Hvad er anti-inflammatorisk kost? Spis dig til mindre fedt om maven og færre smerter
Vil du både tabe dig og modvirke gigtsmerter, hjerte-kar-sygdomme, fordøjelsesproblemer og andre skavanker, som skyldes inflammation? Så skal du gå efter et vægttab med anti inflammatorisk kost – en effektiv og sund måde at tabe sig på. Så skal du gå efter et vægttab med anti inflammatorisk kost – en effektiv og sund måde at tabe sig på.
Anti-inflammatorisk kost kan godt lyde lidt besværligt, men i virkeligheden er det blot en sund kost fyldt med fede fisk, planteolier, nødder, grøntsager, frugt og andre råvarer, som i samspil giver kroppen et sundt boost.
Mange begynder at spise anti-inflammatorisk, fordi de døjer med gigt, fordøjelsen, hjerte-kar-sygdomme eller andre skavanker og sygdomme, hvor den anti-inflammatoriske kost kan være med til at dæmpe problemet. En sideeffekt for mange, der begynder at spise anti-inflammatorisk, er, at de taber sig.
Det sker især, hvis de har et livmål i den høje ende. Og her kan der ifølge den nye bog ”Tab dig sundere med anti-inflammatorisk kost” ligge en kæmpestor gevinst i forhold til sygdomme, da mavefedtet er med til at skabe den inflammation, der er dårlig for helbredet.
En anti-inflammatorisk kost er fuld af god mad – herunder masser af grøntsager. For at opnå det fulde udbytte må du derfor udvikle dig til stormester i at spise grøntsager. Du skal op og spise omkring et kilo frugt og grønt om dagen. Heraf mest grønt og i et anti-inflammatorisk vægttab er særligt kål din ven.
Det skyldes ikke kun det høje indhold af fibre og de få kalorier i kål. Kål indeholder også vigtige mikroskopiske plantestoffer, der styrker immunforsvaret – de såkaldte antioxidanter. Disse stoffer findes i alle grøntsager, men kål er særligt rige på dem.
Det vigtige fedt
Når man taler om anti-inflammatorisk kost, kan man heller ikke komme udenom fedt.
Madens fedtindhold bidrager både til din mæthed og til at holde dig sund og rask. Fedt er dog ikke bare fedt. I den anti-inflammatoriske kost skal man sørge for at få nok omega-3 fedtsyrer, da de korrekte, store mængder har særdeles positiv indflydelse på kroppens evne til at nedbringe inflammation.
I den nye bog anbefales et gennemsnitligt dagligt indtag på 3-5 gram omega-3 fedtsyrer fra maritime kilder afhængigt af kropsstørrelse.
Bedst er det at spise sig til omega-3 fedtsyrer gennem sunde råvarer, ikke mindst fede fisk. Men kosttilskud er også et fint alternativ. Derudover anbefales det, at man også øger sit indtag af de såkaldte MUFA – de enkelt-umættede fedtsyrer. Disse har i talrige undersøgelser vist sig at styrke kroppen. MUFA-rige madvarer er bl.a. olivenolie, rapsolie, nødder og avocado.
Vil du læse mere om anti-inflammatorisk kost og finde opskrifter? Så har vi samlet gode artikler på vores tema-side her: Anti-inflammatorisk kost