Forladt efter sex

”Jeg føler mig forladt, når han går i bad efter sex”

Savner du nærvær efter sex? Så læs med her, hvor sexolog Ditte Winkel gør os klogere på ”sexual aftercare”.

Spørgsmål: Min partner er meget sensitiv i forhold til hygiejne og rejser sig derfor altid hurtigt efter sex for at gå i bad. Det gør, at jeg ofte føler mig ”forladt” efter sex. Jeg har forsøgt at tale med ham om det, men det virker ikke, som om han helt forstår det. What to do?

Svar: Der findes et begreb, der får mere og mere fokus i denne tid, som kaldes for ”sexual aftercare” eller oversat til dansk: seksuelt efterspil. Det er et begreb, der dækker over alle de aktiviteter, vi kan foretage os sammen som par, efter at vi har dyrket sex.

Det er en måde via vores handlinger at drage omsorg for hinanden efter at have delt noget intimt. Og det er i min optik et rigtig vigtigt begreb at få fokus på, fordi intimitet og tryghed går hånd i hånd.

Sexual aftercare

Begrebet ”sexual aftercare” stammer historisk set fra BDSMmiljøet, hvor de 4 bogstaver er et paraplybegreb, der omfatter bondage og disciplin, dominans og underkastelse, samt sadisme og masochisme. Dette skyldes, at sex, der involverer BDSMdynamikker, kan blive ret intenst.

Nogle gange bliver personer med samtykke bundet, slået, ydmyget eller på anden måde fysisk eller psykologisk kontrolleret. Det kan være utroligt fordybende, så seksuelt efterspil bruges til at bringe parterne tilbage til virkelighedens hovedrum.

Undersøgelser viser også, at jo mere tryg du føler dig, jo mere vil du også kunne folde dig ud og give af dig selv under samlejet, men det er under den forudsætning, at du stoler på, at din partner ”griber” dig efterfølgende. Ellers vil du helt automatisk holde igen under akten. Så efterspillet har faktisk en betydning for kvaliteten af den sex, vi dyrker.

F.eks. kan det at opnå klimaks føles som at stå virkelig blottet eller som et kontroltab, og der har mange brug for den forsikring af kontakt, som efterspillet kan tilbyde. Derudover er det en måde at vise respekt og nærvær på overfor sin sexpartner.

At partneren ikke bare har brugt en som redskab for sin nydelse eller tilfredsstillelse, men at vedkommende også gerne vil være med at sikre, så begge kommer ned fra sexoplevelsen glade og i forbundethed. Så alt, hvad du beskriver, er virkelig genkendeligt og giver rigtig god mening.

Når du skal have samtalen med din partner om dette emne, tror jeg at det er vigtigt at pointere, at seksuelt efterspil ikke behøver at være langtrukket eller omsiggribende, for at han ikke føler det som en uoverskuelig opgave.

Det er naturligvis individuelt fra person til person, hvad behovet er efter sex, men eksempler på aftercare kunne være at ligge i ske sammen og/eller falde i søvn sammen, nus og hudkontakt, kommunikation, hvor I sammen vender akten – hvad var lækkert, hvad var nyt, massage, rehydrering og snacks, hvor I måske deler en sodavand, ser en film sammen, eller I kunne tage det bad, din partner gerne vil have, men sammen.

Jeg vil dog foreslå dig, at du forsøger at tage samtalen med din partner om jeres seksuelle efterspil udenfor soveværelset, forstået på den måde, at det ikke bliver i øjeblikket, hvor du mærker din forladthed, at du lægger op til kommunikation.

For det kan være svært at samtale konstruktivt, når man sidder fast i en svær følelse. Det er derimod nemmere, hvis du inviterer til en hyggestund med en kop kaffe eller et glas vin, hvor der er plads og tid til, at I begge kan blive hørt i forhold til jeres behov næste gang, I sexer.

Ditte Winkel

Ditte Winkel er parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner. Ditte er ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.

Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.