Kvinde i top

Jeg har fået brystimplantater, men har mistet følelsen ved berøring - kan jeg gøre noget?

En læser har fået foretaget en brystforstørrende operation og elsker sine ”nye” bryster. Desværre er bagsiden af medaljen, at hun har mistet følelsen omkring brystvorterne. Læs med, når Ditte Winkel svarer på spørgsmål om nedsat følsomhed i ”nye” bryster.

Jeg er en kvinde, der har fået foretaget en brystforstørrende operation. Og jeg elsker mine ”nye” bryster. Desværre er bagsiden af medaljen, at jeg har mistet følelsen ved berøring omkring mine brystvorter. Jeg fik at vide på forhånd af klinikken, at det kunne være en bivirkning. Men kan jeg selv gøre noget for at få følelsen retur?

Ditte svarer:

Jeg ville så gerne kunne give dig et entydigt ja eller nej på dit spørgsmål, men det kan jeg desværre ikke. Jeg har haft mange kvinder i min praksis, som har arbejdet med sansetræning i deres forløb for at connecte med deres krop og for at kunne mærke dem selv og deres lyst gennem egen berøring af krop og hud. 

Og nogle af de kvinder har haft brystimplantater med nedsat følsomhed lige som dig, hvor de undervejs i forløbet har oplevet tilbagevendende følelse ved brystpartiet, hvilket har været fantastisk. Dog kan der ske irreversibel skade under operation, hvor nerveender beskadiges, eller hvor arvævsdannelse lukker for noget. Og så kan selv den mest ihærdige proces med sansetræning være uden effekt. 

Men jeg mener bestemt ikke, at du skal give op uden kamp. Så hvis du har mod på det, så er det bare med at komme i gang med at kærtegne/nusse/ pille/berøre dine bryster under bruseren eller foran spejlet, inden du tager tøj på. Hellere at du er blid i din berøring, end at du er for hårdhændet. For hvis nerveenderne har trukket sig lidt, så vil det give større virkning at ”lokke” dem frem, end hvis du ”skræmmer” dem længere væk. En sådan proces kan sagtens tage tid, så hav tålmodighed og giv det gerne nogle måneder med hyppige forsøg. Held og lykke.

Om brystimplantater

Brystimplantater anvendes bl.a. til kosmetisk forstørrelse af brystet. Derudover anvendes de til at rekonstruere mistede bryster ved f.eks. kræft eller til at korrigere medfødte brystmisdannelser. De mest anvendte proteser er silikone og saltvand. 

Man anslår, at over 50.000 kvinder i Danmark har fået foretaget brystforstørrende operation, men tallet er i eksplosiv vækst, og uden sammenligning den kosmetiske operation der udføres flest af. Den mest almindelige bivirkning ved indgrebet er sammentrækninger omkring implantatet. 

Kroppen vil som normal reaktion på et fremmedlegeme danne en kapsel omkring implantatet. Over tid kan kapslen trække sig sammen, og efterhånden bliver brystet så hårdere, og implantatet bliver synligt under huden, hvorved en ny operation vil være nødvendig.

Om Ditte Winkel

Ditte Winkel.

Parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner. Se mere på Dittewinkel.dk