Dræner din hverdag dig for energi? 5 tips til mere overskud
Selvom hverdagen er fyldt med dejlige ting, kan den stadig blive for meget, så alt føles som en belastning. Daisy Løvendahl giver et bud på, hvordan du kan lære at være noget for dig selv, så du får mere overskud til andre.
Da Anna kommer til mig, er hun vildt ked af det. Igen og igen siger hun:
"Jeg elsker Peter, jeg elsker mine børn, og jeg elsker mit arbejde, men jeg kan bare ikke mærke det længere. Jeg er træt hver aften. Jeg har ofte hovedpine lørdag morgen, og jeg forstår det ikke. For alt det, jeg gør, er jo noget, jeg gerne vil!"
Hun beskriver, hvordan hun lørdag morgen vågner ved lyden af musik. Peter har tændt radioen i køkkenet, og hun kan høre, han laver morgenmad med pigerne. Der dufter af ristet rugbrød. Hun vil så gerne skynde sig op og ud til dem, men hovedpinen brager derudaf, så hun lister forsigtigt ud på badeværelset og tager en pille og et bad, før hun går hen til familien i køkkenet. Peter kysser hende, da hun kommer ud i køkkenet.
"Selv om det er rart, så føles det også som en opgave. Som en optakt til en dag, jeg dybest set ikke kan overskue … Jeg får sådan lyst til at sende hende på rekreation ligesom i gamle dage, hvor de velhavende damer tog til Skodsborg og bare så ud over havet".
For fakta er, at Anna er slidt. Hun sidder over for mig, flot, sej og set udefra et fantastisk sted i livet. Men oplevet indefra er det alt andet end idyllisk. Hun fortsætter med at fortælle, at hun og Peter har fået flere konflikter på det sidste, at hun siger nej til veninderne og føler sig bagud på arbejdet.
– Jeg har konstant dårlig samvittighed, siger hun og ser opgivende på mig.
– Jeg føler ikke, at jeg har noget at give.
Du skal være glad
Mange har sikkert oplevet det samme som Anna. Når vi føler os drænede, så er det tit forbundet med skam. For de fleste af os vil så gerne kunne det hele, hele tiden. Og når vi ikke kan, så skammer vi os.
Vi føler os simpelthen ikke gode nok. Nu har vi endelig fået den mand, de børn og det job, vi ønskede os, og så nyder vi det ikke? Det er en totalt forbudt følelse. Vi kræver af os selv, at vi skal være glade for det gode. Men hvad gør man så, når man faktisk bare er fuldstændigt drænet?
Nej til venner og kæreste
Når vi ikke har overskud, vælger de fleste sig selv fra. Ikke som et bevidst valg, men som en konsekvens af, at vi vil gøre alt for, at børnene har det godt, og at arbejdet bliver passet. Og det, der kan tages noget fra, er dig selv og dine relationer. Så selvom vi på den ene side gerne ville være hende, der siger ja til en invitation fra kæresten eller veninderne, så siger vi nej.
Det nej er fuldt forståeligt, men over tid bliver det en endnu mere negativ spiral, hvor vi skubber os selv længere og længere ned i et mønster, der dræner os. Så Anne og jeg begyndte med hende selv. Med at skabe pauser til at genoplade og få lyst til at være sammen med andre. Hun tvivlede meget på, at fem minutters morgenmeditation kunne gøre en forskel og følte, det var svært at sige nej til pigernes ønske om leg om eftermiddagen, men hun opdagede, at det lille nej og de 10 minutter til sig selv faktisk gav lyst til reelt at være sammen bagefter.
Hvis vi holder op med at passe på os selv, så ender vi med at trække livet ud af vores relationer. Og måske er der faktisk energi og overskud at hente i samværet med dem, vi elsker, hvis vi giver os selv lov til at tage en pause indimellem og ikke forsøger at være den perfekte kvinde?
5 veje til mere overskud:
1. Meditér
Det kan virke helt sort at tage sig tid til at meditere, når man har vildt travlt. Men fakta er, at det er en gavnlig investering. Undersøgelser om meditation viser, at det giver mentalt velvære, at det afstresser krop og sind, at pulsen falder, og at du føler mere glæde.
Men hvorfor ikke bare prøve det? Brug 5, 10 eller 15 minutter om dagen på det i en måned. Du kan gøre det om morgenen eller om eftermiddagen alt efter, hvad der fungerer bedst for dig.
2. Bare sæt dig ned
Der findes mange former for meditation, alt efter om man er til guidede, buddhistiske, koncentrationsmeditationer eller mindfulness. Engang rejste jeg til et tempel i Laos og spurgte en gammel, klog munk om, hvilken form der er bedst.
Han svarede: ”Den, du bruger”. Bare sæt dig ned, sluk tankerne, og træk vejret. Det er instant velvære, og jeg lover dig, at det giver mere end en kaffe latte. Bonus er også, at det er gratis og kan gøres alle steder.
3. Tag de små valg
Ofte bliver samtalerne om den hårde hverdag til kæmpe spørgsmål. Skulle man i virkelig- heden sælge huset, sige jobbet op og flytte på en ødegård for at være selvforsynende? Måske. Men kun hvis det er din drøm.
Hvis du egentligt bare drømmer om at vågne lørdag morgen uden at føle dig som en karklud, så træf nogle mindre valg som for eksempel at være offline tre timer om dagen. Smid telefonen i en skuffe, når du kommer hjem fra arbejde, og beslut først at hente den kl 20. Oplev, hvad det gør ved dig at have fri.
4. Tillad dig selv at være træt
Når dagen er ved at være gået, hvad tænker du så om den og dig selv? De fleste har en indre stemme, der giver lyd, når verden bliver stille.
Siger den: ”Hallo, skønne kvinde, du har gjort det godt. Tid til at give dig selv en pause.” Eller siger den: ”Se nu der, hvorfor gjorde du ikke dit og dat?” Læg mærke til det. For minder den dig om det, du ikke nåede, så er det tide at gøre op med din indre stemme: Du må gerne være træt! Og du må gerne tage en pause.
5. Vælg dig selv til
Når du er i et fly, hvad siger stewardessen så altid om iltmasken? Du skal tage din egen på, før du hjælper andre. Det er samme princip alle andre steder i livet.
Når vi forsøger at være der for andre i en sådan grad, at vi glemmer os selv, så ender vi med hovedpine hver lørdag morgen, utålmodighed med kæresten og følelsen af at være helt drænede. Du skal passe på dig. Ingen andre kan gøre det for dig. Når du varetager dine behov, så får du mere at give til andre.