Guide: Sådan spiser du dig yngre og sundere

Guide: Sådan spiser du dig yngre og sundere

FRUGT:

2 om dagen

✚ Øger din livslængde

Røde druer

En lille klase efter måltider med meget fedt

✚ Reparerer skaderpå blodkar

Vandmelon

1 stort stykke to gange pr. måned

✚ Virker vægtregulerende

Granatæble

1 om måneden

✚ Styrker knoglerne

Kantalupmelon

½ melon to gange om måneden

✚ Sundt for øjnene

Dadler

60 gram to gange om måneden

✚ Forhaleraldersprocessen

Kirsebær

60 gram om ugen

✚ Giver bedre søvn kvalitet

Blåbær

150 gram om ugen

✚ Godt for hjertet

Æble

1 stk. tre gange ugentligt

✚ Nedsætter risikoen for diabetes

Jordbær

150 gram om ugen

✚ Nedsætter risikoen forhjerteanfald med 50 pct.

SE OGSÅ: 100 ting, du godt må spise, selvom du vil tabe dig

GRØNTSAGER

250-350 g om dagen, frit valg

✚ Forlænger dit liv

Peberfrugter

60-100 gram tre gange om ugen

✚ Modvirker de frie radikaler og forebygger celleskader

Tomater

100 gram tre gange ugentligt

✚ Modvirkerinflammation, nedsætter risikoen for hjertesygdomme og mavekræft

Broccoli

100 gram tre gange pr. måned

✚ Nedsætterrisikoen for blærekræft

Mørke bladgrøntsager

100 gram nærsten daglig

✚ Nedsætter risikoen

Gulerødder

100 gram gulerødder eller andre rå grøntsager dagligt

✚ Sænker blodtrykket

Kartofler

60-100 gram tre gange ugentligt

✚ Godt mod forhøjt blodtryk

Rødbede, bladbede og radiser

To gange pr. måned

✚ Sænker risikoenfor demens

Løg

½ løg tre gange om ugen

✚ Forebygger brystkræft

Avocado

½ tre gange ugentligt

✚ Sænker risikoen for overvægt og hjerte-kar-sygdom

SE OGSÅ: 10 snacks med proteiner

Ost

25 gram hver tredje dag

✚ Nedsætter risiko PROTEIN, KORN & GRYN

Nødder

25 gram 5-7 dage om ugen

✚ Sænker risikoen for hjerteproblemer

Fisk

75-100 gram to-tre gange ugentligt

✚ Modvirker aldring især af hjernen, sænker risikoen for brystkræft og virker livsforlængende

Fuldkorn

75 gram om dagen

✚ Nedsætterrisikoen for type 2 diabetes

Fjerkræ

150 gram to gange ugentligt

✚ Opbygger muskler, knogler og celler

Fedtfattig yoghurt

150 gram hver tredje dag

✚ Nedsætter risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk

Ost

25 gram hver tredje dag

✚ Nedsætter risiko 

Æg

1-3 stk. om ugen

✚ Godt for hjernefunktionen 

Bønner og linser

30 gram fem dage om ugen

✚ Stabiliserer blodsukkeretog forebygger hjertekar-sygdomme

SE OGSÅ: Her er de 16 bedste sundhedsblogs

TILBEHØR

Vin

1 glas flere gange ugentligt

✚ Sænker risikoen for hjerteproblemer og forhaler aldringsprocessen

Sort og grøn te

Flere kopper dagligt

✚ Sænker risikoen for knoglebrud, visse former for kræft og hjerteproblemer

Persille

30 gram to gange ugentligt

✚ Modvirker defrie radikaler

Mørk chokolade

25 gram to-tre gange ugentligt

✚ Styrker hjertekar-systemet

Olivenolie

2 spsk dagligt

✚ Styrker hjertet,nedsætter risikoen for demens og muligvis brystkræft

Gurkemeje

Så meget, du kan få "plads" til

✚ Modvirker aldersbetingethukommelsesbesvær

Kanel

Så meget, du kan få "plads" til

✚ Virker blodsukkerstabiliserende

Sort peber

En knivspids dagligt

✚ Modvirker cancer

Ingefær

Et stort stykke efter lyst

✚ Lindrer ledsmerter

Kaffe

En kop dagligt

✚ Sænker risikoenfor at dø af hjerteproblemer

LÆS OGSÅ: Her er 10 stresstegn, du skal kende

Vi husker billeder bedre end ord. Så brug din fotografiske hukommelse, og læg mærke til, hvad du ser på billederne på de næste sider. Du får en indre indkøbsliste til de fødevarer, som gør din krop yngre og sundere bid for bid.

Selv med de bedsteintentioner om at spise sundt til hverdag og have køleskabet spækket med næringsrige fødevarer, kan den sunde levevej være lidt af en jungle at hitte rundt i. For når det kommer til stykket, er det jo netop i de små detaljer og hverdagens vaner, kimen til det gode helbred ligger. Hvor meget skal jeg spise? Hvor lidt? For selv om chokolade udråbes til superfood, der beskytter cellerne, og giver dit et langt liv, er det jo næppe 100 gram om dagen, du skal spise. Omvendt er kartofler jo ikke dårlig mad, tværtimod – så længe du ikke lever af dem alene.

Du har sikkert hørt, at en varieret kost og de rigtige fødevarer er sygdomsforebyggende og livsforlængende. Men hvilke af de fødevarer, du hører om som sunde, er livsvigtige? Hvor tit skal du spise dem, og hvor meget?

Vi har ladet os inspirere af det amerikanske sundhedstidsskrift More og lavet en visuel guide til anti-age-kost, hvor du får svaret. Ud over det, du kan se på fotos, er hovedsagen at spise en såkaldt Middelhavskost med olivenolie, fuldkorn, nødder, grøntsager og frugt, friske råvarer og fisk. Det er beviseligt den mest livsforlængend kost.

Du kan se på planen som en generel oversigt eller hive den ud af bladet og bruge den som indkøbsliste til de næste 14 dage. Vil du føle dig energisk, let og glad? Svaret er ja.

LÆS OGSÅ: Er det usundt at drikke soyamælk?