Derfor kan du sagtens spise skrællen på appelsiner, vandmelon og løg
Kan man spise skrællen fra græskar, appelsiner og løg? Svaret er ja! Rigtigtmeget af den skræl, som normalt havner i skraldespanden, kan faktisk sagtens spises. Og er oveni købet sprængfyldt af vitaminer og mineraler.
1. APPELSIN- OG CITRON
Selve skrællen og ”det hvide” på citrusfrugter indeholder foruden masser af C-vitamin, folat, kalium og magnesium også hesperidin – et stof, som menes at sænke blodtrykket og kolesterolet og virke antiinflammatorisk.
ANVENDELSE: Revet citron- og appelsinskal kan f.eks. bruges i dressinger og marmelade eller som krydderi i bagværk, salater og varme retter. Du kan også lave smoothies med revet skræl og lidt af det hvide. Den søde, syltede skræl kan bruges i desserter eller som smagsgiver i danskvand og drinks.
2. LØG
For løg, herunder hvidløg, er det helt almindeligt at smide de yderste, tørre skræller væk, men jo flere lag, du skræller af, des mere sundhed fjerner du. I det yderste lag gemmer der sig nemlig masser af vitaminer og andre sunde stoffer, herunder flavonoider og svovlforbindelser, som menes at beskytte mod kræft, sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme.
ANVENDELSE: Brug løgskrællerne til supper og saucer. Eller rist skrællerne i olie og læg dem i et glas og overhæld med rapsolie. Løgolien kan bl.a. bruges til madlavning. Du kan også lave en varm og styrkende te ved at hælde kogende vand over løgskallerne og tilsætte lidt honning.
3. KARTOFFEL
Det er faktisk lidt af en uvane at skrælle kartoflerne. Kartoffelskræller er nemlig en vigtig kilde til C-vitamin og kostfibre, ligesom de indeholder mange mineraler, især kalium og calcium.
ANVENDELSE: Fritter skrællerne i olie eller bag dem i ovnen og server dem som lækre kartoffelchips med kold dip, som snacks eller som sunde pomfritter til burger.
4. VANDMELON
De fleste holder sig til det røde frugtkød, men en stor del af det gode, finder du i melonskrællen. Skrællen indeholder store mængder af aminosyren L-citrulline, der menes at give bedre blodcirkulation og reducere muskelømhed.
ANVENDELSE: Den hvide del af skrællen fra vandmelon kan du enten sylte eller kandisere. Den kan også skæres i små tern eller strimler og anvendes som sprødt element i wok og grøntsagsretter. Den grønne yderskræl kan bl.a. syltes eller bruges i juice og smoothies.
5. GULERØDDER
Gulerødder er roden til alt godt og indeholder bl.a. masser af kostfibre, betacaroten og A-vitaminer. Den grønne top er desuden sprængfyldt med K-vitamin, kalium og klorofyl, der menes at forebygge visse former for kræft.
ANVENDELSE: Bland skrællerne med olie og salt og bag dem til sprøde chips, som kan bruges som erstatning for ristede løg på smørrebrød, salattopping og sund snack. Gulerodspulpen efter juicing samt skrællerne kan anvendes i bl.a. supper, lasagne, farsretter, gryderetter og brød og kager.
6. GRÆSKAR
Yderst har græskar en hård og gul- eller orangefarvet skræl, og inderst er der en masse kerner. Begge dele bliver betegnet som skrald, men kan sagtens spises. Udover at være kalorielet indeholder græskarskrællen bl.a. protein, fibre og jern og næsten ingen kalorier. Og kernerne – de er rige på magnesium, jern og proteiner.
ANVENDELSE: Brug græskar med skrællen på til supper, bagværk eller grøntsagsmos. De kan også steges i olie til sunde fritter eller bruges rå i salater. Kernerne kan bages i ovnen og bruges som snacks eller som topping på salater.
Kilder: Bogen ”Skræl er ikke skrald” af Michael Folman Jensen, Fødevarestyrelsen