Diætistens råd

Få diætistens tre bedste kostråd

For diætisten Charlotte Hartvig handler det gode liv først og fremmest om at sikre sig, man får de rigtige fedtsyrer, dernæst at undgå sukker og stivelse – og gøre plads til chokoladen.

Sikr dig den rigtige fedtsyre i din mad

Kig efter de monoumættede fedtsyrer, som du blandt andet finder i olivenolie og rapsolie. Når de fedtsyrer er til stede, opretholder du en god insulinfølsomhed, noget, jeg betragter som et af de vigtigste kostprincipper for fremtiden. På den måde undgår du det farlige mavefedt og afhængighed af at spise hurtige kulhydrater. I praksis handler det jo bare om at bruge god olie i maden og købe mayonnaise, dressing, plantemargarine eller pesto, der er lavet på ordentlig olie. Det behøver ikke være noget særligt forfinet mad. Du kan sagtens finde hverdagsprodukter, der er lavet på ordentlige fedtsyrer. Suppler med hasselnødder og mandler, så er du godt på vej.

LÆS OGSÅ: Tag på udrensende retreat i skoven

Gå uden om stivelse og sukker

Mit bedste råd er, at hvis du altid har to-tre andre ting på tallerknen ud over kødet, så bliver det nemt at undvære ris og pasta. En kold tomatsalat og lidt varm spidskål eller feta og oliven. Det behøver ikke være så puritansk, så du kan sagtens have flere små nydelsesmomenter, der er non-kartoffel/non-pasta. Jeg lever selv efter det, for hvis jeg ikke gør, så ligner jeg hurtigt en piberenser med en ordentlig bold på midten – det ligger i mine gener.

LÆS OGSÅ: "80 procent af min kost er raw food"

Spis chokolade

Det vil jeg gerne slå et slag for. Og nu kan du jo få det uden sukker, men sødet med stevia, som er et naturligt sødestof. Chokolade indeholder fytokemikalier, som har en antiage-effekt. Belgiske Cavallier har lavet nogle fantastiske fantasifulde sukkerfri chokolader, og de er selvfølgelig dyrere end en plade Marabou, men ud over at være lækre sænker de også blodsukkeret på grund af steviaen. Jeg kan spise en hel æske, når jeg er præmenstruel.

Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev, og hold dig opdateret på artikler, opskrifter og konkurrencer på hjemmesiden

Charlotte Hartvig

Job: diætist hos Kost–klinikken Immanuel og forfatter til bøgerne "Skrump dig smuk" og "Skrump dig glad."

Uddannelse: klinisk diætist.