Lider du af forhøjet stofskifte?
Graves sygdom er en autoimmunsygdom, som oftest rammer yngre kvinder. Da symptomerne nemt kan forveksles med andre sygdomme som fx stress, kan det være svært at stille diagnosen. Se her, hvilke symptomer du skal holde øje med.
I Danmark diagnosticeres der ca. 5.000 nye tilfælde af forhøjet stofskifte om året. Af dem skyldes ca. 40 pct. Graves sygdom. Graves sygdom er den hyppigste årsag til forhøjet stofskifte blandt yngre, og selvom sygdommen ses hos både mænd og kvinder, er sygdommen ca. 5 gange hyppigere hos kvinder.
Hvad er Graves sygdom?
Graves sygdom kaldes også Basedows sygdom. Sygdommen er en såkaldt autoimmun sygdom. Det vil sige, at kroppens eget immunsystem påvirker cellerne i skjoldbruskkirtlen. Ved Graves sygdom danner kroppen simpelthen antistoffer, som efterligner hormonet TSH, der normalt stimulerer produktionen af stofskiftehormonerne T3 (triiodthyronin) og T4 (thyroxin). Skjoldbruskkirtlen stimuleres til at danne mere T3 og T4, og derved stiger mængden af disse to hormoner i kroppen, og det medfører for højt stofskifte.
Hvad er årsagen til, at man får Graves sygdom?
Der kan være mange årsager til forhøjet stofskifte, herunder både arvelige og miljømæssige. Blandt andet kan rygning, stress og forskellige lægemidler medvirke til forhøjet stofskifte. I de fleste tilfælde skyldes det, at man er arveligt disponeret. Men Graves sygdom kan også skyldes andre sygdomme, graviditet, alvorlige hormonelle ubalancer eller alvorlige og stressende begivenheder som fx dødsfald eller skilsmisse.
Hvad er symptomerne?
Uanset hvad årsagen til for højt stofskifte som følge af Graves sygdom er, så er symptomerne de samme. Hos de fleste, der lider af forhøjet stofskifte, er skjoldbruskkirtlen mere eller mindre forstørret – det kaldes struma. Det er dog ikke alle, der lider af forhøjet stofskifte, der også har struma.
Det unormalt høje stofskifte kan blandt andet give symptomer som indre uro, øget grådlabilitet, nervøsitet, rastløshed og træthed. Nogle mennesker oplever også varmefornemmelse i kroppen, varm og fugtig hud og tendens til at svede mere, end de plejer. Man kan også få symptomer som fx hjertebanken, åndenød og hurtig eller uregelmæssig puls og mange oplever, at de taber sig, også selvom de har mere appetit, og derfor måske spiser mere end normalt. Symptomerne kan variere meget, og det er sjældent, at man har alle nævnte symptomer.
Hvordan føles for højt stofskifte?
Forhøjet stofskifte påvirker alle organer i kroppen, og ”skruer op” for kroppens funktioner, så de dermed bliver uhensigtsmæssigt hurtige. For højt stofskifte kan give symptomer fra flere organer samtidigt (hjerne, lunger, hjerte, tarme, muskler, led og så videre), men du behøver ikke at have dem alle. I visse tilfælde kan symptomerne forveksles med andre sygdomme, fx stress, og derfor kan det være svært at stille diagnosen.
Hvordan stiller man diagnosen?
Er der mistanke om, at du lider af Graves sygdom, vil lægen stille diagnosen på baggrund af dine symptomer kombineret med en blodprøve, hvor man måler hormonerne TSH samt T3 og T4. Måling af antistoffer er desuden med til at finde ud af, hvilken type forhøjet stofskifte, der er tale om. Desuden kan man foretage en scanning, der viser, hvor aktiv skjoldbruskkirtlen er og derudfra finde ud af, hvilken stofskiftesygdom, det drejer sig om.
Hvad er Graves øjensygdom?
Cirka halvdelen af dem, der lider af Graves sygdom får, foruden de øvrige symptomer, også påvirkning af øjnene i forskellig grad. Graves øjensygdom skyldes, at kroppens immunforsvar angriber bindevævet bag øjet, så det hæver og skubber øjet frem.
Denne tilstand forsvinder af sig selv i løbet af et par år, men nogle gange er det nødvendigt at behandle sygdommen for at undgå alvorlige skader på øjet. Hævelsen giver i første omgang lidt udstående øjne med rødme og irritation. Der kan også opstå et øget tryk på synsnerven, så den bliver beskadiget, og nogen kan få dobbeltsyn og nedsat bevægelighed af synsmusklen. Ved meget udstående øjne kan man få problemer med at lukke øjet helt, og derfor udtørrer hornhinden.
Kilder: Stofskifteforeningen.dk, Sundhed.dk, Netdoktor.dk