Cyklustræning sådan gør du

Forskere: Boost din træning ved at planlægge efter din cyklus

Forskning viser, at din menstruationscyklus har indflydelse på, hvordan din krop tager imod træning. Læs her, hvordan du får endnu mere ud af din træning.

Kan du blive endnu stærkere og hurtigere, hvis du planlægger din træning ud fra din menstruationscyklus? Med stor sandsynlighed, viser forskning.

Britiske Georgie Bruinvels har skrevet en ph.d. om ’cyklustræning’, og efter både udarbejdelsen af dén og hendes senere forskning på sportsinstituttet ORRECO mener hun, at der er evidens for, at man kan optimere sin træning ved at kalkulere sin cyklus ind i sin træningsplanlægning.

Hun konkluderer, at hvis kvinder inddeler deres menstruationscyklus i fire faser (som du kan blive meget klogere på nederst i artiklen her) og planlægger deres træning derefter, vil de ganske enkelt få meget mere ud af deres træning, samtidig med at de får en bedre kropsforståelse.

De fire faser hedder henholdsvis styrkefasen, powerfasen, udholdenhedsfasen og overlevelsesfasen, og de er beregnet ud fra hormonerne i kroppen, men også hvordan tidspunktet i cyklussen kan påvirke din søvn, motivation og udholdenhed.

Ved at inddele træningen i de fire faser, kan du variere intensiteten i forhold kroppens hormonbalance, og på den måde få mest ud af både din styrke- og udholdenhedstræning, mener hun.

Lær din krop at kende

Pernille Tøsti er personlig træner og kostvejleder med speciale i sportsoptimering og vægttab ved Unlimited Performance i Aalborg, og hun har erfaret, at nogle kvinders energiniveau, motivation og styrke kan variere meget i løbet af deres cyklus.

Hun har derfor kigget nærmere på Bruinvels’ fire faser for at blive klogere på årsagen til svingningerne samt for at hjælpe sine klienter bedst muligt igennem faserne til træning.

Georgie Bruinvels plan om at optimere sin træning tager udgangspunkt i, at man har en cyklus på 28 dage, men der er faktisk kun få kvinder, der rammer præcis 28 dage hver gang, viser tal fra Sundhed.dk.

Derfor kan det være utroligt svært at lave ét program, som passer til alle kvinder, siger Tøsti, men hun har god erfaring med, at faserne kan bruges til inspiration til at få en større forståelse og til at lære sin krop bedre at kende. 

”Mine klienter har brugt teorien fra planen til at få en forståelse for, hvad kroppen prøver at fortælle dem, og hvorfor den opfører sig, som den gør – og ikke mindst hvorfor der er nogle dage, hvor de ikke føler sig lige så motiveret, udholdende og stærk, som andre,” fortæller hun.

”I stedet for at blive frustreret over, at kroppen ikke vil, som de selv vil, som de blev før, så accepterer de nu, at kroppen gennemgår de her faser. De har lært at lytte til deres krop, hvilket deres træning kun er blevet endnu bedre af.”

Brug den som inspiration

Tilbage i september kunne en række forskere fra Aarhus Universitet påvise, at det nødvendigvis ikke er selve udsvingene i hormonerne under en cyklus, der direkte påvirker kvinders præstationsevne. Derimod er det snarere kvindernes egen dagsform, -motivation og -energi, som har indflydelse på præstationsniveauet.

Ifølge en række forskere fra Københavns Universitet kan kvinder imidlertid stadig få stor gavn af at have styr på deres cyklus, når de planlægger deres træning.

De har undersøgt et bredt udsnit af den hidtidige forskning på området, og deres oversigtsartikel konkluderer fx, at kvinder får størst udbytte af deres styrketræning i ugerne op til ægløsningen i forhold til efterfølgende.

Kvinder kan derfor med stor sandsynlighed optimere deres træning og udbyttet deraf bare en smule, hvis de tilpasser træningen deres menstruationscyklus, fortæller Morten Hostrup, lektor og studieleder indenfor human fysiologi på Institut for idræt og ernæring på Københavns Universitet, som er en af forskerne bag projektet.

”Det betyder dog ikke, at vi vil gå ud og anbefale kvinder, at de skal træne benhårdt op til deres ægløsning og så slappe af derefter. For langt de fleste kvinder er det godt bare at træne, når man har lyst, kan og har tid - og gøre det kontinuerligt,” siger han, og fortsætter:

”Eliteatleter kan have stor gavn af at inkorporere det i deres træning, mens andre blot kan bruge det som inspiration og en metode til at forstå kroppen.”

Det skal du træne:

Lær faserne at kende

Pernille Tøsti, personlig træner og kostvejleder med speciale i sportsoptimering og vægttab ved Unlimited Performance i Aalborg, gennemgår her de fire faser, som Georgie Bruinvels anbefaler, at man inddeler sin træning efter – og giver et par gode tips til din træning.

FASE 1: Styrkefasen.

Fase 1 strækker sig typisk fra dag 1-5 i din cyklus, altså mens du har din menstruation. Her er niveauet af hormonerne progesteron og østrogen lavt, hvilket kan gøre, at nogle kvinder er mere trætte og lettere nedtrykte.

Det skal du træne:

Styrketræning kan være godt i den første fase af ens cyklus, da det lave progesteron-niveau giver gode forudsætninger for at opbygge din styrke her.

Forslag til træning:

Hav fokus på de store muskelgrupper og sørg for at lave en række øvelser, der får gang i hele kroppen under din træning. Det kan fx være en kombination af back squat, dødløft, lateral pull down samt bænkpres.

FASE 2: Powerfasen.

Typisk fra dag 6-14. Her peaker kroppen, og du vil typisk føle dig stærk og have et øget energiniveau, fordi der sker en stigning i østrogen. 

Det skal du træne:

Det kan være et godt tidspunkt at presse dig selv lidt ekstra, fordi du måske oplever lidt ekstra fysisk overskud i den her fase. Du kan selv vælge, om du ønsker at lægge mere energi i din styrketræning eller udholdenhedstræning, alt efter hvad det er, du får energi og motivation af. Du behøver ikke at vælge noget over noget andet. 

FASE 3: Udholdenhedsfasen.

Typisk fra dag 14-22, og her stiger dit stofskifte pga. en øgning af østrogen og progesteron. Du vil kunne opleve, at din hukommelse er i top, men samtidig er der også mulighed for, at du er mere følelsesladet i den her fase.

Det skal du træne:

Mange vil i den her fase opleve, at det er nemmere at lave udholdenhedstræning end styrketræning. Derfor kan det være en god ide at skrue op for cardio-workouts og lidt ned på styrkedelen, hvis det giver mening for din krop. 

Forslag til træning:

Gå efter din go-to cardio-træning. Om det er hårde ro-intervaller, løbeture, workouts i træningscenteret, eller hvad der giver sved på panden, så gør lidt ekstra ud af det i denne fase.

FASE 4: Overlevelsesfasen.

Typisk dag 23-28. Her falder niveauet af østrogen og serotonin i kroppen, hvilket kan resultere i humørsvingninger, træthed og en følelse af at være lidt mere stresset end normalt. Dertil oplever mange kvinder i denne fase også væskeophobninger, ubehag og smerter, som kan påvirke motivationen for at træne.   

Det skal du træne:

I denne fase handler det om ”overlevelse” – og det er derfor, det hedder overlevelsesfasen.

Klap dig selv på skulderen for den træning, du kommer igennem. Og husk på, at træning udløser endorfiner, som er med til at hjælpe med at holde humøret højt selv i den her lidt svære fase. 

Forslag til træning:

Gå en rask tur i lidt højere tempo eller lav en let træning med mange gentagelser. Lyt på din krop, pres den ikke mere end hvad du kan mærke, den kan være med til – og sæt pris på den aktivitet, som du trods alt for lavet i denne fase.

Du kan også blive meget klogere på de fire faser, og hvordan du kan bruge dem til at optimere din træning med den gratis app FitrWoman, som blandt andet Georgie Bruinvels står bag.