anti-inflammatorisk kost

Hvad er anti-inflammatorisk kost? Spis dig til mindre fedt om maven og færre smerter

Vil du både tabe dig og modvirke gigtsmerter, hjerte-kar-sygdomme, fordøjelsesproblemer og andre skavanker, som skyldes inflammation? Så skal du gå efter et vægttab med anti inflammatorisk kost – en effektiv og sund måde at tabe sig på. Så skal du gå efter et vægttab med anti inflammatorisk kost – en effektiv og sund måde at tabe sig på.

Anti-inflammatorisk kost kan godt lyde lidt besværligt, men i virkeligheden er det blot en sund kost fyldt med fede fisk, planteolier, nødder, grøntsager, frugt og andre råvarer, som i samspil giver kroppen et sundt boost.

Mange begynder at spise anti-inflammatorisk, fordi de døjer med gigt, fordøjelsen, hjerte-kar-sygdomme eller andre skavanker og sygdomme, hvor den anti-inflammatoriske kost kan være med til at dæmpe problemet. En sideeffekt for mange, der begynder at spise anti-inflammatorisk, er, at de taber sig.

Det sker især, hvis de har et livmål i den høje ende. Og her kan der ifølge den nye bog ”Tab dig sundere med anti-inflammatorisk kost” ligge en kæmpestor gevinst i forhold til sygdomme, da mavefedtet er med til at skabe den inflammation, der er dårlig for helbredet.

Hvor meget kan man tabe sig?

En gennemsnitlig person på 70-75 kilo forbrænder på en typisk dag omtrent 2.000 kalorier. En fuld anti-inflammatorisk dagsmenu vil være på cirka 1.500 kalorier og på et halvt år svarer det til at tabe 13 kilo fedt.

Vægttabet bliver naturligvis større, hvis du vejer mere eller er fysisk aktiv. Mindre personer må påregne et lidt langsommere vægttab, ligesom de lejlighedsvise afvigelser, de fleste nok vil foretage, vil bremse vægttabet lidt.

En anti-inflammatorisk kost er fuld af god mad – herunder masser af grøntsager. For at opnå det fulde udbytte må du derfor udvikle dig til stormester i at spise grøntsager. Du skal op og spise omkring et kilo frugt og grønt om dagen. Heraf mest grønt og i et anti-inflammatorisk vægttab er særligt kål din ven.

Det skyldes ikke kun det høje indhold af fibre og de få kalorier i kål. Kål indeholder også vigtige mikroskopiske plantestoffer, der styrker immunforsvaret – de såkaldte antioxidanter. Disse stoffer findes i alle grøntsager, men kål er særligt rige på dem.

Det vigtige fedt

Når man taler om anti-inflammatorisk kost, kan man heller ikke komme udenom fedt.

Madens fedtindhold bidrager både til din mæthed og til at holde dig sund og rask. Fedt er dog ikke bare fedt. I den anti-inflammatoriske kost skal man sørge for at få nok omega-3 fedtsyrer, da de korrekte, store mængder har særdeles positiv indflydelse på kroppens evne til at nedbringe inflammation.

I den nye bog anbefales et gennemsnitligt dagligt indtag på 3-5 gram omega-3 fedtsyrer fra maritime kilder afhængigt af kropsstørrelse.

Bedst er det at spise sig til omega-3 fedtsyrer gennem sunde råvarer, ikke mindst fede fisk. Men kosttilskud er også et fint alternativ. Derudover anbefales det, at man også øger sit indtag af de såkaldte MUFA – de enkelt-umættede fedtsyrer. Disse har i talrige undersøgelser vist sig at styrke kroppen. MUFA-rige madvarer er bl.a. olivenolie, rapsolie, nødder og avocado.

Ny bog

Tab dig sundere.jpgBag den nye bog "Tab dig sundere med antiinflammatorisk kost" står Martin Kreutzer og Simon Weisdorf. De har skrevet flere bestsellere om anti-inflammatorisk kost og bygger deres metode på både videnskab og på mange års erfaringer med klienter, læsere og følgere, der har tabt sig. Opskrifterne på de kommende sider er fra bogen. Politikens Forlag, 230 kr.

Vil du læse mere om anti-inflammatorisk kost og finde opskrifter? Så har vi samlet gode artikler på vores tema-side her: Anti-inflammatorisk kost

Kost og kalorier

Den anti-inflammatoriske slankekost går på to ben. Man skal både spise antiinflammatorisk og have et kalorieunderskud. Gå efter et kalorieindtag på 1.500 kalorier dagligt fordelt sådan her:

Morgenmad

350-450 kalorier

Frokost

400-500 kalorier

Aftensmad

450-550 kalorier

Mellemmåltid 1

50-100 kalorier

Mellemmåltid 2

150-250 kalorier