Magasin-forside fik Matilde til at græde af glæde: ”Jeg ser en anden type kvinde repræsenteret”

At se den amerikanske rugbyspiller Ilona Maher på forsiden af det amerikanske magasin Sports Illustrated Swimsuit fik Matilde Trobeck til at fælde en tåre. Det er nemlig et billede på, at vores syn på kvindekroppen har taget et skridt i den rigtige retning, mener hun.

Som barn af 90’erne er influencer Matilde Trobeck vokset op med et helt særligt kropsideal. Jo tyndere og mindre, desto bedre à la topmodellen Kate Moss på den ene side og barmfagre modeller på forsiden af mandemagasinet M! på den anden.

Et kropsideal som på mange måder har forfulgt hende langt ind i hendes voksenliv.

Derfor græd hun også, da hun så forsiden af september-udgaven af det amerikanske magasin Sports Illustrated Swimsuit med den 28-årige amerikanske rugbyspiller Ilona Maher.

Se forsiden på Sports Illustrated Swimsuit her.

"Gennem mine teenageår var der de to slags kvinder, som var symbol på idealet, men jeg kunne ikke spejle mig i nogen af dem. Og man lavede ikke magasinforsider med kvindelige atleter dengang," fortæller Matilde Trobeck til alt.dk og fortsætter:

"Jeg blev berørt, da jeg så forsiden, fordi jeg synes, den viser, at der er flere idealer og kropstyper, vi kan spejle os i i dag, end der var dengang.

Sports Ilustrated Swimsuit har været med til at portrættere et helt bestemt ideal med slanke modeller på forsiden, men de seneste år har magasinet også rykket sig ved at have transkønnede og plussize-modeller på forsiden – og nu en atlet. Selvom forsiden er tydeligt redigeret, er der alligevel noget ved den, som åbner op for en bredere forståelse for, hvordan kvindekroppen også kan se ud. Det er jo ikke, fordi jeg har et udseende, som Ilona Mahers, og derfor føler jeg heller ikke, at jeg er spejlet 1:1, når jeg ser hende, men jeg bliver glad for, at jeg ser en anden type kvinde repræsenteret."

Mere end en kvindekrop

Hvert årti er nærmest defineret ved et specifikt kropsideal. Mens én af 90’ernes største modeller, Kate Moss, fik mange til at sukke efter heorin chic-looket, hvor du som kvinde helst skulle være tynd og androgyn, til 00’ernes mere muskuløse krop med helt flade maver og trænede lår à la Britney Spears.

Op gennem 10’erne ville mange kvinder se ud som Kim Kardashian med timeglasfigur, rund og fyldig numse og store bryster. Selvom mange stadig jagter ’den perfekte krop’, er kropsidealet mere diverst i dag, mener Matilde Trobeck.

"Jeg tror egentlig stadig, idealet er at være slank, fordi det udtrykker en form for kontrol, som vi godt kan lide, men jeg synes samtidig, der er sket en del. Og vi bliver disponeret for flere forskellige kropstyper, som gør det nemmere at finde én, man kan spejle sig i."

Med Ilona Maher på forsiden viser Sports Ilustrated Swimsuit også, at kvinder bør hyldes for meget andet end deres kroppe, siger Matilde Trobeck.

"Hun er ikke bare en smuk kvinde. Hun bliver også hyldet for sin sport, og for at have en anden kropstype, end man er vant til at se på forsiden af et magasin, som i mange år har været så stereotypt i valget af modeller, og det er sgu ret sejt."

Magasinet har selv udtalt, at forsiden er et symbol på et skift i fortællingen om, hvorfor kvinder bør hyldes.

"Ilonas tilstedeværelse på vores forside symboliserer et skift i fortællingen – en, der ikke alene hylder fysisk dygtighed, men også modet til at lede, inspirere og gå ind for forandring," siger chefredaktør MJ Day i Sports Illustrated Swimsuits September Digital Issue og fortsætter:

"Ilona Maher, der pryder forsiden af vores digitale september-udgave, er mere end blot en fejring af hendes atletiske præstationer – det er et kraftfuldt statement. Ilona er en moderne rollemodel indenfor styrke, overbevisning og autenticitet (…), og hendes evne til at bryde barrierer, både på og uden for banen vækker dyb genklang hos kvinder overalt."

Den nyklækkede OL-bronzevinder, Ilona Maher, har selv udtalt til Sports Illustrated Swimsuit, at sporten har ændret måden, hun opfatter sig selv på – og dét vil hun gerne inspirere andre til.

"Jeg elsker, at rugby viste mig, hvad jeg kan. Det viste mig, hvor stærk min krop er, og den er ikke bare som et værktøj, der skal ses på og objektiveres."

Håbet er lysegrønt

Matilde Trobeck tror ikke, at vi nogensinde slipper af med kropsidealer. Derfor er vi selv nødt til at gøre en indsats, mener hun.

"Jeg tror på en eller anden måde, at opgaven ligger i os selv. Man bliver nødt til at tage ansvar for, hvad man eksponerer sig selv for, i det omfang det er muligt. Hvem er det, jeg følger? Hvad er det, jeg ser? Og jeg ved godt, at der kan dukke en masse op, som man ikke følger, men jeg tror ikke, at vi som sådan slipper af med kropsidealer – eller idealer generelt."

Alligevel mener hun, der er opstået en større bevidsthed om, hvor vigtigt det er, at flere forskellige kropstyper er repræsenteret i mediebilledet og på de sociale medier. Billedet af, hvordan en kvindekrop ser ud, er generelt blevet mere virkelighedsnært, mener hun.

"Flere virksomheder er fx begyndt at bruge modeller med hudsygdomme som akne og vitiligo (hvor man har sværere ved at danne pigment og derfor får hvide plamager på huden, red.), og det er så befriende. Da jeg var ung, kunne man fx ikke spore et eneste hår i modellernes bikinilinjer, og jeg kan huske, at jeg tænkte, hvordan er det muligt? Og det er jo bare et lille billede på noget, der ellers er så naturligt, men som skaber en usikkerhed, fordi man ikke selv ser sådan ud," fortæller Matilde Trobeck.

Derfor er det så vigtigt, at vi fylder vores feed med kvinder, vi kan spejle os i, mener hun.

"Mit mantra er virkelig ’fix dit feed’. Find dem, som giver dig en glæde, og lad være med at følge dem, som giver dig en følelse af mindreværd. Jeg ved godt, at du kan gøre nok så meget og så cykle ud i byen og se en Nygaard-reklame for brystforstørrende operationer på bussen, men du kan også gøre meget selv. Og det bliver bare langt nemmere at kunne trække vejret helt ned i maven, når man kigger på nogen, der ligner én selv."