Hjalte Rytkov dværg

"Jeg har aldrig været ked af at være dværg, for jeg er jo helt unik"

I dokumentarserien "De sjældne danskere" på TV2 kunne man gennem flere sæsoner følge Hjalte Rytkovs kamp for at komme over en meter i højden. Det lykkedes, og i dag er han en 118 centimeter høj gymnasieelev med hang til sport.

Hvor gammel er du?”, spørger en gruppe drenge, da de får øje på Hjalte på fodboldbanen lidt uden for Slangerup.

Spørgsmålet leder til en længere samtale, for selv om drengene er syv-otte år, og Hjalte er 16, så er de stort set lige høje alle sammen.

Hjalte Rytkov, som mange kender fra TV2-programmet "De sjældne danskere", er nemlig dværg, og derfor måler han i en alder af 16 år blot 118 centimeter.

Hjalte dribler væk fra drengene med sin fodbold, da han har sludret med dem. Han er vant til, at folk stopper ham på gaden, enten fordi de kender ham fra tv, eller fordi de bare er nysgerrige på, hvorfor han er så lille.

Selv om han er lidt træt af at svare på, hvor høj han er, som er et spørgsmål, han tit møder. En kort snak har han dog intet imod.

I TV2’s programserie oplevede man, hvordan en ung Hjalte kæmpede for at komme over en meter, hvilket blev belønnet med, at hans familie holdt en ”En meterfest” for ham, da det lykkedes.

Siden da er der kommet næsten 20 centimeter til.

"Jeg vil da gerne være så høj som muligt, for det gør, at jeg kan nå flere ting," forklarer han.

"Jeg har aldrig været ked af at være dværg. Jeg kan faktisk godt lide det, for jeg er jo helt unik," siger Hjalte, der til dagligt bor sammen med sin mor og 11-årige lillebror.

Han kom med i programmet, fordi han ikke blot er dværg, men også har et særligt syndrom, som gør, at hans organer er mindre, og at han også har et dårligt immunforsvar.

1.jpg
Hjalte er vant til, at folk kommer over og snakker med ham. Børn vil især gerne vide, hvorfor han ser ud, som han gør, og Hjalte svarer gerne.

Derudover gav hans tv-optræden ham også fordele.

"Jeg fik mange sjove muligheder, da jeg var med. For eksempel fik jeg lov at komme ind til alle Brøndby-kampe, fordi nogen fra klubben havde fået øje på mig, og så fik Piet (fra "De sjældne danskere") og jeg lov til at lave klubbens julekalender et år. Det ville jo ellers ikke være sket. Det var en rigtig god oplevelse at være i tv," siger Hjalte, som var 12-13 år, da han var med.

Der er dog begrænsninger i hans hverdag.

"Jeg køber næsten aldrig ind alene, for jeg kan ikke nå mange produkter på hylderne. Og så kan jeg lige akkurat heller ikke nå de der skillere mellem varerne oppe på varebåndet ved kassen. – Det er lidt irriterende at skulle spørge om hjælp," siger den 16-årige.

700 dværge på ét sted

Sport har i mange år fyldt meget hos Hjalte. Indtil for nylig var det bordtennis, der optog ham.

"Bordtennis blev lidt kedeligt, men en dag spurgte min ven, Aksel, som også er dværg, om jeg ikke ville med ham til fodbold. Det ville jeg gerne, men det viste sig, at det var et handicaphold hos FCK, og det skal jeg altså ikke," griner Hjalte, som er glødende Brøndby-tilhænger.

Hjalte fandt et handicap-hold i Slangerup, som også er tættere på, hvor han bor med sin familie i Frederikssund.

2.jpg
Hjalte med sin lillebror, August, som er 11 år.

"Fodbold er sjovt. Jeg er glad, når vi vinder, og kun lidt sur, når vi taber. Men jeg kan godt lide sport, og så får man gode kammerater, som jeg også taler med uden for banen," siger Hjalte.

Holdet, som Hjalte er kommet ind på, er for unge med alle mulige handicaps. Nogle har fysiske skavanker, mens andre har mentale.

Bordtennis er dog ikke lagt helt på hylden, for i efteråret var Hjalte til World Dwarf Games i Köln, som er et OL for dværge. Her stillede han op i både bordtennis og fodbold.

"Det var svære grupper, så jeg vandt ingenting. Det er i hvert fald det, der er min undskyldning," smiler han.

Det var dog ikke kun sporten, der trak Hjalte til Köln.

"Det var så fedt at være med til. Jeg har aldrig set så mange dværge på ét sted, for der var nok 700 med, og jeg mødte også nogle dværge, der ligner mig i type," siger Hjalte begejstret.

Hjaltes syndrom gør nemlig, at han har relativt lange arme og ben, men hans krop er meget lille, hvor det er omvendt for de fleste andre dværge.

"Jeg mødte blandt andet en fyr fra Frankrig, som lignede mig. Det var ret sjovt, for jeg har aldrig mødt nogen før, der lignede mig så meget."

De to havde meget at tale om.

"Jeg kan for eksempel ikke svømme, for jeg kan ikke holde mit hoved over vandet, og Antoine fortalte, at han var 27, før han lærte at svømme, og så gav han mig nogle gode råd til, hvordan jeg kan lære det."

"Vi talte også om, at vi er født med hofter, som sidder på skrå, og det kan give hoftesmerter med alderen. Nu ved jeg meget mere om det," siger Hjalte, som dog også nød at deltage og se de mange sportskonkurrencer under legene.

"Jeg heppede så meget, at jeg mistede stemmen. Nårh ja, der var måske også nogle øl med i det", indrømmer Hjalte.

Hjalte i kittel

En sportskarriere bliver det nok ikke til, for det er kun to år siden, Hjalte startede til fodbold, og ifølge hans læger skal han ikke regne med at blive ret meget højere, end han er nu.

"Jeg har ret små lunger, så jeg bliver hurtigt forpustet. Jeg kan faktisk løbe ret hurtigt, men kun i kort tid. Derudover har jeg svært ved at nå de høje bolde eller lave hovedstød, for min nakke er ikke stærk nok til det. Hvis jeg skulle have haft en karriere inden for handicapsport, skulle jeg nok være blevet ved bordtennis," siger han så.

3.jpg
I køkkenet får hunden Pablo en godbid.

"Der er faktisk en professionel basketballspiller i USA, som kun måler 135 centimeter," siger Hjalte, som dog har andre planer i livet.

Så snart han kom hjem til Danmark, startede han nemlig på handelsgymnasiet, for Hjalte er ikke kun ambitiøs med sin sport.

"Det er noget hårdere end folkeskolen. Skoledagene er også længere, og man kan godt mærke, at folk er der, fordi de gerne vil lære noget," siger Hjalte.

Selv drømmer han om at bruge sin matematiske hjerne, når han er færdig, for han vil gerne være enten aktuar eller læge en dag.

"Jeg har brugt så mange år af mit liv på et hospital, så læge er vist ikke helt ved siden af. Måske kunne jeg endda begynde at forske i dværgvækst, for det kender jeg jo fra mig selv," siger Hjalte, som endnu ikke har fået et 12-tal i matematik.

"Men det kommer nok i år på HTX," siger han med et skråsikkert smil.