Dét sker i kroppen, når du spiser kulhydrater
Din krop skal have sukker, og det får den hoved-sageligt fra kulhydrater. Men nogle kulhydrater er bedre end andre. Se her, hvad de gør ved din krop.
Er det mon en myte, at tre uger uden sukker giver yngre hud? Og hvad er sandheden om det hvide brød - må man spise det? Læs her, hvad kulhydrater egentlig gør ved din krop:
Tarmen
Kulhydrater er sukkerarter, der i tarmen bliver nedbrudt til mindre dele, inden de ryger ud til resten af kroppen. Det er dog ikke alle kulhydrater, der ryger videre. For eksempel er nogle former for kostfibre kulhydrater, der ikke kan fordøjes, men som er gavnlige, fordi de blandt andet "tager" affaldsstoffer med sig.
Blodet
Efter at have været i tarmen føres de nedbrudte kulhydrater ud i blodet som blodsukker. Er der ikke brug for mere sukker i blodet, omdannes sukkeret til glucogen, som bliver lagret i leveren og musklerne.
Hjernen
Hjernen har brug for sukker for at kunne fungere. Nogle mener også, at sukker har betydning for blandt andet dit humør. I en undersøgelse fra University of Australia, undersøgte man de længerevarende effekter af to forskellige kure. Efter et år oplevede dem, der spiste meget kulhydrat forbedringer i humøret. Mens dem, der spiste lidt, oplevede en nedgang.
Vægten
Er der ikke brug for de kulhydrater, du spiser, omdannes sukkeret til fedt. Spiser du kulhydrater i form af frugt og grøntsager er deres fylde og fiberindhold med til at gøre dig mæt for få kalorier, og dermed er den form for kulhydrater medvirkende til, at du kan holde din vægt. Spiser du derimod hurtige kulhydrater, som slik eller hvidt brød, bliver du knap så mæt, derudover optages de nemmere, dit blodsukker stiger hurtigere og sukkeret vil derfor i højere grad sætte sig som fedt, medmindre du forbrænder dem med det samme.
Hormonerne
Når du spiser kulhydrater, frigøres blandt andet hormonet insulin, der regulerer transporten af sukkeret til kroppens celler. Spiser du mange hurtigt nedbrydelige kulhydrater, danner du meget insulin, så blodsukkeret igen kan komme ned på et normalt niveau. Har du gennem længere tid forhøjede mængder af insulin i blodet øger det blandt andet risikoen for type 2-diabetes.
Musklerne
Sukker er nødvendigt for, at musklerne kan fungere. Og jo mere de arbejder, des mere forbrænder de.
LÆS OGSÅ: Det sker der helt præcist i din krop, når du spiser sukker
LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Hvad sker der i kroppen når du har for travlt
LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Det sker i kroppen, når du er forelsket