Influenza vaccine

Forstå influenzavaccinen på 2 minutter

Efterår og vinter er højsæson for influenza. Men kan vi undgå helt at blive ramt, hvis vi vælger at blive vaccineret? Og hvordan er det nu med influenza vaccine – kan alle få den? Læge Louise Lauridsen fra Sundhedsstyrelsen giver dig her det hurtige overblik.

HVORDAN VIRKER INFLUENZAVACCINEN?

Influenzavaccine gives som en indsprøjtning. Den virker ved at danne et beskyttende immunforsvar mod influenzavirus. Influenzavirus er særdeles smitsom og smitter via små dråber fra hoste, nys og lign. Den kan også smitte ved kontakt som håndtryk og kys. Udover at være omhyggelig med håndvask og nyse i engangslommetørklæder og ærmer, kan influenza altså forebygges med vaccinen.

HVOR LÆNGE VIRKER INFLUENZAVACCINEN?

Fra du bliver vaccineret, går der typisk 2-3 uger, før du er beskyttet. Vaccinen beskytter sædvanligvis i 6-12 måneder.

HVORNÅR ER DET BEDST AT BLIVE VACCINERET?

Vaccinen skal gives hvert år i god tid, inden influenzasæsonen begynder – det gør den typisk i oktober. Når først du er blevet syg, er det for sent at vaccinere.

UNDGÅR MAN SYGDOM, NÅR MAN HAR FÅET VACCINEN?

Vaccinen beskytter de fleste, men ikke alle. Vaccinen er sammensat af forskellige influenzatyper fra foregående år, og det kan derfor være vanskeligt at ramme alle typerne. Så du kan altså godt få influenza, selv om du er blevet vaccineret, men sjældent i alvorlig grad. Vaccinen kan ikke i sig selv give influenza.

HVAD BETYDER DET, AT VACCINEN ER SAMMENSAT AF FORSKELLIGE INFLUENZATYPER?

Et globalt netværk af centre under WHO samarbejder løbende med at identificere de typer af influenzavirus, som cirkulerer globalt. På denne baggrund bliver indholdet i vaccinerne hvert år tilpasset til at indeholde de stammer, som med størst sandsynlighed vil kunne medføre omfattende influenzasygdom i den kommende sæson.

HVEM HENVENDER INFLUENZAVACCINEN SIG TIL?

Alle kan have gavn af influenzavaccinen - særligt hvis du er 65 år eller derover, har en kronisk sygdom, er svært overvægtig eller gravid og mere end 12 uger henne. Disse grupper har øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza.

ER DER BIVIRKNINGER, SOM MAN SKAL VÆRE OBS PÅ?

Influenzavaccination kan som al anden medicin give bivirkninger. De hyppigste er milde gener som hævelse, rødme og ømhed på det sted, man er blevet stukket. Der er også nogen, som vil få ømhed i den muskel, hvor vaccinen er sprøjtet ind. I sjældne tilfælde kan der være mere alvorlige bivirkninger som fx en alvorlig allergisk reaktion. Er man det mindste i tvivl, opfordrer Louise Lauridsen og Sundhedsstyrelsen til, at man taler med sin læge, om man har en særlig risiko i forhold til at få bivirkninger.

Hvordan er symptomerne på influenza?

Influenza viser sig ved pludselig feber (over 38°C), muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré. Sygdommen varer typisk i 2-7 dage. For langt de fleste bør influenza ikke give anledning til bekymring, men for nogen kan den være meget alvorlig og føre til hospitalsindlæggelse og i værste fald død. Derfor er det vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om hygiejne og at være opmærksom på faresignaler.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hvad er risikoen for at få influenza?

En almindelig influenzaepidemi varer 4-6 uger i vintermånederne fra december til marts. 1 ud af 5 personer får typisk influenza – og hvert år dør i gennemsnit ca. 1000- 2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Kilde: Sundhedsstyrelsen