Kvinder giver gaver

Juletid er gavetid - og det er faktisk sundt at give

Når du gør noget godt for andre, så gavner det ikke bare modtageren, det kan bl.a. også være med til at sænke dit blodtryk og øge din psykiske sundhed. Se her, hvorfor din gavmildhed er en gave – ikke kun for andre, men også for dig selv.

Julen er hjerternes – og for mange også gavernes – fest, og her i den søde juletid er vi lidt mere tilbøjelige til at være gavmilde end resten af året. Det er ikke bare hyggeligt at give hinanden gaver, det er også sundt, og hvad der rent faktisk sker i kroppen, når vi giver, har en række tyske forskere fundet svaret på.

Forskerne målte på 50 deltageres hjerner for at finde ud af, hvad hvilke områder i hjernen, der bliver påvirket, når man giver til andre og oplever deres taknemmelighed.

De opdagede, at en mindre gruppe hjerneceller bagerst i hjernen aktiverer hjernens belønningscenter, hvorved der udløses en række hormoner, herunder signalstoffet dopamin og kærlighedshormonet oxytocin. 

En række andre undersøgelser peger desuden på, at vi får det bedre både fysisk og mentalt, både når vi giver fysiske ting og gør noget godt for andre, fx frivilligt arbejde. Således er gavmildhed bl.a. med til at sænke blodtrykket og stressniveauet og gavne din psykiske sundhed, så du føler dig mere glad, ligesom det giver følelsen af ro, tilfredshed og bedre livskvalitet.

Da der synes at være sammenhæng mellem, hvor givende man selv er, og hvad man modtager, er det bare med at give løs.

69 % som fejrer jul foretrækker at give gaver, mens kun 16 % foretrækker at modtage. Særligt kvinder holder af at glæde. 74 % kvinder mod 63 % af mænd foretrækker at give gaver.

5 grunde til at være (mere) gavmild

Ifølge forskerne på University of California er der fem gode grunde til at være generøs og hjælpe andre mennesker.

  1. Gør glad
    Uanset om du kalder det for en ”varm fornemmelse i kroppen” eller en ”hjælpe-rus”, og uanset om den kommer fra hjernens inderste kroge eller fra de hormoner, der udskilles i kroppen, så har du det godt bagefter.
  2. Du får noget tilbage
    Generøsitet og gavmildhed betaler sig – også selvom belønningen ikke nødvendigvis kommer fra den, som modtager, eller som du har hjulpet. Jo mere du giver, desto mere får du igen, så giv, giv, giv!
  3. Giver taknemmelighed
    Og taknemmelighed gør os godt. Forskning viser, at netop følelsen af taknemmelighed fra andre er essentiel for vores lykke, sundhed og sociale relationer.
  4. Gavner helbredet
    Ifølge forskerne har det at give vist sig at have positive sundhedsmæssige fordele for mennesker, der lider af kroniske sygdomme. Personer, der hjælper deres naboer eller familie, så ud til at have mindre risiko for at dø indenfor en periode på fem år.
  5. Øger livskvaliteten 
    Undersøgelser peger på, at frivilligt arbejde giver en større tilfredshed og lykkeniveau, og at det at bruge sig tid på andre påvirker vores livskvalitet positivt.

Træn din gavmildhed

Prøv i den næste uge eller i den næste måned at gøre bare én god gerning hver eneste dag. Det handler ikke kun om den økonomiske gavmildhed eller den konkrete hjælp. Det handler også om den sjælelige gavmildhed. Det kan for eksempel være:

  • Giv en kop kaffe til en, du ikke kender på en café – eller måske til en hjemløs på gaden.
  • Inviter din ven eller nabo på middag.
  • Ryd sne for din nabo eller lad en komme foran i køen i supermarkedet.
  • Pluk en buket blomster til din mor eller veninde.
  • Send en lille pakke med posten til en ven eller et familiemedlem. Det behøver hverken at være stort eller dyrt. Nogle lækre tebreve, smukke postkort eller et magasin kan skabe glæde.
  • Køb take away-mad eller sæt en gryde suppe foran døren til en stresset børnefamilie eller et ensomt familiemedlem.
  • Bliv frivillig i fx Røde Kors, Ældresagen eller en anden frivillig organisation.

Hjernens kemi

I hjernen findes en række forskellige hormoner og signalstoffer herunder oxytocin og endorfin, der fungerer som kroppens egne, naturlige lykkepiller.

Oxytocin:

Oxytocin kaldes populært for kærlighedshormonet, da det bl.a. udskilles ved kys, kram og sex, men også ved følelser som lykke, tillid og taknemmelighed.  Oxytocin frigives til blodbaneanen og påvirker hormonsystemet, nervesystemet og immunforsvaret positivt. Det får kroppen til at slappe af og dæmper depression og angst. Bidrager også til bl.a. at sænke blodtrykket, pulsen og mængden af stresshormoner i kroppen.

Dopamin:

Dopamin udskilles i hjernen, når du belønner dig selv eller andre og bruges at hjernens belønningssystem. Når du fx har gjort noget godt, er glad eller stolt, bliver du belønnet med en følelse af ro, lykke, velvære og eufori. Signalstoffet menes at reducere symptomerne på depression og gavne humøret.

Kilder: Videnskab.dk Dr.dk YouGov Kilde: Forskningscentret Greater Good Science Center ved University of California Netdoktor