Træningsråd til løbebåndet

Fitnessekspert: Undgå disse 5 klassiske fejl på løbebåndet

Fitnesscenterets ukronede dronning – men bruger du egentlig løbebåndet rigtigt?

Løbebåndet er glimrende, hvis du vil have pulsen op og forbrænde nogle kalorier. Det fungerer til gengæld ikke, hvis du for eksempel ønsker tonede arme eller en mere muskuløs bagdel, for så er styrketræning nødvendig.

Kombinerer du løbebåndet med styrketræning, så opretholder du bedst den muskelmasse, du har, og kan fastholde din vægt på den lange bane. Man skal også være opmærksom på, at kvinder sjældent forbrænder mere end 500 kalorier på en time. Hvis du er nogenlunde veltrænet og giver den gas på løbebåndet, kan du godt komme deropad, men du vil typisk forbrænde omkring 300-400 kalorier.

Løb udgør en større belastning end mange andre maskiner, fordi man lander ned på ét ben, der skal bære hele ens kropsvægt, og de stød kan være hård kost for benene. Derfor skal man passe på intensiteten og mængden af træning som nybegynder, så man undgår overbelastningsskader, der typisk vil ramme knæene, hofterne eller give skinnebensbetændelse.

Maskiner som crosstraineren eller stepmaskinen er mere skånsomme for benene. Det vigtigste ved en god træning er, at pulsen har været oppe. Hvis en ekstra hældning på løbebåndet får pulsen godt op hos dig, så er det godt, men det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet.

Hvis du er nybegynder, kan det være en god idé at starte med at gå med lidt hældning på båndet, så du får pulsen op på den måde, og så kan du altid, når formen er blevet bedre, begynde at løbe. Det handler om at finde den træningsform og det niveau, hvor du kan holde pulsen oppe i lang tid.

5 klassiske fejl på løbebåndet

1. Det er det eneste, du gør

Husk at kombinere din løbetræning med styrketræning, hvis du både ønsker at blive stærkere og er ude efter et vægttab på den lange bane. Det er en klassisk misforståelse at tro, at konditionstræning alene er den bedste vej til forbrænding.

2. Du lægger for hårdt ud

Pas på overbelastning, hvis du er utrænet eller bærer rundt på mange kilo. Her er der nemlig større risiko for at få skader på knæ, hofter eller skinnebensbetændelse. Start evt. med at gå på løbebåndet med en hældning, så du får pulsen op, inden du kommer i god nok form til at løbe.

3. Du placerer fødderne for langt tilbage på båndet

Det er heldigvis sjældent, at man ser nogen falde på et løbebånd, men generelt skal man passe på med at løbe for langt tilbage på båndet, da risikoen for at falde af vil være større. Hvis man laver intervaltræning på løbebåndet, bør man først lige blive bekendt med, hvordan man hopper hurtigt af og på, så man undgår at falde. Det kan godt kræve lidt øvelse.

4. Du har meget hældning på løbebåndet

Undlad at sætte høj hældning på løbebåndet, hvis du kan mærke, at du får sværere ved at holde pulsen oppe i lang tid. En hældning på løbebåndet er ikke nødvendigvis bedre end et fladt løbebånd. Det gælder i højere grad om at finde et niveau, der passer til dig, så du kan holde pulsen oppe i længere tid.

5. Du stoler blindt på kalorietælleren

Tro aldrig på kalorietælleren, for den viser kun grove estimater, hvis du ikke har indtastet din kropsvægt og den slags. Det er en klassisk fejl at gå ud fra, at man har forbrændt mange flere kalorier, end man egentlig har.

Eksperterne

Henrik Duer er træningsfysiolog, cand.scient. i idræt ved Københavns Universitet. Han er træner for diverse landsog elitehold, bl.a. indenfor tennis og roning, og medstifter af Fitness Institute, som uddanner personlige trænere og kostvejledere. Desuden forfatter til flere bøger om sundhed og træning.

Morten Zacho er studielektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og tidligere fysiolog på Center for Aktiv Sundhed under Rigshospitalet.