Få styr på dit blodsukker
Verdens største kostundersøgelse blev for nylig offentliggjort, og den viste, at hvis du vil undgå overvægt, så skal du spise fødevarer med et lavt glykæmisk indeks - og en stor mængde protein
Ok, fint nok, men hvad betyder det?', tænker du måske.
Jo, det glykæmiske indeks beskriver kulhydraters evne til at hæve blodsukkeret. Har en fødevare et højt glykæmisk indeks, bliver kulhydraterne omdannet til sukker og optaget hurtigt (= en hurtig stigning i blodsukkeret), mens fødevarer med lavt glykæmisk indeks er længere om at blive optaget i blodet.
Selvom en fødevare har et højt glykæmisk indeks kan den godt være sund - og omvendt. F.eks. har vandmelon et højt glykæmisk indeks (72), mens chokolade har et lavt glykæmisk indeks (49).
Fedt er desuden med til at sænke optagelsen af sukker i blodet, som f.eks. nødder.
Hvad angår protein, så nævner kritiske røster, at proteinholdig mad i form af kød fra firbenede køer i store mængder kan medføre tarmkræft, og at det heller ikke er godt for miljøet, hvis vi fremelsker mere kvæg- og fåreavl.
Få et hurtigt overblik over, hvor højt eller lavt det glykæmiske indeks er for udvalgte fødevarer »her.
Og læs og hør mere om det glykæmiske indeks på »Dr.dk
Kilde: Sundhed på P1, Netdoktor, Charlotte Hartvig.