Hudlægen melder ud: Mange misforstår denne sundhedsmyte

Hudlægen melder ud: Mange misforstår denne sundhedsmyte

"Det er en misforståelse, som er meget udbredt," forklarer overlæge Kati Hannele Kainu, som her giver sine råd til, hvad man især skal være opmærksom på, når man gerne vil passe på sin hud og modermærker

Når vi bliver født, fremstår vores hud typisk helt uden nogen former for modermærker. Men især fra teenagealderen og frem til vi er omkring de 40 år, er det normalt at udvikle flere og flere modermærker.

Men selvom det er naturligt, at de små pletter dukker op på din hud, er det vigtigt, at du holder øje med dem.

"Allervigtigst er det, at du holder øje med om dit modermærke forandrer sig, hvis der er tale om et allerede eksisterende modermærke," fortæller overlæge på afdelingen for hudsygdomme på Gentofte hospital Kati Hannele Kainu til alt.dk.

"Derudover skal du holde øje med, om du får et nyt modermærke, og hvordan det ser ud og udvikler sig. Særligt hvis du er over 40 år, hvor man typisk ikke burde få flere modermærker," siger hun.

Mange misforstår det

I sit virke som læge er der især én ting, som Kati Hannele Kainu oplever, at mange patienter misforstår når det kommer til hudens sundhed.

"Mange tror, at man skal have meget sol for at få tilstrækkeligt med D-vitamin, men i virkeligheden er det nok med 10 minutter i solen en gang om dagen i sommerperioden, hvor ansigtet og overarmene ikke er dækket," lyder rådet om D-vitamin ifølge hende.

"Så det med at ligge og sole sig i mange timer i træk om sommeren er ikke nødvendigt. Det er en misforståelse, som er meget udbredt."

”Derudover er det selvfølgelig vigtigt altid at beskytte sig mod solen, og her skal man ikke gøre noget ekstra for at beskytte sine modermærker, så længe man bruger solcreme sådan at hele hudens overflade er dækket.”

Disse forandringer bør du få undersøgt

Ifølge Kati Hannele Kainu findes nogle typiske forandringer, der kan indikere, at et modermærke er sygt, eller at du er i risiko for at udvikle modermærkekræft.

Nye modermærker

"De fleste tilfælde af modermærkekræft opstår i helt nye modermærker, og derfor er det vigtigt, at du holder øje med, om et nyt mærke pludselig vokser frem," lyder det første råd fra lægen.

Asymmetri

Du skal ikke blot holde øje med, hvorvidt dit eksisterende modermærke vokser eller nye kommer til, men også hvordan de i så fald ser ud.

"Et modermærke kan godt vokse, uden at det er tegn på noget dårligt, men så skal de vokse langsomt og være symmetriske. Hvis de er ujævne i kanten er det en god idé at søge læge og få dem tjekket."

Sår, kløe og blødning

"Hvis dit modermærke bliver tykt og måske danner sår og begynder at bløde og klø, så skal det tjekkes."

Pigment

Det kan ifølge hudlægen være et dårligt tegn, hvis dit modermærke er meget mørkt eller endda sort i farven. Men også andre farveforandringer skal du lægge mærke til.

"Hvis mærket har flere end én farve er det vigtigt at få tjekket. Men det er også vigtigt at sige, at der også kan være tale om en lys knop. Det er sjældent, at et sygt modermærke ikke har farve i sig, men det sker dog en gang imellem."

Et vigtigt råd

Uanset hvordan dit modermærke ser ud, er der for Kati Hannele Kainu ingen tvivl om, at det giver god mening at få det undersøgt, hvis man har mistanke om, at modermærket indeholder kræft (på fagsprog taler man om et malignt melanom).

"Hvis man er bekymret, er det altid en god idé at gå til en undersøgelse hos lægen. Jeg synes ikke, man kan være for bekymret - så er det altid bedre bare at få tjekket de ændringer, man har lagt mærke til."

Det siger sundhedsstyrelsen om D-vitamin

Ifølge sundhedsstyrelsen.dk anbefales det at børn over 4 år og voksne tager et dagligt tilskud på 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober til april). I vinterhalvåret dannes der nemlig ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader.

Børn under fire år anbefales 10 µg D- vitamin året rundt. 

Derudover er der en række grupper af voksne, som anbefales tilskud af D-vitamin i forskellige mængder hele året. Det drejer sig blandt andet om gravide og ammende og personer, som går meget tildækket klædt hele året.

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen her