voksne børn vil ikke se mig

”Jeg savner mine voksne børn, der ikke prioriterer mig”

”Jeg blev skilt fra mine tre børns far, da de var teenagere, og flyttede sammen med en anden mand meget kort efter. Børnene blev boende hos ham, og han har altid modarbejdet min relation til dem, så vi har ikke set hinanden meget, og det er en livssorg for mig,” skriver en læser. Her giver Daisy Løvendahl sine bedste råd.

Spørgsmål fra en mor i sorg

Kære Daisy.

Kan du ikke skrive om os, der ikke har en god relation til vores voksne børn? Jeg savner dem, ”der ikke vil mig”.

Det er en lang historie, hvad der er sket, men den korte version er, at jeg blev skilt fra mine tre børns far, da de var teenagere, og flyttede sammen med en anden mand meget kort efter. Min eksmand beskyldte mig for utroskab og var meget vred og bitter.

Sandheden er, at jeg var utro, men også dybt ulykkelig med ham i mange år.

Børnene blev boende hos ham, og han har altid modarbejdet min relation til dem, så vi har ikke set hinanden meget, og det er en livssorg for mig. Nu er de voksne med egne liv, og jeg er ikke en prioritet.

Daisy råder til at møde dem, hvor de er

Kære du.

Dit brev gør ondt helt ind i hjertet at læse. Noget af det, som jeg selv frygter mest, er at miste den gode relation til mine børn. Det tror jeg, mange forældre kan genkende. Vi bruger så mange vågne nætter på at vugge de små og kysse gode ønsker ind på deres pander, og en dag er de voksne mennesker med egne liv.

Desværre står du i en situation, der, som du skriver, er resultatet af en lang historie. En lang historie, der handler om sår, der ikke har kunnet heles i harmoni. Så det, der skete mellem dig og din eksmand, har revet en flænge mellem dig og dine børn, som er vokset med tiden. Indtil nu, hvor du oplever ikke at være en prioritet.

Mange siger, at man ikke kan gå tilbage i livet. Det tror jeg også. Den moderrolle, du havde før skilsmissen, er blevet overskygget af års afstand.

Spørgsmålet er, om du har kærligheden til at lære dine voksne børn at kende fra et andet sted? Kan du lægge din smerte til side og banke på deres dør mange gange med invitationer om samvær, der ikke handler om, hvad der er sket, men om at skabe en relation nu? Det vil være svært.

I den skilsmisse, som var, blev du ”krænkeren”, der var utro og ødelagde din familie. Det er ikke hele sandheden, men det er den historie, som dine børn fik fortalt af deres far, som blev ”offeret”. Det er en livssorg at ende i den form for frosne mønstre, men det kan kun ændres ved at smide små kærlige øjeblikke på de frosne følelser og langsomt håbe på, at de tør op.

Hvis du ønsker en bedre relation til dine voksne børn, så kan den bedst ske ved at møde dem, hvor de er nu. Uden krav om at ændre deres historie eller forstå dig. Men med et åbent hjerte for at lære dem at kende og finde en plads i det liv, som de har.

Den plads og prioritet vil ikke blive skabt hurtigt. Det vil tage tid at skabe din plads som mor i deres voksne liv. Men jeg ved, at de fleste voksne stadig har brug for deres mor, så jeg har et håb på dine vegne om, at der under de frosne følelser stadig er kærlighed til dig.

Daisy Løvendahl

daisy i tekst.jpg

Parterapeut, coach, sexolog, forfatter og direktør for ”Sexolog & Parterapeut”-uddannelsen.

Gennem 12 års samtaler har hun et særligt indblik i, hvad der virkelig fylder for folk, og hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, forelskelser, utroskab, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”.

Du kan skrive anonymt til Daisy her: daisylovendahl.dk/skriv-til-daisy