Rød
Røde frugter, grøntsager og mange rødlige bær indeholder plantepigmentet lycopen. Foruden at give den flotte røde farve, så menes lycopen også at styrke immunforsvaret, reducere risikoen for en række alvorlige sygdomme, herunder hjertekarsygdomme og visse kræftformer, og giver energien et ordentligt løft.
Det skal du spise:
Tomater, rødbede, vandmelon, røde æbler, kirsebær, hindbær, jordbær, ribs og andre røde bær, røde peberfrugter, granatæble, rød chili, rabarber og radiser.
Gul/orange
Det er som udgangspunkt antioxidanter i form af forskellige carotenoider, der giver frugt og grøntsager som fx gulerødder og mango deres gule og orange nuancer. Mest kendt er nok betakarotin, der kan omdannes til Avitamin, og som spiller en vigtigt rolle for en række vigtige funktioner i kroppen, herunder synet, huden og vores modstandskraft overfor infektioner.
Det skal du spise:
Gule æbler, bananer, ananas, gul squash, græskar, søde kartofler, buttersquash, citrusfrugter, ferskner, gulerødder, gul peberfrugt, majs, honningmelon, mango, gurkemeje.
Lilla/blå
Den lilla farve, der spænder fra bordeaux og over i midnatsblå skyldes antioxidanter i form af forskellige antocyaniner. Frugt og grønt i forskellige blå og lilla nuancer antages at have en gavnlig effekt på bl.a. kronisk inflammation og dermed en række sygdomme, som mistænkes at skyldes inflammation, herunder demens, kræft og diabetes.
Det skal du spise:
Brombær, blåbær, solbær, hyldebær, lilla druer, blommer, auberginer, rødløg, rødkål
Hvid
Blomkål, hvidløg og andre farveløse grøntsager og frugter er hvide på grund af plantepigmentet anthoxanthin, der indeholder stoffet allicin. Desuden indeholder de ”blege” grøntsager en række andre vigtige plantenæringsstoffer, der menes at have en gavnlig og styrkende virkning på kredsløbet og modvirke bl.a. åreforkalkning, nedsætte kolesteroltallet, reducere inflammation i kroppen og beskytte mod tidlig aldring.
Det skal du spise:
Blomkål, hvidkål, hvidløg, persillerod, hvide løg, kartofler, ingefær, champignon, pastinak, peberrod.
Grøn
De grønne grøntsager og frugter som eksempelvis broccoli og grønkål er fulde af klorofyl, som er det stof, der giver dem den flotte grønne farve. Desuden indeholder en del af dem karotinoider, fx lutein, som et en antioxidant, der bl.a. beskytter øjets nethinde og synet og desuden forebygger livsstilssygdomme, herunder hjertekarsygdomme og kræft.
Det skal du spise:
Grønkål, broccoli, spinat, grønne æbler, forskellige typer grøn salat, pærer, grøn peber, bønner, kiwi, avocado, ærter, selleri, agurk, grønne linser, edamamebønner, krydderurter