Fakta om antiinflammatorisk livsstil & kost
Bliv klogere på den antiinflammatoriske kosttrend.
SPIS DIG RASK
Det betyder din livsstil: En lang række livsstilssygdomme som f.eks. kræft, gigt og sukkersyge opstår ofte som følge af kroniske betændelsestilstande (inflammation) i kroppen. Det sker bl.a., hvis du igennem længere tid er stresset, i søvnunderskud, ikke motionerer regelmæssigt og spiser forkert.
Kosten er en afgørende faktor i den antiinflammatoriske livsstil. Undersøgelser viser, at jo mere opmærksom du er på at spise så mange af de gode antiinflammatoriske madvarer som muligt − og så få af dem, du bør undgå − jo stærkere bliver din krop, og jo bedre kan den håndtere perioder med stress, søvnunderskud og manglende motion.
ANTIINFLAMMATORISKE MADVARER:
- Fede fisk som laks, makrel og sardiner
- Ekstra jomfruolivenolie
- Ingefær
- Avokado
- Mørkegrønne grønsager som f.eks. grønkål, palmekål, broccoli og spinat
- Valnødder i gode mængder og mandler i lidt mindre mængder
- Tomat
- Krydderurter
- Rødbede
- Gurkemeje
- Hvidløg
- Løg
- Bær, især blåbær, hindbær, solbær og kirsebær
- Fuldkorn
- Quinoa, hvis den er renset helt fri for saponin
DET SKAL DU UNDGÅ:
- Industriforarbejdet mad
- Sukker
- Raffineret mel
- Kød fra firbenede dyr, som er inflammatoriske, hvis du indtager det dagligt. Så reducér dit indtag kraftigt
- Olier som f.eks. vindruekerneolie, tidselolie og solsikkekerneolie
- Mælkeprodukter, især fra komælk. Fedtfattige mælkeprodukter i små mængder er o.k., hvis man tåler dem
Vil du læse mere om antiinflammatorisk livsstil og kost: Martin Kreutzer og Anne Larsens bog, „Antiinflammatorisk kost”.