kvinde der dater online

”Hvordan genfinder jeg troen på kærligheden efter et råt datingliv?”

Den digitale udvikling har ændret præmisserne for dating. Og det kan være råt at opleve! Alt det, som mange tager for givet som minimum for god opførsel, er ikke en selvfølge, når man matcher på en app. Man kan have en skøn date fredag, skrive søndag og opdage, at den, man ser, var på date med en anden lørdag. Læs med, når en kvinde kæmper for at genfinde troen på, at kærligheden faktisk findes, efter at være blevet skilt, ghostet og inviteret til en trekant med konen.

"Jeg opfatter ikke mig selv som hverken snerpet eller meget korrekt, men jeg har aldrig følt mig så desillusioneret som efter at have været single i to år og på diverse apps."

Laura sukker dybt og siger så:

"Jeg skrev gennem nogle uger med en skøn mand. Vi skrev nogle dage i flere timer. Jeg blev ret vild med ham, for jeg oplevede, at vi havde en masse tilfælles. Så aftalte vi at mødes til et glas vin. Inden jeg havde drukket det første glas, spurgte han, om jeg ville have en trekant med ham og hans kone! Jeg var dybt rystet. Hvorfor pokker havde han ikke nævnt, at han var gift? Og hvordan overser man, at jeg tydeligt havde skrevet ”Leder efter et seriøst forhold” i min profiltekst."

Laura ryster på hovedet:

"Jeg har mistet troen på kærligheden. Jeg er 45 år. Min mand ville skilles, fordi han var forelsket i en anden. Jeg har datet utallige de sidste to år. Det nærmeste, jeg er kommet til et forhold, var ni dates med en mand, som jeg nåede at købe en flybillet til Wien til. Det skulle være en overraskelse på vores 10’ende date. Men to dage før daten fik jeg en besked, hvor der stod, at han ikke ønskede et forhold og ville takke af for nu. Så slettede han mig alle steder, og min datter kom med is og sagde: ”Åh mor, du er blevet ghostet”."

Kan man date uden apps?

Lauras oplevelser er ikke enestående. Min hukommelse er fyldt med historier om dating, som endte i knuste hjerter. Det er måske datingens præmis, at man møder mennesker med håb om alt det, man ønsker, og muligheden for, at det hele falder til jorden.

Men der er en ekstra dimension af smerte i, at et forhold ikke ender med et møde, hvor man i det mindste kan skælde ud eller græde, men at man ganske enkelt kan få en besked og nogle gange ikke engang det. Det er som om, at den digitale datingkultur har gjort det nemt for os at være kujoner, fordi vi bare kan forsvinde og swipe videre – og det gør vi så.

Laura fortæller, at hun faktisk ønsker en kæreste, men at hun ikke kan se, hvordan hun skal få det. Hun siger, at hun ikke orker flere dates eller flere uger med at skrive med en, hvorefter de ses, knalder, og hun aldrig hører fra ham igen. Så jeg spørger hende, om hun kan date uden apps. Hun fortæller, at hun så simpelthen ikke ved, hvordan hun skal møde en. Det giver mig tilladelse til, at vi sammen udveksler ideer til, hvordan hun kan date uden apps.

Hun siger:

"Ideen om at holde singlemiddage er god. Jeg kan godt lide ideen om at invitere til noget sjovt, hvor vi alle er singler. Så ender jeg måske ikke med en mand i mit liv, men jeg får som minimum en sjov aften."

Dating på telefonen

I 1998 åbnede Dating.dk som den første portal i Danmark til at møde en kæreste. Kort efter kom Scor.dk, som er kendt for at være et sted, hvor man mest opsøger sexpartnere. Den mest kendte datingapp, Tinder, blev downloadet på danskernes telefoner fra 2012.

I dag er der ifølge Danmarks Statistik 600.000 brugere af datingapps og -hjemmesider. At man ikke har andre bånd til hinanden end det digitale møde, har både åbnet muligheder for flere møder med nye mennesker, men også for at blive slettet uden forklaring eller håb om at ses igen.

Tag poweren tilbage

Vi aftaler, at hun efter denne samtale skal samle fem singler fra sit netværk, som hver inviterer tre singler med. Hun smiler ved tanken og siger så:

"Jeg kan mærke, at noget power vender tilbage til mig nu. Jeg har det meget bedre ved at være hende, der tager initiativ og skaber noget fedt, end at være hende, der svarer beskeder i timer hver dag og ender med en date, et halvdårligt knald og så en omgang mere af det samme."

Jeg smiler. For lige der tror jeg, at Laura satte sig selv fri til gøre noget, der er mere hende. Måske ender hun ikke med at møde den kæreste, hun længes efter, men hun begynder at tage sin power hjem og være mere tro mod sig selv. Måske er det dybest set vigtigere end en mand.

5 trin til at passe på dig selv, når du dater online 

1. Kend din matchmaker

Selvom vi taler meget om, at apps har ændret datingkulturen, så er det værd at huske, at der gennem alle tider har været eksempler på, at man fik hjælp til at møde en passende partner. Det har været stammens ældre, venner og forældre.

Mange er blevet sat op af deres mor og sendt på en date arrangeret af en, der ved lidt om, hvad man har brug for. På den måde kan man se hjemmesider og apps som den nyeste udvikling af det faciliterede møde. Nu er det bare algoritmer og brugerne selv, der har overtaget rollen som ”matchmaker”.

2. Spørg din mor

Selvom ideen om, at ens mor hjælper med at finde en passende partner, kan virke absurd, så er der ting, som moderen sikrede. Nemlig et minimum af god opførsel. Når vi sendes på date af familie, venner eller kollegaer, så har vi et socialt bånd, som inkluderer andre mennesker.

På et meget fundamentalt plan giver det en tryghed, fordi der er grænser for, hvordan man kan opføre sig, når man er del af den samme omgangskreds. Du kan simpelthen ikke ghoste din mors venindes søn eller datter eller for evigt undgå at møde din tidligere date i sportshallen, hvis I spiller i samme klub.

3. Vær helt tydelig

Et råd, der ofte gives, er, at du skal være tydelig med, hvad du leder efter i din bio-tekst på datingappen. Det er en god ide, fordi det i princippet kan skabe klare rammer for, hvad du søger.

Så behøver de folk, der leder efter en sexpartner, ikke skrive til dig, hvis du leder efter true love og fælles boliglån. Men husk også, at selvom det i princippet er en god ide, der burde sikre mod misforståelser, så er det ikke en garanti. Så tag samtalen op igen og være tydelig med, hvor du er.

4. Overvej at mødes i virkeligheden

Datingapps er designet til at matche mennesker på baggrund af udvalgte kriterier – og brugernes egne valg, men de kan ikke skabe viden og erfaring med nogle af de vigtigste ting i det menneskelige møde.

Taler I godt sammen? Har I let til latter sammen? Er der tiltrækning? Nyder du at være sammen med ham? Føler du dig set, når han kigger på dig? Der er meget, som ikke kan kommunikeres på skrift. Derfor kan det give god mening at mødes hurtigt og få en dybere fornemmelse for hinanden.

5. Det er ikke dig, det er ham 

Indenfor selvudvikling er det normen, at man kigger på sin egen del af, hvad der sker. Men nogle gange må jeg bare droppe det og ærligt sige: Han er en idiot. Det er ikke dig. Det er ham.

Jeg beklager, hvis det virker ansvarsforflygtigende, eller jeg overser, at du ville have gavn af at vende blikket indad, men jeg oplever, at der er mennesker, som har kastet al anstændighed og relationsmod over bord. Fordi man kan ghoste andre, betyder det ikke, at man skal gøre det. Punktum.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”. Læs mere på Daisylovendahl.dk