'Jeg er træt af at føle, at jeg skal nå mit liv'

"Jeg er træt af at føle, at jeg skal nå mit liv"

Hvert år sætter mange danskere sig forskellige forsæt, men er det egentlig vejen frem? Mister vi i jagten på selvudvikling os selv, eller er vi nødt til at vide, hvad vi vil, for at skabe et autentisk liv? Lone har i mange år har sat sig mål, men vil nu lade livet ske – uden at lade stå til. Daisy Løvendahl guider hende til at finde en ny balance.

"Jeg er træt af at føle, at jeg skal nå mit liv. At alt er en to do-liste, som jeg kan krydse af. Nu vil jeg give slip og lade livet ske!"

Lone smiler, da hun siger det, og mine tanker vandrer tilbage til vores første møde to måneder efter, at hun havde været igennem en alvorlig operation. Sygdommen fik hende til at stille spørgsmål til sit liv, og vi brugte næsten et år på at tale hele hendes liv i gennem. Fra ungdommen som genert topstudent til nutiden som kvinde i fyrrerne i et fint, men lidt kedeligt parforhold.

"Det er kæmpestort for mig at gå ind i et nyt år uden minimum tre klare mål med delmål og en årsplan, men jeg kan mærke, at jeg er færdig med hele tiden at føle, at jeg skal nå noget bestemt. I stedet vil jeg …"

Lone bliver tavs.

"Faktisk ved jeg ikke, hvad jeg vil, og det gør mig også lidt ked af det. Jeg vil ikke hele tiden føle, at jeg skal være bedre, tyndere eller sundere for at være tilfreds, for jeg har brugt så meget af mit liv på at være god nok og nå mine mål uden at blive lykkeligere af det."

Jeg nikker og spørger så:

"Så nu ligger der et nyt år foran dig. Hvad vil gøre dig lidt lykkeligere at bruge det på?"

Hun svarer:

"Det er præcis, hvad jeg er i tvivl om. Jeg føler mig fanget mellem to positioner. Enten ”sæt dig en masse mål og nå dem” eller ”læn dig tilbage, og bare vær, mens du strikker”. Jeg er færdig med det første og for forelsket i livet til det andet."

Hvad giver dig mening i livet?

Jeg forstår præcis, hvad Lone taler om. Jeg tænker også, at der er en vej, som inkluderer både et liv levet med høj bevidsthed om, hvad man vil, og evnen til at være med det, som er. Så jeg stiller hende et ret filosofisk spørgsmål:

Hvad giver dig mening i livet?

Over den næste måned arbejder Lone med spørgsmålet. Vi kortlægger højdepunkterne i hendes liv og finder frem til, hvornår hun har følt sig lidt mere lykkelig og oplevet, at der var meget mening i hendes liv.

Hun fortæller:

"Når jeg ser på det på denne her måde, bliver det tydeligt for mig, at jeg er et menneske, som hele tiden kredser om samhørighed. Det gør mig både lykkelig og giver mig følelsen af mening at høre sammen med andre. At udrette i flok og gøre en forskel."

Vi taler videre om, at der i de oplevelser ligger en række værdier, som er vigtige for Lone. Hun finder frem til tre værdier, som føles livsvigtige for hende.

Fra pligt til holdepunkt

For mange mennesker er psykologiprofessor Svend Brinkmann blevet stemmen, der har talt for et opgør med selvudvikling – særligt med sine bøger ”Stå fast”, ”Ståsteder”, ”Lykken” og ”Gå glip”. Kort opsummeret taler han imod ideen om, at vi hele tiden skal blive en bedre udgave af os selv. Han erstatter selvrealisering med begreber som pligt og en opfordring til at holde fast i nogle få eksistentielle holdepunkter. Brinkmann har italesat en længsel hos mange mennesker efter et mere rodfæstet liv med plads til mere væren og mindre ego.

Læs også: Psykologi: "Jeg har følt mig forladt af mine veninder og kan ikke tilgive dem"

Lev i overensstemmelse med dine værdier

At kende sine værdier er ikke nok. De skal også udleves. For værdier uden handlinger er bare tomme floskler. Til gengæld er et liv levet i overensstemmelse med egne værdier et liv, der føles autentisk. Så jeg udfordrer Lone på at konkretisere, hvordan hun vil udleve sine værdier. Hun finder frem til en række konkrete handlinger, som handler om at være mere sammen med sin mand og engagere sig i frivilligt arbejde, hvilket hun føler, hun nærmest har en pligt til, fordi hun kan. Men det er en pligt, der føles energigivende at handle på.

Lone fortæller:

"Jeg føler mig mere som mig selv, end jeg har gjort i årevis. At blive klogere på, hvem jeg er, og kende mine værdier gør, at jeg føler mig mere rodfæstet i mit eget liv."

Jeg smiler til Lone, da hun ved næste møde hiver en kalender op af tasken med mange farver på og tæt skrift:

"Nu ved jeg også, hvad jeg gerne vil i det kommende år."

5 råd til at leve et mere autentisk liv

1. Kend dig selv

I det antikke Grækenland stod ordene ”Kend dig selv” hugget ind i væggen på Apollons tempel i Delfi. Ordene har været inspirationskilde for den græske filosof Sokrates og har op gennem tiderne inspireret til selverkendelse. En myte fortæller, at når et søgende menneske gik ind i grotten til oraklet, bad hun dem kigge i vandspejlet og se sig selv. Fordi vi er nødt til at erkende, hvilket menneske vi er. Uanset om du tænker selvudvikling som et gode eller onde, er der en dybere pointe om, at vi alle i livet må møde os selv. 

2. Hej, jeg er...

At fuldende den sætning kan lyde enkelt, men hvor begynder man med at møde sig selv? De fleste af os kan sætte mange ord på selv som navn, køn og stilling, men på et mere intimt niveau kan det være svært. Et sted at begynde er med at se med et nysgerrigt blik på den familie, du kommer fra, dit indre liv og de erfaringer, som præger dig. Hvilke værdier og overbevisninger om tilværelsen har det givet dig? Hvilke vil du fremover leve efter? Desto mere du er i kontakt med dit autentiske selv, desto mere helhjertet kan du navigere i alt det, du møder omkring dig.

3. Tag de dybe samtaler

Nogle mennesker hyrer en coach, går til psykolog eller taler med en klog ven om de fundamentale spørgsmål i livet. Jeg er tilhænger af det hele. I en verden, hvor alt går ufatteligt stærkt, er der behov for rum og tid til dybe samtaler om at være menneske. Om at være dig. Det er ikke nok, at du udforsker de store spørgsmål på et generelt niveau. Du skal ind og sætte ord på dig selv og mærke dine følelser. Invitér en ven, du er fortrolig med, lav en stor kande kaffe og bliv oppe hele natten for at tale. Begynd med: ”Når jeg føler, der er mest mening i mit liv, så …”

4. Brug det kommende år som et billede på dit liv

Hvert år til nytår køber jeg en billig papirkalender og lægger den på bordet foran min mand. Så siger jeg: ”Hvad skal vi med den tid, der er foran os, hvis vi er så heldige at leve til næste år og selv kunne forme vores liv?” Tankerne bag de ord er to enkle erkendelser. 1. Vi er dødelige, og ingen ved, hvor længe vi er her, så vi skal bruge tiden klogt. 2. At kunne leve i fred, frihed og ved godt helbred er en gave, som er værd at være taknemmelig for. Der er nemlig ingen garantier for, at vi kan bestemme over vores liv. Hvad sker der i dig, hvis du tænker sådan på dit kommende år?

5. Tag tre beslutninger, der støtter dine værdier

I de 10 år, jeg har arbejdet med mennesker og lavet nytårsstrategier med folk, er der en ting, som jeg virkeligt gerne vil bøje i neon. Desto mere dine mål, valg og prioriteringer er rodfæstet i dine værdier, desto mere autentisk føles dit liv. Du kan muligvis ikke gøre alt, men du kan skabe et liv, som centrerer sig om det, du føler er vigtigst. Når du ved, hvad der er vigtigst, så kan du lade livet ske, mens du følger din egen ledestjerne. Men hvis du bare lader livet ske uden den dybe refleksion om dine værdier, så ender du med at sejle formålsløst rundt i mørke. Så her er et spørgsmål: Hvilke tre beslutninger kan du træffe, som støtter dine værdier det kommende år?

Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, forfatter, foredragsholder og har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Hun lægger kalenderen på bordet imellem os og fortæller begejstret om sine ønsker om at sejle mere med manden og være fælles om det samt om et fornyet engagement i arbejdet, der har ført til en løbeklub for alle.