Fokus på juicekure: Kan du virkelig drikke dig sund?

Fokus på juicekure: Kan du virkelig drikke dig sund?

Det er mere populært end nogensinde at juice, og mange går på juicekur for at rense ud i kroppen og tabe et par kilo. Men booster du reelt kroppen – eller dræner du den faktisk bare? Se, hvad eksperterne siger.

Mellem tre og 30 dage, hvor du udelukkende lever af friskpressede juicer af frugt og grønt. Lyder det fristende? Eller temmelig udfordrende? Men hvad nu, hvis du som bonus får en flottere hud, færre rynker og kan slippe af med forskellige skavanker lige fra allergi til gift og i hvert fald din kaffeafhængighed? Juicekure har ry for at kunne det hele og mere til ved at detoxe og udrense kroppen. Men er det nu faktisk så sundt at leve af en flydende kost i dagevis, selv om juicerne indeholder nok så mange vitaminer?

Læge Søs Wollesen har gennem sit rådgivningssite kombilaegen.dk undersøgt en del om juicekure, og understreger, at der ikke er videnskabelig evidens for, at juicekure skulle være specielt sundhedsfremmende eller ligefrem helbredende. Men juice er propfuld af vigtige vitaminer og kan medvirke til at øge fokus på, om din hverdagskost nu også er lødig nok – og juice kan være et sundt supplement, mener Søs Wollesen.

Kropsterapeut Martin Bonde Mogensen, der står bag bogen ”Den fedeste juicekur”, har derimod den erfaring, at juicekure kan hjælpe kroppen med at komme i balance.

– Jeg har mærket det på min egen krop og hører det fra de mange klienter, jeg har rådgivet. Jeg ved også, at der er masser af læger i udlandet, der behandler deres patienter med juicekure og faste, siger kropsterapeuten.

SE OGSÅ: 5 supersunde juice fra "Den fedeste juicekur"

Tab af muskelmasse

På en juicekur, som kun består af pressede safter, får du ikke protein, og din krop kan komme til at mangle næringsstoffer, som indgår i en sund og varieret kost. Det bekymrer Søs Wollesen.

– Du taber muskelmasse, som kan trænes op igen, men du kan også tabe dig på væv og organer, og ved længerevarende juicekure kan jeg være bekymret for, hvad der kan ske. Efter min mening bør man højst være på juicekur i tre-fire dage og hellere bruge tiden på at fokusere på sine kostvaner og tilføje juice de dage, hvor indtaget af frugt og grønt er mindre, siger lægen.

Men sundhed handler om andet end proteiner og muskelmasse, siger Martin Bonde Mogensen, der ikke er bekymret for at juice i op til 30 dage.

– Det er ikke farligt at miste en smule muskelmasse. Slet ikke hvis din fordøjelse, som du har døjet med i årevis, dine rygsmerter, migræne og menstruationssmerter bliver meget bedre. Så betyder halvandet kilo muskelmasse ikke så meget, siger han. Men han anbefaler, at man drikker en proteinshake dagligt, hvis man føler sig sulten eller er på en længerevarende juicekur. Så får man juicekurens fordele uden at skulle tygge sig igennem en bøf eller mangle næringsstoffer. Det er også en god ide at supplere med den proteinholdige tangplante spirulina og bipollen.

Giver kroppen en pause

Den største fordel ved en juicekur er, at kroppen får en pause fra arbejdet med at nedbryde den mad, vi spiser. Forarbejdet mad, e-numre, stress, forurening og sødestoffer fylder så stor en del af vores hverdag, at kroppen kan have brug for en hjælpende hånd, mener Martin Bonde Mogensen.

– Kroppen kan ikke altid følge med, og vi kan jo se, at medicinforbruget er i hastig vækst. Men når kroppen får en pause med en juicekur, vil den få frigivet energi til at tage sig af det, der ikke virker, og den kan arbejde på at helbrede sig selv, som den egentlig er født til, siger kropsterapeuten.

Læge Søs Wollesen mener derimod, at en længerevarende juicekur netop kan virke belastende på kroppen, særligt leveren, hvis kulhydratdepoter bliver stort set udtømt.

– Ved at skære ned på det, de fleste ved, er usundt, og tilføje sundere vaner, så vil meget af denne ”afgiftning” komme helt af sig selv uden kure og detox. Nogle sygdomme og symptomer kræver selvfølgelig ekstra sunde tilskud for at blive lindret. Men her bør man søge vejledning hos sin læge eller en anden kompetent behandler, mener Søs Wollesen.

Martin Bonde Mogensen fortæller, at han har set alt fra udslæt til allergier og mavegener blive bedre efter en juicekur, men at man godt kan få f.eks. uren hud og blive træt under kuren. Har man store depoter med affaldsstoffer, vil de udskilles gennem huden som urenheder, og har man været vant til kaffe, sukker og alkohol, kan man få dundrende hovedpine og blive træt. Det er abstinenser og et tegn på, at du får for meget af disse stimulanser, siger han.

– Det vil typisk blive bedre efter en til tre dage, og 80-90 procent vil kunne mærke, at deres energi nu stiger, også uden de typiske stimulanser. Efter en juicekur vil din hud også blive mere elastisk, så fine rynker mindskes, og du vil få en flottere glød.

SE OGSÅ: fit tester: Kan du drikke dig sund?

Boost af immunforsvaret

De fleste vil have en følelse af at være ”tømt ud”, når de lever af flydende føde. Man føler sig let som en fjer, og fordøjelsen får en ofte tiltrængt pause, siger Martin Bonde Mogensen.

– En juicekur kan hjælpe tarmen med at blive bedre til at optage det, du spiser, og mange oplever at få det bedre i maven. Dit immunforsvar får også et boost, for det hænger nøje sammen med fordøjelsen, og der findes stort set ikke den sygdom, som ikke starter med ubalancer i tarmene, siger kropsterapeuten.

Efter et par dage på fiberfattig, flydende føde vil tarmene dog typisk mangle noget at arbejde med, siger Søs Wollesen. De fleste fibre befinder sig nemlig i den pulp, som juicemaskinerne skiller fra, og uden fibre kan de arbejdsløse tarme blive svage og dovne, advarer hun og fremhæver tilskud af mælkesyrebakterier og ekstra fibre som en god kombination til at fremme vækst af god tarmflora.

Der er dog også juicer, hvor alle fibrene bevares, siger Martin Bonde Mogensen og nævner bl.a. blendet spinat, grønkål og avokado. Man kan også tage et tilskud af FiberPlus eller røre noget af pulpen op i juicen, så tarmene får mere at arbejde med, siger kropsterapeuten.

SE OGSÅ: Fokus på immunforsvar: Kan du spise dig til nul sygedage?

Få nye sunde vaner

Begge eksperter er enige om, at man ikke kun skal leve af juice, og at man får mest ud af kuren ved at betragte den som en kickstart til et nyt og sundere liv.

– Du vil ikke få meget ud af det, hvis du vender direkte tilbage til dine usunde vaner igen. Men det er en god måde at få nok frugt og grønt på, og så kan det være startskuddet til en sundere livsstil. Jeg ser dog ingen grund til at vende tilbage til sådan en kur igen og igen. Vis hellere din krop omsorg med sunde vaner året rundt, siger Søs Wollesen.

For Martin Bonde Mogensen er det vigtigste ved en juicekur netop at mærke, hvordan man kan have det i sin krop i stedet for at affinde sig med diverse smerter og gener, som efterhånden er blevet en folkesygdom sammen med forskellige allergier.

– En juicekur giver dig en større bevidsthed om, hvad du spiser og drikker, og kun ved bevidsthed kan vi lave forandringer. Det kan f.eks. være at lade juice indgå i din hverdag som et fantastisk supplement til en normal kost, hvor du vil få betydeligt mere frugt og grønt end normalt, siger kropsterapeuten. Du skal ikke gå på juicekur i tide og utide, men de fleste har godt af en årlig faste, mener Martin Bonde Mogensen. Og så kan det også bruges til at komme tilbage på det sunde spor, hvis tingene er løbet løbsk i f.eks. ferien.

– Jeg har lige været på ferie, hvor vi virkelig nød alkohol og pommes frites, men da vi kom hjem, tog vi to dage med juice, og så var lysten til det usunde væk, siger han og slutter:

– Det, du spiser i dag, har du også lyst til i morgen, og hvis du har levet af frugt og grønt i en periode, vil de færreste have lyst til at køre direkte på MacDonalds.

SE OGSÅ: fit tester: Faste - virker det egentlig?

SÅDAN REAGERER KROPPEN UNDER EN JUICEKUR

Du tisser meget, fordi du drikker meget, og der er ikke salt eller sukker, der kan binde væsken i kroppen. Nogle mener, at man udskiller affaldsstoffer med urinen, men det er endnu ikke bevist.

Kroppen sænker stofskiftet, fordi du ikke får ret mange kalorier. Din hjerne skruer også ned for aktiviteten, fordi den ikke får alle de kulhydrater, den plejer. Efter kuren vil mange dog føle sig en del skarpere og friskere.

Din krop forbrænder fedt og protein i stedet for kulhydrater, og dit præstationsniveau reduceres som hos en langdistanceløber, der efter en time til halvanden har opbrugt sine sukkerdepoter.

Nogle oplever hovedpine og irritabilitet de første par dage. Det kan skyldes, at dit blodsukker farer op og ned, du er sulten, og du mangler kaffe eller andre stimulanser, som din krop er vant til.

Du udskiller affaldsstoffer gennem huden og kan opleve uren hud eller en syrlig duft fra huden.

Husk, at: Gravide og kvinder, der ammer, må ikke gå på juicekur. Det må små børn og folk med kroniske sygdomme heller ikke. Hvis du tager receptpligtig medicin, skal du rådføre dig med din læge.

FÅ DET BEDSTE UD AF KUREN

· Trap ned på mad et par dage før, så din krop ikke får et chok.

· Sæt et realistisk mål. Det er bedre at have succes med tre dage end fiasko med syv dage.

· Sørg for at handle ind på forhånd. Du kan bestille juicepakker på nemlig.com eller hente færdige juicer hos slowjuicecopenhagen.dk.

· Få en varieret palette af juicer. Det udfordrer dine smagsløg og gør det mere spændende.

· Hold pause med hård træning under kuren.

SE OGSÅ: Fokus på kosttilskud: Spilder du dine penge?

SE OGSÅ: 4 powersmoothies: Giv dig selv en frisk start på dagen

SE OGSÅ: Fokus på dine tarme: Sådan spiser du dig til flad mave og bedre humør?

EKSPERTERNE

Søs Wollesen er læge og forfatter til en lang række sundhedsbøger. Desuden zoneterapeut, akupunktør og psykoterapeut. Se mere på kombilaegen.dk

Martin Bonde Mogensen er body-sds-terapeut, foredragsholder og indehaver af Kropsinstituttet, hvor han bl.a. afholder juiceretreats. Han har skrevet bøgerne „Den fedeste juicekur” og ”Den fede faste”. Se mere på kropsinstituttet.dk