Fokus på chokolade: Hvor sundt er det egentlig?

Fokus på chokolade: Hvor sundt er det egentlig?

Kakaobønnen er en unik næringsbombe med positive effekter på dit helbred. Vi hører det hele tiden. Men er al chokolade lige sundt? Og hvornår skal du overveje at holde snitterne fra chokoladeskålen? Få svaret fra eksperterne lige her.

Faste bryster, slankere talje og et længere liv. Listen af fordele ved chokolade er efter sigende lang, men er chokolade virkelig SÅ sundt?

Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem de forskellige typer af chokolade, siger Lone Brinkmann Sørensen, adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

“Typisk taler man om hvid chokolade, mælkechokolade og mørk chokolade, og det er primært den mørke chokolade, der er i fokus, når vi taler om sundhed. Oprindeligt mente man, at chokolade var usundt på grund af det høje indhold af mættede fedtsyrer, men studier har vist, at det ikke havde den forventede negative virkning på kolesteroltallet,” siger Lone Brinkmann Sørensen.

Man har desuden fundet ud af, at især mørk chokolade har et højt indhold af antioxidanter som polyfenoler og herunder flavanoler, som beviseligt har mange positive egenskaber for helbredet.

“Man har set en positiv effekt på både blodtrykket og forskellige markører for hjerte-kar-sygdomme,” forklarer Lone Brinkmann Sørensen og understreger, at det netop er de gavnlige flavanoler, som gør, at din mørke chokolade smager bittert.

Fantastisk næringskilde

De fleste ved, at spinat, broccoli og appelsiner er sunde. De indeholder masser af antioxidanter, som er med til at beskytte kroppens celler. Men faktisk har uforarbejdet kakao flere antioxidanter end alle andre naturlige fødevarer, siger Caroline Fibæk, naturopath og hormonterapeut.

“Kakaobønner er rige på stærke antioxidanter som flavanoler, og videnskabelige undersøgelser har vist en sammenhæng mellem kakao og nedsat risiko for blodpropper, slagtilfælde og hjerteanfald, da kakao har en blodkarudvidende effekt og hindrer den kroniske inflammation og harskning af det dårlige kolesterol,” forklarer Caroline Fibæk og fortsætter:

“Kakao har også et højt indhold af magnesium, som er vigtigt for hjertemuskulaturen, og studier har vist, at omkring 40 gram god mørk chokolade dagligt også kan have en positiv effekt på forhøjede kortisolniveauer, som man ofte ser ved stress.”

Det betyder dog ikke, at du kan skifte dine grøntsager ud med chokolade i rå mængder, understreger hun.

“Chokolade og grøntsager indeholder hver især nogle forskellige næringsstoffer, så på den måde kan de ikke sammenlignes. Men kakao er ganske rigtigt et af de mest biokemisk rige stoffer, der findes, det er en unik og kompakt blanding af næringsstoffer. Det betyder ikke, at vi ikke har brug for grøntsager. Til gengæld fjerner det lidt chokolade fra syndekategorien,” siger naturopathen.

LÆS OGSÅ: Sådan siger du farvel til dit sukkermonster

Hjælper på humøret

Du har måske oplevet at have så stærk trang efter chokolade, at det kan føles som afhængighed? Det er ikke for ingenting, at kakao har kælenavnet crackao, siger Caroline Fibæk.

“Kakao indeholder stoffer, der påvirker vores hjerne, blandt andet lidt koffein og meget theobromin, der har en opkvikkende effekt. Det indeholder også tryptofan, som vi bruger til at danne lykkehormonet serotonin, og det øger frigivelsen af dopamin, som også giver lykkefølelse,” forklarer hun og tilføjer, at kakao indeholder stoffer, som går under navnet The Bliss Chemical, fordi de naturligt frigives i kroppen, når vi har det godt. Det er altså ikke noget under, at kroppen skriger på chokolade, når humøret er i bund!

Det er også en del af forklaringen på de stærke cravings efter chokolade, når den tid på måneden nærmer sig. Produktionen af østrogen og progesteron daler, og det samme gør dermed niveauet af serotonin, og det påvirker vores humør.

“Nogle af stofferne i kakao − såkaldte MAO-hæmmere − sørger for, at serotonin og dopamin er længere tid om at blive nedbrudt. Kakaoens indhold af magnesium virker desuden afslappende på musklerne, som kan være ømme på grund af inflammation. Chokolade er en slags selvmedicinering, når du har menstruation,” slår Caroline Fibæk fast.

At den lille brune bønne skulle give fastere bryster, et længere liv og en slankere talje, tror hun ikke på.

“Kakao kan have positive effekter på dit helbred, men du lever nødvendigvis ikke længere eller får en smallere talje, hvis du propper dig med chokolade. Til gengæld kan det øge din sexlyst. Jo mere energi, du har, og jo gladere, du føler dig, jo mere lyst får du.”

Chokolade er ikke bare chokolade

Hvor sund din chokolade er afhænger af, hvilken chokolade du spiser, understreger Lone Brinkmann Sørensen.

“Der er selvfølgelig hvid chokolade, mælkechokolade og mørk chokolade, men selv inden for mørk chokolade er der store forskelle,” siger Lone Brinkmann Sørensen og forklarer:

“Mange bryder sig ikke om den bitre smag, som netop kommer fra flavanolerne, der bidrager med de sunde antioxidanter. Nogle producenter tilsætter mere sukker for at dæmpe bitterheden, mens andre simpelthen trækker flavanoler ud af chokoladen, så den mister noget af sin sundhedsværdi.”

Når du køber mørk chokolade, kan du altså ikke være sikker på, at den er spækket med de sunde flavanoler. Et godt råd er at smage sig frem. Jo mere bitter, og jo højere kakaoprocent, jo mindre sukker og jo større sandsynlighed for et højt indhold af antioxidanter. Caroline Fibæk går skridtet videre og anbefaler raw chokolade.

“Her er chokoladen lavet af uristede kakaobønner, og der vil derfor være et højere indhold af vitaminer og antioxidanter, fordi den har gennemgået mindre varmebehandling og forarbejdning,” siger hun.

Alt med måde

Men hvis kakaobønnen og dermed chokolade er så sundt, hvorfor spiser vi så ikke bare løs med god samvittighed?

“Chokolade har mange sundhedsfordele, men det indeholder også en masse kakaosmør og dermed en masse fedt og mange kalorier. Hvis du derfor begynder at spise en masse ekstra chokolade for at blive sundere, vil du sandsynligvis tage på,” siger Lone Brinkmann Sørensen, der opfordrer til at betragte chokoladens sunde fordele som en bonus i en ellers sund og varieret kost.

“Man skal passe på med at fokusere på enkelte powerfoods og spise løs af dem, for de er sjældent sunde i for store mængder. Og du kan sagtens få antioxidanterne andre steder fra, fra for eksempel frugt og grønt, hvis ikke du er vild med chokolade. Spis varieret, og nyd chokolade i små mængder − helst den mørke,” siger hun. 

LÆS OGSÅ: Healthy Skinny Bitch: 10 tips til at slippe af med sukkertrangen

LÆS OGSÅ: Fokus på tørret frugt: Sundt slik eller sukkerbombe?

LÆS OGSÅ: Kickstart din forbrænding på 3 uger

5 genveje til sund chokolade

1. Rå kakaobønner: Bland en håndfuld med f.eks. morbær, så du får lidt sødme med de bitre kakaobønner, spis dem som en lille eftermiddagssnack.

2. Rå kakaonibs: Bland dem i din mysli, grød eller smoothie. Knaser og giver en chokoladeagtig fornemmelse, dog uden den søde smag.

3. Varm kakao: Lav varm kakao med raw kakaopulver og en god plantemælk (f.eks. mandelmælk), sød en smule med birkesød eller stevia.

4. Eftertræningsshake: Bland raw kakaopulver med lidt proteinpulver og vand eller plantemælk. Det giver en fantastisk pick me up-fornemmelse.

5. Kakao som krydderi: Du kan også bruge kakaopulver i din mad, hvor det fungerer fint som krydderi. Sydamerikanske opskrifter bruger ofte kakao sammen med f.eks. tomater og chili.

Eksperterne

Caroline Fibæk, naturopath, komplementær hormonterapeut og forfatter. Leder af Institut for Komplementær Hormonterapi. Se mere på carolinefibaek.dk

Lone Brinkmann Sørensen, cand.-scient., ph.d., er adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.