Derfor skal du spise alle farver

Derfor skal du spise alle farver

Spiser du masser af frugt og grønt, så gør du allerede din sundhed en tjeneste. Men vil du for alvor sætte trumf på, bør du overveje at skrue op for farverne. Ved at spise i alle regnbuens farver sikrer du nemlig, at du får alle de nødvendige vitaminer og næringsstoffer, som kroppen har brug for.

Frugt og grønt er sundt, men det er ikke nok bare at spise de anbefalede 600 gram. For at sikre dig, at du får en bred vifte af alle de vitaminer, mineraler og særlige plantenæringsstoffer, som de grønne sager gemmer på, er det nemlig vigtigt, at du spiser varieret og sørger for at spise frugter og grøntsager, der dækker hele farveskalaen.

De mange forskellige farver gemmer nemlig på nogle helt særlige plantenæringsstoffer, som foruden at give planterne farve, på hver deres måde bidrager til din sundhed. 

Som udgangspunkt gælder det, at jo mere smæk der er på farverne, jo flere antioxidanter, vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer indeholder de.

Da antioxidanter ofte gemmer sig i skrællen og skallen på frugt og grøntsager, er det en god ide at spise flest af dem, der har en stor overflade i forhold til frugtkød. Fx er der flere antioxidanter pr. gram i små bær end i store frugter, ligesom der er mere gods i krøllede kåltyper end i helt glatte salater.

Tygger du dig gennem hele regnbuen, når du spiser frugt og grønt, er du altså sikret en bred vifte af gode næringsstoffer, der gavner din krop og dit immunsystem og bidrager til din sundhed.

Kilder: Hjerteforeningen Kræftensbekæmpelse.dk DTU Fødevarerinstituttet Sundhed.dk Bogen ”Den plantebaserede kost”

Hvad er antioxidanter?

Antioxidanter er stoffer, som beskytter andre nødvendige stoffer. I kroppen vil der hele tiden dannes forbindelser kaldet "frie radikaler", som ødelægger cellerne i kroppen. Antioxidanterne inaktiverer de frie radikaler. Samtidig har antioxidanterne også en positiv betydning for immunforsvarets bekæmpelse af bakterier og nedbrydning af skadet væv.

Spis farver - og spis mindre

Foruden de sundhedsmæssige fordele der er ved at spise fra hele farvepaletten, så viser undersøgelser, at vi er tilbøjelige til at spise mindre, når vi spiser mad i mange forskellige kulører. Ifølge forskerne skyldes det, at de mange farver stimulerer vores sanser, så vi bliver hurtigere mætte – ikke kun i maven, men også visuelt.

Sådan spiser du løs fra hele farvepaletten

Rød

Røde frugter, grøntsager og mange rødlige bær indeholder plantepigmentet lycopen. Foruden at give den flotte røde farve, så menes lycopen også at styrke immunforsvaret, reducere risikoen for en række alvorlige sygdomme, herunder hjertekarsygdomme og visse kræftformer, og giver energien et ordentligt løft.

Det skal du spise:

Tomater, rødbede, vandmelon, røde æbler, kirsebær, hindbær, jordbær, ribs og andre røde bær, røde peberfrugter, granatæble, rød chili, rabarber og radiser.

Gul/orange

Det er som udgangspunkt antioxidanter i form af forskellige carotenoider, der giver frugt og grøntsager som fx gulerødder og mango deres gule og orange nuancer. Mest kendt er nok betakarotin, der kan omdannes til Avitamin, og som spiller en vigtigt rolle for en række vigtige funktioner i kroppen, herunder synet, huden og vores modstandskraft overfor infektioner.

Det skal du spise:

Gule æbler, bananer, ananas, gul squash, græskar, søde kartofler, buttersquash, citrusfrugter, ferskner, gulerødder, gul peberfrugt, majs, honningmelon, mango, gurkemeje.  

Lilla/blå

Den lilla farve, der spænder fra bordeaux og over i midnatsblå skyldes antioxidanter i form af forskellige antocyaniner. Frugt og grønt i forskellige blå og lilla nuancer antages at have en gavnlig effekt på bl.a. kronisk inflammation og dermed en række sygdomme, som mistænkes at skyldes inflammation, herunder demens, kræft og diabetes.

Det skal du spise:

Brombær, blåbær, solbær, hyldebær, lilla druer, blommer, auberginer, rødløg, rødkål

Hvid

Blomkål, hvidløg og andre farveløse grøntsager og frugter er hvide på grund af plantepigmentet anthoxanthin, der indeholder stoffet allicin. Desuden indeholder de ”blege” grøntsager en række andre vigtige plantenæringsstoffer, der menes at have en gavnlig og styrkende virkning på kredsløbet og modvirke bl.a. åreforkalkning, nedsætte kolesteroltallet, reducere inflammation i kroppen og beskytte mod tidlig aldring.

Det skal du spise:

Blomkål, hvidkål, hvidløg, persillerod, hvide løg, kartofler, ingefær, champignon, pastinak, peberrod. 

Grøn

De grønne grøntsager og frugter som eksempelvis broccoli og grønkål er fulde af klorofyl, som er det stof, der giver dem den flotte grønne farve. Desuden indeholder en del af dem karotinoider, fx lutein, som et en antioxidant, der bl.a. beskytter øjets nethinde og synet og desuden forebygger livsstilssygdomme, herunder hjertekarsygdomme og kræft.

Det skal du spise:

Grønkål, broccoli, spinat, grønne æbler, forskellige typer grøn salat, pærer, grøn peber, bønner, kiwi, avocado, ærter, selleri, agurk, grønne linser, edamamebønner, krydderurter