Har du endometriose?

Har du endometriose?

Rigtig mange kvinder har endomotriose. Nogle uden at vide det og uden smerter. Andre er hårdere ramt, med hvad der minder om voldsomme menstruationssmerter.

Endometriose betyder, at der ligger rester af livmoder-slimhinden i bughulen udenfor livmoderen. Eksempelvis omkring blære, endetarm, æggeleder, æggestokke eller nyrer. Det findes hos omkring 6-10 procent af kvinderne i den fødedygtige alder, og det forsvinder som regel omkring overgangsalderen.

Sygdommen kan føre til smerter omkring menstruationstidspunktet samt ved samleje, og den kan også betyde, at det er sværere at blive gravid. Flere og flere kvinder får endomotriose, uden at man helt ved hvorfor. I den moderne lægevidenskab behandler vi endometriose med hormoner eller smertestillende medicin. I alvorlige tilfælde kan vi bruge kirurgiske indgreb. Derudover er det muligt at lindre smerter og kramper under menstruation ved at supplere med følgende naturlige metoder:

Brug olie:

Bland 50 ml kristpalmeolie, tilsat 15 dråber æterisk olie af lavendel samt 15 dråber æterisk rosengeranium olie. Varm olieblandingen op, og smør rigeligt med olie ud over den nederste del af maven. Læg et håndklæde over og derpå en varmedunk. Svøb dig ind i et varmt tæppe, og hvil dig. Har du noget olie tilovers, kan du sagtens gemme det til næste gang.

Hyppige toiletbesøg:

Det kan lindre smerterne at følge kroppens naturlige behov. Så lyt til din krop og gå på toilettet, hver gang du mærker den mindste trang til toiletbesøg

Varme væsker:

Drik rigeligt med varme væsker, som kogt, varmt vand, krydderte eller varm sød saft.

Hvil mere:

Hvil så meget du kan. Hvil efter måltiderne, hvil om eftermiddagen efter arbejde, gå tidligere i seng, og lig hjemme på sofaen og slap af, hvis det falder sammen med en fridag.

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.