Fortrydelsespiller

Flere tager fortrydelsespiller: Her er alt, du skal vide om dagen-derpå-pillen

Fortrydelsespillen – eller dagen-derpå-pillen – har kronede tider. Men det er en misforstået opfattelse, at den lille pille kan afhjælpe alle graviditeter. Vi har talt med en læge, som giver dig alt, du skal vide, om fortrydelsespiller.

Svigtede præventionen? Eller fik du ikke beskyttet dig, sidst du havde sex?

Det kan give tryghed i maven at vide, at du nemt kan smutte på apoteket og købe en lille pille, der kan forhindre dig i at blive gravid. Og den løsning er der flere og flere danskere, der benytter sig af.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser nemlig, at der i 2021 blev solgt 136.000 fortrydelsespiller i Danmark. Det er 29.000 mere, end der blev solgt i 2017.

Stigningen er størst i Region Sjælland, hvor der er blev solgt hele 44 procent flere fortrydelsespiller sidste år.

Den lille pille er dog sjældent en god løsning, når du skal vælge prævention. Det understreger læge Sedrah Butt Balaganeshan. Fortrydelsespillen beskytter nemlig ikke mod kønssygdomme – og faktisk er den heller ikke et solidt værn mod uønskede graviditeter, som mange fejlagtigt tror.

Men hvad kan den egentlig, den lille dagen-derpå-pille? Her får du alt, du skal vide om nødprævention og fortrydelsespiller.

Hvordan virker en fortrydelsespille?

En fortrydelsespille har én, simpel opgave: Den skal udskyde eller svække dit ægløsningstidspunkt, så du ikke ender med et befrugtet æg og en uønsket graviditet.

”Sæd kan leve i fire-seks dage i livmoderen. Så det, man prøver på med en fortrydelsespille, er at skubbe ægløsningstidspunktet, så du ikke bliver gravid af de sædceller, der er i din livmoder,” fortæller Sedrah Butt Balaganeshan.

En fortrydelsespille har altså intet med en abort at gøre, selvom det er en udbredt misforståelse.

Kan du stadig blive gravid, selvom du tager en fortrydelsespille?

Det korte svar er ja. Hvis du allerede har fået ægløsning, inden du havde samleje, vil fortrydelsespillen nemlig ikke virke. Så har den ganske enkelt ikke nogen ægløsning at udskyde, fortæller lægen.

”Så jeg vil altid anbefale, at du tager en graviditetstest, hvis din menstruation udebliver.”

Fordi en fortrydelsespille ikke sletter din ægløsning, skal du også være ekstra opmærksom i tiden efter. 

”Du skal stadig bruge kondom frem til din næste menstruation, for pillen hjælper ikke, hvis din ægløsning kommer et par dage senere.” 

Hvad er forskellen på de forskellige piller?

Der findes to typer fortrydelsespiller, og selvom mekanismen er den samme, virker de på forskellige måder, forklarer Sedrah Butt Balaganeshan.

Den ene type hedder EllaOne og virker ved hjælp af et antihormon, der går ind og blokerer for de signaler i kroppen, som får ægløsningen til at ske. EllaOne-pillen koster i omegnen af 200 kroner. Til gengæld virker den 85 % af gangene.

Den anden type er hormonbaseret og fås i mærkerne Norlevo, Levadonna og Frivelle. Her udskydes din ægløsning ved at smide et midlertidigt røgslør i kroppen. De hormonbaserede piller er et billigere alternativ, men virker kun 69 % af gangene. Det er desuden usikkert, om de har en effekt på kvinder med en BMI over 30.

Det er vigtigt, at du ikke bruger begge præparater samtidig. De modvirker nemlig hinanden.

Hvornår skal du tage en fortrydelsespille?

En fortrydelsespille skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet sex. Den vil virke med det samme, og fordi det er de færreste, som helt præcist ved, hvornår de har ægløsning, giver det ikke mening at se tiden an.

”Det kan godt være, at du havde sex den dag, du tror, at du havde ægløsning, men i virkeligheden kom den måske tre dage tidligere, og så kan du risikere at blive gravid alligevel. Der vil være et overlap mellem ægløsningen og sædcellerne fra din partner, og det er dét, du prøver at undgå med fortrydelsespillen,” forklarer Sedrah Butt Balaganeshan.

EllaOne-pillen kan du tage op til fem dage efter, mens de hormonbaserede piller skal tages, inden der er gået tre dage.

Kaster du op inden for tre timer, efter du har taget pillen, skal du tage den igen. Så har din krop nemlig endnu ikke absorberet pillen. 

Kan du bruge en fortrydelsespille som prævention?

Ja, det kan du i princippet godt, men det er temmelig uholdbart i længden, fastslår Sedrah Butt Balaganeshan.

”Der er ikke noget farligt i dem. Der er selvfølgelig mange bivirkninger, fordi der er tale om høje doser, men de har samme bivirkningsprofil som P-piller og minipiller.”

”Men det er nu engang bedre at have en fast prævention, der beskytter næsten 100 procent, end at tage piller ad hoc. Det er noget rod og en meget usikker præventionsform. Samtidig er de pludseligt store mængder hormoner ikke sunde for din krop i længden. De ødelægger også din cyklus, og så har du endnu mindre styr på, hvornår du har ægløsning.”

Hvilke bivirkninger giver de?

Mavesmerter, kvalme, opkastninger og forskudt menstruation er nogle af de mest almindelige bivirkninger ved at tage en fortrydelsespille.

Tager du Norlevo, Levadonna eller Frivella, kan du også opleve at få brystspændinger.

Er det sandt, at man kun må tage tre fortrydelsespiller i løbet af et liv?

Måske har du hørt, at du kun kan tage et vist antal fortrydelsespiller, før det begynder at gå ud over fertiliteten. Men det er en udbredt misforståelse, fastslår Sedrah Butt Balaganeshan.

”De skader overhovedet ikke fertiliteten på sigt, men de kan lave rod i din cyklus noget tid efter. De fleste vil dog jævne sig ud igen.”

Du vil altså hverken blive infertil eller få et ødelagt hormonsystem, hvis du tager fortrydelsespiller.

Er en fortrydelsespille den bedste form for nødprævention?

Langt de fleste kender til en fortrydelsespille, men faktisk er det ikke din eneste mulighed, hvis du har haft ubeskyttet samleje.

”Det, der virker allerbedst, er en kobberspiral, som på mange måder er det den ultimative præventionsform, fordi den er 99 % sikker,” siger Sedrah Butt Balaganeshan.

For at en kobberspiral skal virke som nødprævention, kræver det, at du får den sat op inden for fem dage efter et ubeskyttet samleje.

”Så vil den til gengæld også tjekke alle boksene af. Den vil forhindre et befrugtet æg i at sætte sig, den slår resterende sædceller ihjel og er en god, langvarig løsning til fremtidig prævention. Det eneste, den ikke beskytter imod, er kønssygdomme.”

Har du tendens til kraftig menstruation, er kobberspiralen imidlertid en dum løsning. Den vil nemlig kun gøre sagen værre. 

Findes der andre metoder i nødstilfælde?

Hvis du ikke har adgang til en fortrydelsespille eller en kobberspiral – f.eks. fordi du befinder dig i udlandet eller er langt væk fra et apotek – så er du ikke helt fortabt. Der findes nemlig en tredje metode, som er registreret i de danske guidelines, om end den er temmelig usikker:

”Den hedder Yuzpe Regimet og går ud på, at du senest tre døgn efter samleje kan tage en høj dosis p-piller eller minipiller. Du skal tage 3-4 piller én gang, og så 3-4 piller igen 12 timer senere. Så vil de opføre sig om en fortrydelsespille,” forklarer Sedrah Butt Balaganeshan og understreger, at det kun er en nødløsning til nødløsningen.

”Der findes forskellige typer P-piller og minipiller, og de har forskellige doser. Tag derfor fat i en læge, inden du bruger dem som nødprævention. Og det er kun, hvis du absolut ikke kan komme i nærheden af et døgnapotek.”

Kilder: Læge Sedrah Butt Balaganeshan, Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik, Sundhedsdatastyrelsen

Om eksperten

Sedrah Butt Balaganeshan er uddannet læge. Hun er lige nu på orlov fra sin stilling på Herlev Hospital, fordi hun er ved at tage en Ph.D. i bioinformatik, hvor hun forsker i graviditetssukkersyge.

Hun har i samarbejde med en kollega lavet podcasten Østrogenial, hvor du kan lære mere om prævention.