Kvinde sveder

Hvorfor sveder jeg så meget? Her er tips, der kan hjælpe dig

Vi sveder alle sammen for at regulere vores kropstemperatur og beskytte kroppen, så den ikke bliver for varm. Men nogle mennesker sveder usædvanligt meget. De lider af hyperhidrose – en lidelse, der rammer 4 ud af 100 og kan virke så invaliderende, at de har problemer med at gå på arbejde eller være sociale.

Det er helt naturligt at svede og nødvendigt for, at din krop ikke bliver overophedet, når det f.eks. er varmt, hvis du føler dig nervøs, vred eller bange, eller hvis du anstrenger dig meget. Men nogle mennesker sveder så meget, at de må skifte tøj flere gange om dagen eller hele tiden tørre deres hænder eller pande.

For mange af de mennesker, der lider af overdreven sved, betyder det, at de har svært ved at fungere godt i hverdagen, da det blandt andet påvirker deres kontakt til andre mennesker og deres arbejds- og privatliv, ligesom deres livskvalitet er kraftigt påvirket.

Hvad er hyperhidrose?

Hyperhidrose, eller overdreven svedtendens, er en lidelse, hvor svedproduktionen er større end nødvendigt, for at kroppen kan opretholde en normal kernetemperatur. Sygdommen viser sig på områder på kroppen med mange svedkirtler, f.eks. i ansigtet, i håndflader og på fødderne, og mennesker, der lider af hyperhidrose sveder typisk 4-5 gange så meget som normalt.

Det skønnes, at ca. 4 pct. af befolkningen lider af sygdommen, der er lige så almindelig hos mænd som hos kvinder. Hyperhidrose opstår ofte i puberteten, men børn kan også få sygdommen.

Hos nogle mennesker forsvinder symptomerne med alderen, mens de hos andre forværres, jo ældre de bliver, ligesom nogle oplever, at sygdommen ændrer sig, så de pludseligt sveder på andre områder af kroppen, end de plejer.

Hvordan stiller man diagnosen?

Du kan ikke selv stille diagnosen – den skal stilles af en læge. Da der kan være mange årsager til, at du sveder, bør lægen altid undersøge dig for at udelukke eventuelle andre årsager som f.eks. alvorlige sygdomme, der evt. kræver anden behandling.

Fakta om sved

  • Sved er en væske, som du udskiller gennem de to til fire mio. svedkirtler, som er fordelt over hele kroppen.
  • Sved består blandt andet af vand, salt, urinstof, dermcidin, som er et naturligt antibiotikum samt forskellige lugtstoffer (kemosignaler).
  • Gennem lugten af sved kan kroppen f.eks. fortælle, om du er bange eller glad.
  • Da svedkirtlerne er fordelt over hele kroppen, betyder det, at du sveder over alt. Typisk sveder man mere i armhulerne, på hænderne og fødderne, hvilket skyldes, at armhulernes svedkirtler er konstrueret til at udsondre mere sved end andre steder på kroppen. Desuden har vi flere svedkirtler på hænderne og fødderne.
  • Når du sveder, afgiver du væske. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at få tilstrækkeligt med væske, hvis du sveder meget, f.eks. i forbindelse med fysisk aktivitet, eller hvis det er meget varmt.

Hvad kan man gøre ved hyperhidrose?

Der findes forskellige behandlinger mod overdreven svedtendens. De fleste af behandlingerne er dog ikke helbredende, men kan være med til at reducere symptomerne, så du sveder mindre i en periode.

Lider du af overdreven svedtendens, kan det være en god ide at bede din læge om en henvisning til en hudlæge.

  • Håndkøbspræparater: Antiperspiranter med aluminiumklorid har en kraftigere virkning end normale antiperspiranter og går ind og blokerer svedkirtlerne. Produkterne findes både som cremer og deodoranter, der kan bruges på hænder, fødder og nogle gange på kroppen og i ansigtet. Produkterne kan købes i håndkøb på apoteket.
  • Medicinsk behandling: Der findes forskellige typer medicin, der kan anvendes ved hyperhidrose. De virker forskelligt, men fælles for dem er, at de forhindrer aktiveringen af svedkirtlerne og derved reducerer svedtendensen.
  • Sympatektomi operation: Der er tale om en kirurgisk behandling, der anvendes til fjernelse af håndsved og ansigtssved samt ansigtsrødme. Ved operationen kapper man nervetråde for at nedsætte svedmængden. I 80-90% af tilfældene ”rykker” sveden sig dog til nye områder, hvor man ikke tidligere har svedt, f.eks. ryg, bryst, lyske eller på knæene.
  • Botox Indsprøjtninger med Botox, som også bruges til behandling af bl.a. rynker, har vist sig at have en gunstig effekt på hyperhidrose. Botox sprøjtes ind de steder, hvor du sveder, og lammer musklerne omkring svedkirtlerne. Behandlingen er effektiv, men den skal gentages et par gange om året, alt afhængig af hvor lang effekten er hos den enkelte. 
  • Lontoforese-behandling kan i flere tilfælde afhjælpe dine svedgener, særligt hvis du er plaget af hånd- eller fodsved og i enkelte tilfælde sved i armhulerne. Gennem et vandbad sendes der en svag strøm over hudoverfladen, hvorved ionerne i vandet skaber en såkaldt mekanisk ”blokade”, som forhindrer sveden midlertidigt i at komme ud fra svedkirtlerne.
  • Miradry er en relativt ny behandlingsform, der kan anvendes til svedproblemer under armene. Behandlingen er en ikke-kirurgisk behandling, hvor man ved hjælp af mikrobølger destruerer svedkirtlerne permanent og derved mindsker svedtendens.

Sådan kommer du sveden til livs

Armsved

Overdreven underarmsved er kendetegnet ved ukontrollerbar sved under armene, hvor sveden løber ned langs kroppen og danner store pletter på tøjet. I armhulen findes to typer svedkirtler – de ekkrine og apokrine svedkirtler. Hvis du oplever svedlugt fra armhulerne, kan det skyldes en større mængde af apokrine svedkirtler, hvis olierede sved kan fremkalde svedlugt. For at komme lugten til livs er det vigtigt med grundig vask under armene, så alle bakterier fjernes.

Desuden behandles sved under armene med antiperspiranter, indsprøjtninger med Botox og i nogle tilfælde medicin.

Håndsved

Det kan være både pinligt, frustrende og ødelæggende for ens selvværd og give dårlig livskvalitet. For mange, der lider af overdreven håndsved, kan det påvirke deres hverdag, herunder deres jobfunktioner, almindelig husligt arbejde og socialt samvær. Mange oplever, at de er nødt til at tørre hænderne med få minutters mellemrum, og det kan give problemer med at give hånd eller lave papirarbejde.

Overdreven håndsved kan bl.a. behandles med antiperspiranter, iontoforese samt indsprøjtniger med Botox.

Fodsved

Ved overdreven fodsved er fødderne drivvåde det meste af dagen, og mange, der lider af fodsved, oplever f.eks. at sætte våde fodaftryk på gulve, og derfor beholder de ofte skoene på. Om sommeren kan det være en udfordring at have bare fødder i sandaler eller klipklapper, da de ofte oplever at glide rundt i skoene.

Forskellige former for pudder kan hjælpe med at absorbere sveden, men der skal rigtig behandling til for at komme problemet til livs. De mest brugte behandlingsformer ved overdreven fodsved er iontoforese, Botoxindsprøjtninger og evt. medicinsk behandling.

Ansigts- og hovedbundssved

Overdreven ansigtssved og hovedbundssved kan være meget generende, da det er svært at skjule. For nogle kan bare det at gå til bussen, købe ind eller at sidde i et varmt lokale være nok til, at sveden løber ned over panden og ind i øjnene.

Ansigtssved og hovedbundssved kan behandles med bl.a. antiperspirant cremer, medicin og indsprøjtninger med Botox.

Lyskesved

Personer, der lider af overdreven lyskensved, må ofte planlægge hvilket tøj, de har på, da de sveder igennem undertøj og bukser. Det kan samtidig være frustrerende og pinligt at sætte svedmærker på stole, især i forbindelse med arbejde, møder eller sociale arrangementer.

På samme måde ved overdreven armsved findes der også i lysken både ekkrine og apokrine svedkirtler. Hvis der i lysken er et øget antal apokrine svedkirtler, kan den øgede svedtendens også give lugtgener. Forskellige former for pudder kan hjælpe med at absorbere sveden, men der skal rigtig behandling til for at komme problemet ordentlig til livs. Indsprøjtninger med Botox eller medicinsk behandling kan anvendes til sved i lysken.

Læs også: Søvnløshed i overgangsalderen: Helvedes hedeture og nærige nætter

Kilder: 

Hyperhidrose.dk

Svedfri.dk

Netdoktor.dk