Guide: Sådan sanker du naturens helbredende urter
Lige nu blomstrer vilde blomster og urter. I din tekop, din salat og dit bad kan de virke beroligende og forbedre både humør og søvn. Så der er god grund til at gå ud i naturen og plukke – vores guide hjælper dig med at finde de rigtige planter.
På denne tid af året er der flere gode grunde til at begive sig ud i naturen med en beskærersaks i hånden.
Og det er ikke for at plukke de ni magiske blomster, som ifølge gammel folketro skulle lægges under hovedpuden, så man kunne få et varsel om fremtiden.
"Nej, spis dem i stedet," siger Lisen Sundgren, urtelæge, kostvejleder og forfatter til flere bøger om planternes rolle i et sundere liv.
Hun vil gerne have, at vi kommer ud i naturen og sanker planter. Ikke alene er for eksempel brændenælde- og mælkebøtteblade sunde med masser af antioxidanter og bitterstoffer, som styrker leveren og stimulerer hele fordøjelsessystemet.
De mere aromatiske vilde urter giver os også mulighed for at nyde gavn af plantens egne forsvarsmekanismer. De æteriske olier er en del af plantens beskyttelse mod for eksempel bakterier, svampe og andre former for skadevoldere.
"I nogle tilfælde er det også så fantastisk, at en plante indeholder stoffer, som den ikke selv har brug for, men som giver os sundhedsmæssige fordele. For mig er det dybt symbolsk og et tegn på, at vi er naturen og ikke står uden for den. Derfor giver jeg altid rådet: ”Tag en plastikpose med til det affald, du tilfældigvis støder på”. Det, der ender i naturen, ender jo også før eller siden i vores egne kroppe," siger hun.
Men der er selvfølgelig også mentale fordele ved at gå ud at sanke. Det er bedst at gå ud om morgenen eller om formiddagen. Så forstærker lyset døgnrytmen, så man bliver naturligt afslappet og søvnig om aftenen.
"Dertil kommer, at når man leder efter blomster, kan man ikke samtidig rode med mobilen, så man får virkelig en lille pause. Det giver også et godt gammeldags dopamin-kick at finde noget godt at sanke, som man måske kan byde sin familie på," siger hun.
De lægeurter, som man kan finde i helsekostbutikker, findes også i naturen. Mange af dem er antiinflammatoriske og kan modvirke den angst og uro, som stammer fra de kropslige inflammationer, som man i dag forsker meget i. Andre øger serotonin-niveauet og kan derfor lindre mild til moderat depression.
9 magiske sommerurter!
Kamille
Kendes på: Den aromatiske duft og den gule, toppede blomsterkurv, som føles hul, når man klemmer på den.
Hjælper mod: Flere undersøgelser har vist, at kamilleekstrakt kan mindske generaliseret angst.
Lisen siger: "Kamille er for mig som en hvisken om, at alt er godt. Når jeg føler mig urolig, tager jeg kamille og laver et udtræk af friske blomster, som får lov til at trække under låg i varmt vand i 20 minutter, og så drikker jeg det som te. Eller lav en stor kasserolle og hæld det i badet."
Rødkløver
Kendes på: De rødlilla markblomster med tilhørende trebladede kløverblade.
Hjælper mod: Klimakteriebesvær som ustabilt humør, hedeture og tørre slimhinder. Indeholder fytohormoner, der ligner østrogen. Obs! Er også blodfortyndende, så bør ikke tages sammen med sådan medicin.
Lisen siger: "Rødkløverblomster er også gode mod træthed efter en sygdomsperiode. Brug dem friske i maden, på en salat, eller hak dem og brug dem i stedet for kokos til at rulle raw food-kugler i."
Perikon
Kendes på: Gule blomster. Blomsterknoppen indeholder rød plantesaft.
Hjælper mod: Urten kan øge tilgængeligheden af lykkestoffer som serotonin i kroppen og kan reducere mild til moderat depression. Obs! Den kan interagere med flere andre medikamenter, så tjek altid med din læge.
Lisen siger: "Jeg, som synes, at vinteren er så hård, plukker frisk perikon om sommeren, fylder en krukke 2/3 op med blomster, tilsætter alkohol med en styrke på 40 %, så det dækker, og lader det stå lyst i et par måneder. Sigt og dosér udtrækket dråbevis på en teske eller i varm te. Jeg starter min kur i september sammen med motion og god kost, for urterne er selvfølgelig en del af en holistisk strategi."
Lavendel
Kendes på: Blomsterstandene er lange og violette og har en aromatisk duft.
Hjælper mod: Duftstoffet linalool har i studier vist sig at have en beroligende effekt på ængstelse og uro.
Lisen siger: "Pluk og tør dine lavendler om sommeren, og fyld små stofposer med en blanding af blomster og hørfrø eller ris. Det giver en fin stofpude til at lægge på panden ved for eksempel spændingshovedpine og nervøsitet."
Lyng
Kendes på: De små rosalilla klokker, som dufter svagt af honning.
Hjælper mod: Søvnbesvær. Te, der er brygget på lyng, er en gammel ”soldateropskrift”, som hjælper dig med at falde i søvn i urolige tider.
Lisen siger: "Brug vild lyng, der blomstrer i sensommeren, ikke den slags, man kan købe i potter. Men lyng er også lidt vanddrivende, så lav teen cirka en time før du går i seng, så du kan nå at tisse"
Citronmelisse
Kendes på: Små hvide blomster og blade, der ligner brændenælder.
Hjælper mod: Som det gamle navn ”hjertensfryd” antyder, er planten blevet brugt til at berolige et uroligt hjerte, og der er et vist grundlag i forskningen for dens blodtrykssænkende effekt. Citronmelisse indeholder også stoffer, der virker på neurotransmitteren GABA, hvilket kan mindske følelsen af stress.
Lisen siger: "Når jeg føler mig nervøs og har nerverne uden på tøjet, laver jeg citronmelisse-te. Brug gerne friske blade."
Sølvlys
Kendes på: De små velduftende hvide blomster sidder i et langt, smalt aks, som blomstrer i sensommeren, men roden graves op om efteråret eller foråret. Urten stammer fra Nordamerika, hvor den traditionelt er blevet brugt til at behandle symptomer på overgangsalder.
Hjælper mod: Det er roden af den medicinske sølvlys, der bruges mod hedeture, men også mod nervøsitet og søvnbesvær. Da den ikke indeholder planteøstrogener, kan den bruges af kvinder, der ikke tåler østrogen. Obs! Hvis du har en leversygdom, bør du tale med din læge, da der er rapporteret om påvirkning af leveren.
Lisen siger: "Sølvlys dufter SÅ vidunderligt godt. Men jeg har kun set den i haver, aldrig vildtvoksende. Hvis man ikke selv vil tilberede roden, kan man købe ekstrakter i helsekostbutikker."
Humle
Kendes på: Hunplanternes blomster– humlekopper – ligner små drueklaser, som fra slutningen af juni modnes til kogler, der indeholder urtens aktive stoffer.
Hjælper mod: Natlige opvågninger. Humle indeholder såkaldte humuloner, som beroliger nervesystemet. På felthospitaler blev humlekopperne ofte stoppet ind i pudebetræk.
Lisen siger: "Hvis du vågner klokken fire om morgenen og ikke kan falde i søvn igen, så kan humle være en ven, fordi den er særlig god til at bevare søvnen. Lav te eller udtræk af koglerne. Smagen er lidt bitter, men kan afbalanceres med rose, kamille og lavendel."
Baldrian
Kendes på: De lyse, rødlige blomster sidder samlet i kvaste på planten. Det er den let ildelugtende rod, der bruges.
Hjælper mod: Baldrian har beroligende egenskaber og har i forskning vist sig at sænke niveauet af stresshormonet kortisol. Dog oplever fem procent af befolkningen i stedet en opkvikkende effekt.
Lisen siger: "Det er et af de bedst sælgende midler mod søvnbesvær. Det er roden, der bruges, og hvis man er usikker på doseringen, kan man købe ekstrakter i helsekostforretninger."