Derfor skal du spise alle farver
Spiser du masser af frugt og grønt, så gør du allerede din sundhed en tjeneste. Men vil du for alvor sætte trumf på, bør du overveje at skrue op for farverne. Ved at spise i alle regnbuens farver sikrer du nemlig, at du får alle de nødvendige vitaminer og næringsstoffer, som kroppen har brug for.
Frugt og grønt er sundt, men det er ikke nok bare at spise de anbefalede 600 gram. For at sikre dig, at du får en bred vifte af alle de vitaminer, mineraler og særlige plantenæringsstoffer, som de grønne sager gemmer på, er det nemlig vigtigt, at du spiser varieret og sørger for at spise frugter og grøntsager, der dækker hele farveskalaen.
De mange forskellige farver gemmer nemlig på nogle helt særlige plantenæringsstoffer, som foruden at give planterne farve, på hver deres måde bidrager til din sundhed.
Som udgangspunkt gælder det, at jo mere smæk der er på farverne, jo flere antioxidanter, vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer indeholder de.
Da antioxidanter ofte gemmer sig i skrællen og skallen på frugt og grøntsager, er det en god ide at spise flest af dem, der har en stor overflade i forhold til frugtkød. Fx er der flere antioxidanter pr. gram i små bær end i store frugter, ligesom der er mere gods i krøllede kåltyper end i helt glatte salater.
Tygger du dig gennem hele regnbuen, når du spiser frugt og grønt, er du altså sikret en bred vifte af gode næringsstoffer, der gavner din krop og dit immunsystem og bidrager til din sundhed.
Kilder: Hjerteforeningen Kræftensbekæmpelse.dk DTU Fødevarerinstituttet Sundhed.dk Bogen ”Den plantebaserede kost”