Det skal du vide om dine fødder, når du løber
Sorte negle, vabler og de tørre hæle er ofte prisen for at løbetræne regelmæssigt og at tilbringe flere timer ugentlig i et par løbesko. Se her, hvordan du undgår de klassiske fodfejl.
– Fødderne er løberens mest udsatte kropsdel. Dine fødder afgør, om du kan spurte i mål eller i stedet må humpe over stregen. Sorte negle, vabler og hælrevner kender de fleste løbere og tror ofte, det er prisen for at elske løb. Men heldigvis behøver det ikke at være sådan, siger autoriseret fodterapeut Tatjana Christensen. De ”grimme” fødder skyldes banale fodfejl, som du kan gøre noget ved.
– Løbesko, der trykker uheldigt på foden, syntetiske strømper og manglende pleje af fødderne, f.eks. af neglene og evt. hård hud, er ofte skyld i problemerne. De færreste ved, at friktionen i løbeskoen medvirker til, at kroppen danner ekstra meget hård hud. Der går besked op til hjernen om, at der er ”vildt meget” friktion på f.eks. hælen eller lilletåen, så den beder immunforsvaret om at danne ekstra hård hud som beskyttelse. Det er det samme, der sker om sommeren, hvor vi får hælrevner, selv om man umiddelbart skulle tro, at sandaler og fri luft ville få fødderne til at strutte af sundhed. Det skyldes netop også friktion og stødbelastning. Tatjana Christensen møder tit løbere, der ikke forstår, hvorfor de på trods af løbestilsanalyser og kræsen udvælgelse af sko stadig døjer med besvær.
Hun starter med at stille dem spørgsmålet:
Hvor tit smører du dine fødder ind, og bruger du pudder eller antiperspirantcreme?
– Så ser de måbende ud, for det gør de ikke. Indsmøring af fødderne hver aften i f.eks. Matas’ fodcreme, som er fed og billig, er et vigtigt trin. Når fødderne er bløde, nedsættes friktionen. Det samme gælder tørre fødder. Derfor er antiperspirantcreme og fodpudder også vigtig løbefodpleje. Til gengæld bør vi holde lidt igen med fodfilen, mener Tatjana Christensen.
– Væk med den hårde hud, tænker man. Men hård hud er en del af fodens naturlige stødabsorberingssystem (du får hård hud, der hvor foden belastes mest under landingen). Så ved at fjerne for meget på én gang, risikerer man bare at få vabler og ny hård hud. Det handler om at skabe en glat, fin overflade på huden, siger Tatjana Christensen. Hun anbefaler, at man bruger pimpsten frem for fodfil, eller i svære tilfælde forsigtigt skære den hårde hud væk.
LÆS OGSÅ: Sådan skal du spise, når du begynder at løbe