bulletproof-kuren

Dave Asprey om Bulletproof-kuren: Biohack din kost – og få mere energi, overblik og en lavere vægt

Drop de fødevarer, der skader din krop, og fyld den i stedet med sundt fedt og grøntsager. Glem samtidig alt om at tælle kalorier, men gør derimod faste til en fast rutine, og prioritér din søvn. Det er, ifølge Dave Asprey og bulletproof-kuren vejen til vægttab, mere energi og et bedre helbred.

Bulletproof-kuren forsøger først og fremmest at optimere din kost til at gøre dig superhuman. Det betyder et farvel til de fødevarer, der ikke gør noget godt for dig og særligt til dem, der direkte skader. Kurens mål er at opbygge din fysik og psyke ved at fylde flere gavnlige næringsstoffer på motoren, samtidig med at mængden af giftstoffer, som du udsætter dig selv og dit immunsystem for, mindskes. Den kombination gør dig stærkere, skarpere, slankere og i sidste ende til en sundere og bedre udgave af dig selv, mener Dave Asprey.

Masser af grønt og sundt fedt

Bulletproof-kuren anbefaler, at du får 50-60 procent af din samlede energi fra sunde fedtkilder. De essentielle fedtsyrer vil holde dig mæt og balancere dine hormoner, så din vægt lander på et naturligt niveau, hvorimod fedtfattig kost ifølge kuren udsulter særligt din hjerne. Derudover skal du have 20 procent af din energi fra grøntsager og andre 20 fra proteinkilder. Frugt og stivelse skal du begrænse til 5 procent. Når det gælder selve mængderne af mad, er der i princippet frit slag. Der er ikke nogen deciderede vægt- eller kaloriegrænser, og så længe du spiser bulletproof-fødevarer, kan du spise det, du har lyst til.

Grønne, gule og røde fødevarer

Bulletproof-kuren opdeler nemlig alle fødevarer i grønne, gule og røde fødevarer. De mest “bulletproof”-fødevarer er grønne. I denne gruppe finder du blandt andet avocado og laks med de sunde fedtsyrer. Grøntsager som agurk og broccoli er også i top, vel at mærke hvis du vælger økologiske varianter og derved undgår giftstoffer. Proteinerne får du fra økologisk- eller frilandskvæg, primært okse og lam, og fra fisk. I den røde ende af spektret, som kuren anbefaler, at du helt undgår, finder du mælkeprodukter (økologisk smør undtaget), kornprodukter og al gluten. Sukker er også no go, og af samme årsag skal du holde igen med frugt. Fødevarer med pesticider og andre gift- og tilsætningsstoffer er ligeledes bandlyste. Brug gerne krydderier og urter som timian og rosmarin, men gå udenom alle syntetiske smags- og farvestoffer.

Faste

Bulletproof-kuren giver også anbefalinger omkring optimal tilberedning af maden, kosttilskud, søvn og træning. Et af de såkaldte biohacks, du kan koble på, er faste. Du kan vælge den klassiske periodiske faste med et tidsrum helt uden mad eller en proteinfaste, hvor det hovedsageligt er protein, du fjerner fra kosten for en dag. Formålet med fasten er at speede dit vægttab yderligere op, give dig mere energi og større mentalt fokus samt at mindske inflammation.

BULLETPROOF-REGLERNE

SPIS ...

... grøntsager som agurk, asparges, blomkål, broccoli og fennikel. Få sundt fedt og proteiner fra f.eks. avocadoolie, kokosolie, græsfodret oksekød og lam, fede fisk som ansjoser, sardiner og vildfanget laks, nødder samt en smule mælkeprodukter fra hovedsageligt økologisk smør og ghee. Frugt skal du indtage i begrænset omfang – gerne brombær, hindbær, lemon og lime.

DRIK ...

... bulletproof-kaffe, grøn te, kokosnøddemælk, mineralvand og vand med lemon eller lime. Bulletproof-kaffe er en hjørnesten i kuren. Den erstatter f.eks. din morgenmad på fastedagene. Det er kaffe brygget på rene, giftfrie kaffebønner, blendet med økologisk smør og særlige, sunde olier. Du må drikke bulletproof-kaffen frem til klokken14.00, men ikke senere af hensyn til din nattesøvn.

VÆLG ...

... rå, ikke-varmet eller letvarmet mad. I den modsatte ende af spektret er brankede, brændte eller friturestegte fødevarer, som du helt skal undgå.

TRÆN ...

... hvis du er udhvilet. Dog ikke for ofte og ikke for længe ad gangen. Til gengæld gerne med høj intensitet. Kosten er dog vigtigst.

SOV ...

... godt! Bulletproof-kuren har også fokus på søvn, både hvad angår mængden, og i særdeleshed kvaliteten af din søvn. Fødevarerne og den anbefalede timing i indtaget af dem er valgt for at optimere begge dele.

Kilder: Bulletproof-kuren af Dave Asprey (Forlaget I AM 2014) og sitet Bulletproofexec.com.