Derfor taler vi alle sammen om denne video
Kvinder med bløde maver og lår i bølgegang er et hit på de sociale medier.
Kuglerunde balder og bare maver med en antydning af et sæt trænede mavemuskler fylder i strømmen af billeder på Instagram, i reklamekampagner og livsstilsmagasiner. Er sundhedsdyrkelsen kørt af sporet i takt med at stakken af nye bøger om 5:2-diæter og detoxkure er vokset? Du bliver ikke lykkelig af at være slank, men det kan være svært at holde fast i den overbevisning, når medierne forsøger at fortælle dig noget andet.
Måske lige præcis derfor, er denne video blevet særligt populær på nettet: Til tonerne af Mizzy Elliots ”Get your freak on” ser vi sunde, glade kvinder i alle størrelser give den gas på fodboldbanen, i svømmehallen, på dansegulvet og i bokseringen. De er fuldstændig ligeglade med, at der er bølgegang i appelsinhuden på deres lår i mens. ”I jiggle – therefore I am” - ”Jeg blævrer – derfor er jeg”, er et af videoens budskaber.
Videoen med titlen "This Girl Can" er en kampagne fra organisationen Sport England. Mere end 2.400.000 gange var der trykket play på den, og mere end 100.000 havde delt den på Facebook, da denne artikel blev publiceret. Slut fred med din krop, og læs her, hvorfor lige præcis denne video er blevet så populær.
Retten til at have bikini på
- Jeg tror, vi er nået et mæthedspunkt, vi er nået til det ekstreme i forhold til at se perfekte ud. Vi har set en stor stigning i plastikkirurgi og botox-indsprøjtninger. Og vi har haft et mere og mere perfekt ideal, der har spredt sig blandt kendte mennesker, men også almindelige folk, siger Lise Dilling-Hansen, der skriver ph.d. om kropskultur ved Aarhus Universitet, til ALTfordamerne.dk.
- Vi ser mange modstrømninger lige nu mod, at kvinden absolut skal være perfekt og sexet. Det kan være kvinder, der deler et efterfødselsbillede og siger: ”Jeg har en krop. Den er måske lavet til at se pæn ud, men den er også lavet til at føde børn.” Eller: ”Jeg har en krop, så jeg har ret til at have bikini på, selv om jeg ikke er en størrelse 38.”
Hun bakkes op af fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator:
- Videoen hylder det uperfekte, og i dette overvågningssamfund, hvor alle skal tage billeder af alle og dele dem på sociale medier og kommentere, er vi alle under et kolossalt pres. Når vi ser sådan en film, så kommer der en ventil på en forventningsboble, der er blevet blæst op, siger hun.
Videoen lukker luften ud af alle vores forestillinger om, at vi skal have stramt maveskind, markerede arme og glatte lår uden bølgeskvulp for at være gode nok. Og ifølge fremtidsforskeren er det ikke så mærkeligt, at vi trænger til at punktere boblen.
Du kan blive en, folk gider at bolle – hvis bare du træner
- Vi lever i et samfund med såkaldt ytringsfrihed og frihed til at være, som vi er. Og så alligevel, er der en sundhedsbølge over os, hvor det handler om, at det er din egen skyld, hvis du bliver gammel, det er din egen skyld, hvis du bliver overvægtig. Det er skyld med skyld på, som kun bliver gjort værre af de der Fitness World-kampagner, siger hun.
Det er den nyeste reklamekampagne fra fitnesskæden Fitness World, Liselotte Lyngsø henviser til. Videoen viser en gruppe unge, veltrænede, svedende kvinder, der løfter vægte og overhælder sig selv med vand fra en drikkedunk, mens en mandlig voice over spørger dig, om du helst vil kaldes en snack eller en frækkert i 2015. Videoen er fjernet fra videodelingstjenesten Youtube, men du kan stadig se den her hos TV2.
- Videoen siger, kvinden er et seksuelt objekt, og at træning er noget, kvinden gør, fordi hun skal tilfredsstille manden. At man gerne vil være en ’snack’ eller en ’ku’ godt’ - altså en, man godt kunne tænke sig at have sex med. Her reklamere Fitness World med, at man kan blive en, folk gider at bolle, hvis man bare gider at træne. Det er et forholdsvis provokerende udsagn, siger Lise Dilling-Hansen.
Ifølge hende er det kravet om, at vi skal træne for at se sexede ud – og ikke mindst kravet om at vi skal træne for at være sexede – vi protesterer imod, når vi deler videoen med de knapt så veltrænede og glatte, men til gengæld stærke og glade, kvinder på Facebook.
Ret til at være nøgen på Instagram
At en video med naturlige kvinder med appelsinhud på lårene og håndtag over bikinitrussen kan sprede sig på internettet med hasten af et museklik, er ifølge Lise Dilling-Hansen et udtryk for en debat, der for tiden udspiller sig såvel i medierne som over sofabordene. Den handler om, hvad vi kan – og ikke mindst hvad vi bør – gøre med vores kroppe.
- Vi har en debat om kvinders ret til at være sexede, kvinders ret til at være mor, kvinders ret til at vise sig nøgne, som Kim Kardashian (amerikansk kendis, red.) gjorde for nylig. Det hænger sammen med, at vi, til en vis grad, kan gøre hvad vi vil med vores krop. F.eks. ved at bruge diverse remedier til at den mere perfekt med, siger hun.
Det er især sociale medier som Facebook og Instagram, der giver os frihed til at gøre, hvad vi vil – eller i hvert fald til at fortælle verden, at vi gør, hvad vi vil. Om det så er at lægge et billede om af vores mave lige efter vi har født, vores veltrænede krop i bikini, vores ar efter en brystkræftoperation eller vores restylane-fyldte læber i fuld festmakeup.
Er en blævrende krop det nye ideal?
Men videoen er ikke kun udtryk for, at vi diskuterer kvinders ret til at bruge deres krop som de vil. Den siger også noget om, at vi lever i en fitnesskultur, hvor vi prioriterer at dyrke motion – eller i hvert fald er enige om, at det er vigtigt.
- Vi har et præstationssamfund, som vi har fået af, at vi går og måler os selv med pulsure og skridttællere. Selv pensionisterne vader rundt og tør ikke gå i seng, før de har gået 10.000 skridt hver dag. Tendensen er, at vi måler os selv mere. Vi får flere app’s og dingenoter, der træner os. Vi er gået fra den positive psykologi og ”bare-gør-hvad-du-har-lyst-til” til, at det godt må gøre nas, vi skal presses, og det skal gøre ondt. Hvis du ikke arbejder på at være i kontrol med kroppen, så går verden af lave, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.
- Videoen indtager den her norm om, at en sund krop, er en krop, der dyrker motion. Men den peger samtidig på, at hvis du træner, skal det være fordi, du får det godt med dig selv, at du føler dig godt tilpas i din krop og ikke, at du skal gøre det for at leve op til, hvad en kommende partner skal synes om din krop, siger Lise Dilling-Hansen og fortsætter:
- Alle de her videoer, der bliver delt og kommenteret på nettet, lader til at have en stor indflydelse. Ikke nødvendigvis så de omskriver historien, men i øjeblikket og til en vis grad tiden derefter. Alle de protester, der bliver delt på nettet, minder folk om: ”Gud ja, sådan her kunne det også være. Sådan burde vi måske forholde os til vores kroppe”.
Men selv om mange tusinder har delt videoen med de motionsglade kvinder på Facebook, og selv om medierne vinkler deres artikler på, at idealet for kvindekroppen har ændret sig, så er tendensen ifølge Liselotte Lyngsø stadig, at vi gerne vil være veltrænede, slanke og sunde. Videoen, der lige nu spreder sig på nettet, er blot udtryk for en modtendens, der gør oprør mod flertallet.
- Virksomheder begynder at blande sig i deres ansattes sundhed. ”Nu har vi haft rygestop og det står på vores plan for 2020, at vi skal have sunde medarbejdere”. Kagerne er efterhånden blevet skiftet ud med gulerodssaft og smoothies, og der bliver lavet løbe- og cykelhold, sige Liselotte Lyngsø.
Hun tror derfor ikke, at det bliver idealet om en glad, blævrende krop, der vinder kampen mod tidens fitnesstendenser.
LÆS OGSÅ: Så meget har den ”perfekte” kvindekrop ændret sig gennem tiden
LÆS OGSÅ: Her er de kurvede kvinder du skal følge på Instagram
LÆS OGSÅ: Nu vælger modehusene kurvede kvinder