

Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.