Rigtig mange danskere lider af allergi. Journalist Cille Lewinsky er en af dem. Hun har været multiallergiker, siden hun var helt lille, og i det seneste år er hendes symptomer blevet værre. Derfor afprøver hun nu en syv dages allergikur, som skal hjælpe hende med at spise sig fri af nogle af sine allergier.
Jeg er en af dem, jeg selv er træt af. Jeg er hende, der ikke kan tåle noget, og som alle skal tage hensyn til, når jeg kommer til middag. Mine venner har efterhånden lært, at de for alt i verden IKKE må servere nødder, friske gulerødder eller kerner for mig. Men listen stopper desværre langt fra der. Siden jeg var helt lille, har jeg lidt af astma, eksem og allergi overfor pollen, græs, støv, dyr og en lang række fødevarer.
Derfor har jeg altid været meget bevidst om min krop, og hvad jeg putter i munden. Men gennem det seneste år har jeg udviklet flere fødevareallergier, og jeg føler ikke længere, at jeg ved, hvad jeg selv kan tåle. Jeg frygter dagligt at få kvalme, ondt i maven, kløe i hals og ører og i værste fald åndedrætsbesvær, når jeg spiser, og det frustrerer mig. Derfor har jeg sagt ja til at prøve en allergikur. I syv dage må jeg ikke spise fødevarer, der indeholder irritationsstoffet histamin, indtage sukker, alkohol eller fødevarer, der irriterer mit i forvejen stressede (tarm)system. Allergi er nemlig en slags inflammationstilstand i kroppen, der gør, at kroppen konstant er på overarbejde, fortæller ernæringsekspert Søren Lange, der sammen med videnskabsjournalist Mette Bender har skrevet den nye bog ”Fri for allergi – genstart kroppen på 7 dage”.
– Allergi eller overfølsomhed skyldes, at immunforsvaret ikke fungerer, som det skal. Histamin er et af de stoffer, der hærger slimhinderne i tarmen, stresser binyrerne og får lykkestoffet serotonin til at falde. Derfor skal man helst prøve at undgå fødevarer, der indeholder meget histamin. Det drejer sig blandt andet om rødvin, røget kød og fisk og gærede ting som brød og oste. Derimod er det vigtigt som allergiker at spise fødevarer, der hæmmer inflammation, beskytter slimhinderne og virker som naturlige antihistaminer. Det findes blandt andet i tørrede brændenælder, kamillete, persille, hvidløg og chiafrø, siger Søren Lange.
Ideen med syv-dages allergikuren er at nulstille og udrense kroppen, så det efterfølgende er lettere at finde ud af, hvad man reelt er allergisk overfor, fortæller Søren Lange. – Mange allergikere oplever, at histamin giver mavesmerter, ubehag og kvalme. Det interessante ved denne kur er derfor at se, hvad der sker efterfølgende, når kroppen ikke længere er fyldt med histamin. Efter kuren er det tydeligt at se, hvordan kroppen reagerer, når man eksempelvis spiser et stykke brød, som normalt kan give mavesmerter, siger han.
Jeg er virkelig spændt på at prøve kuren. Efterså mange år med allergi kunne det være skønt at slippe af med nogle af de gener, jeg dagligt døjer med. Men samtidig er jeg også er lidt presset over alle de ting, jeg ikke må spise den kommende uge. Som sagt fylder kosten i forvejen meget i min bevidsthed, så jeg håber, at der også bliver plads til at tænke på andet end chiafrø og brændenælder. Men inden jeg går i gang, må jeg i både supermarkeder og helsekostbutikker for at købe det, der står på allergikurens indkøbsliste: chiafrø, quinoa, brændenælder, persille, basilikum, hvidløg, kål, ingefær, gurkemeje...
TE: Ayurvedisk slimopløser (gurkemejerod og frisk ingefær-te)
MORGENMAD: Overnight-havregrød med chiafrø og blåbær
FROKOST: Spidskål og blomkålssalat med chiafrø
MELLEMMÅLTID: Rispapirruller med stegte grøntsager og brændenælde pesto
AFTENSMAD: Kylling med stegte ris og koriander
Dagen begynder fint. Jeg har lavet overnight-havregrøden aftenen før, så den er klar til om morgenen. Jeg spiser den sammen med en kop ayurvedisk slimopløser-te, der er god for tarmene. Jeg cykler på arbejde men kan allerede mærke, kort efter jeg har sat mig ved mit skrivebord, at jeg er sulten igen. Timerne, indtil jeg skal spise min kålsalat til frokost, virker lange. Jeg er virkelig sulten, da jeg endelig skal spise frokost, men en time efter jeg har spist, er jeg sulten igen. Jeg føler mig ufokuseret og træt. Normalt er mit energiniveau højt, men dagens to måltider har ikke givet mig den tilstrækkelig mængde energi, så jeg bliver nødt til at tage hjem fra arbejde for at spise noget mere mad. Mellemmåltider er egentlig ikke medregnet i kuren, men jeg følger alligevel en af de opskrifter, der er i bogen: rispapirruller med stegte grøntsager. Jeg må desværre undvære soya (som er ekstrem histaminholdigt), chilisauce og de andre dressinger, jeg normalt bruger. I den kommende uge må jeg kun bruge oliven-, raps-, hørfrø- eller kokosolie som ”dressing”. Jeg slutter dagen af med den lidt kedelige ret, stegte ris med kylling, men det er rart at få lidt protein, for grøntsager mætter ikke nok.
Jeg ringer til Søren Lange for at høre, hvad jeg skal gøre de næste dage, for jeg er for træt til at kunne koncentrere mig på arbejdet. Han siger, at jeg selvfølgelig ikke skal være sulten, og jeg sagtens kan lave mine egne retter ud fra den ingrediensliste, der står i hans bog. Det vigtigste er, at jeg undgår at spise fødevarer med histamin. Det bliver jeg glad for at høre, og denne aften falder jeg i søvn med lidt mere ro (og mad) i maven.
TE: Antihistamin-te (kamillete med lakridsrod og brændenælde)
SMOOTHIE: Immunboost-smoothie (melon, grønkål og ingefær)
MORGENMAD: Overnight-havregrød med chiafrø og blåbær og melon
FROKOST: Rester fra gårsdagens aftensmad
AFTENSMAD: Vietnamesiske rispapirruller med grøntsager og kylling
Jeg er mere optimistisk, da jeg vågner. Jeg savner allerede min morgenkaffe, og selvom jeg gerne må få en kop kaffe om dagen, har jeg valgt at gå all-in i denne uge og kun drikke te. Jeg synes også, at det går bedre med at opretholde et mere stabilt energiniveau i løbet af dagen. Jeg spiser gårsdagens aftensmad til frokost, og kyllingen giver mig energi til at komme igennem arbejdet uden at falde sammen af træthed. Jeg er glad for, at jeg selv kan bestemme, hvad jeg vil spise til aftensmad. Det giver trods alt lidt frihed. Den kommende uges menu bliver lidt ensformig, men det gør mig egentlig ikke så meget, når jeg ved, at det kun er én uge. Normalt er jeg et rigtig madøre, der elsker at bruge flere timer i køkkenet, men denne uge handler kun om én ting: at gøre det så let og overskueligt at komme igennem kuren. Indtil nu har jeg ikke været oppustet i maven eller haft kvalme, så det er dejligt. Alt i alt en fin dag.
Dag 3
KOSTTILSKUD: Omega 3 fiskeolie, probiotika, multivitaminpille TE: Antihistamin-te (kamillete med lakridsrod og brændenælde)
MORGENSHOT: Antihistaminshot (ingefær, rødbede og agurk)
MORGENMAD: Overnight-havregrød med chiafrø og blåbær og mango
FROKOST: Grøn salat med chiafrø og mynte og dampet, hvid fisk, quinoa-fladbrød med brændenældepesto
AFTENSMAD: Gulerodssuppe med kokosmælk og ingefær og quinoa-fladbrød
Jeg prøver at lave et sundt morgenshot, men da jeg ikke kan tåle friske gulerødder, laver jeg det uden. Det er ikke en succes, så shot’et ryger i vasken igen. Derimod nyder jeg min overnight havregrød, som jeg beslutter mig for at spise hver morgen i den kommende uge. Det er også muligt at spise andre ting, men jeg er lidt af et vanemenneske, når det kommer til morgenmad, så det fungerer godt for mig. Havregrøden smager godt og giver energi. I det hele taget får jeg mere energi for hver dag, og min mave har det godt. Jeg bliver særligt glad, da jeg ser, at arbejdets kantine serverer dampet fisk, for det kan jeg spise sammen med den salat og brændenældepesto, jeg har taget med hjemmefra. Jeg begynder dog her på tredjedagen at synes, at det er hårdt at have så meget fokus på kosten. Det ville have været bedre, hvis jeg var på kur, mens jeg havde ferie. Ved siden af et fuldtidsarbejde er det mentalt stressende hver dag at gå fra det ene supermarked til det andet for at købe ind til næste dags måltid. Det fortæller jeg Søren Lange i telefonen, og han påpeger også, at det er bedst at være på kur, når der er ro omkring én. Det ved jeg til næste gang.
MORGENMAD: Overnight-havregrød med chiafrø og blåbær og mango
FROKOST: Gulerodssuppe fra gårsdagens aftensmad med quinoa-fladbrød
AFTENSMAD: Indisk kylling i kokosmælk med spinat
Nu er jeg halvvejs gennem kuren, og jeg er begyndt at vænne mig til, hvad jeg må spise, og hvad jeg skal undgå. Jeg er mindre sulten end i starten, og mit energiniveau er ok. Jeg laver min egen ret til aftensmad ud fra de krydderier, jeg må bruge: gurkemeje, ingefær, hvidløg og koriander. Den daglige smoothie, som jeg også skal have, har jeg svært ved at lave, da jeg ikke kan tåle meget af det frugt og grønt, der anbefales at bruge, blandt andet æbler og gulerødder. I stedet bruger jeg blåbær, som også er godt, da de er sprængfyldt med antioxidanter og samtidig fungerer antiinflammatorisk.
MORGENMAD: Overnight-havregrød med chiafrø og blåbær og mango
FROKOST: Kålsalat med chiafrø og quinoa-fladbrød og brændenælde pesto
AFTENSMAD: Kylling og rodfrugter i ovnen
Det er fredag, og jeg skal besøge min veninde i Odense. Hun står for aftensmaden, men jeg har fortalt hende, hvad jeg kan spise, så alt går fint. Det er en af de sundeste fredag aftener, jeg nogensinde har haft. Med en kop brændenældete i hånden ser vi ”X- Factor” og falder tidligt i søvn. Jeg savner efterhånden at kunne ”skeje lidt ud” med en øl og lidt sødt. Men der er ikke mange dage tilbage, og jeg minder mig selv om, at kuren har et vigtigt formål.
TE: Antihistamin-te (kamillete med lakridsrod og brændenælde)
MORGENMAD: Glutenfri havregrød med melon og blåbær
FROKOST/AFTENSMAD: Grøn salat med kyllingebryst
SNACK: Chiafrø-pandekager
Jeg kommer sent hjem fra Odense og er meget træt. Jeg kunne ikke købe noget mad til bussen og måtte derfor vente med at spise, til jeg var hjemme igen. Selvom en uge ikke er længe, føler jeg mig alligevel drænet for energi og er træt af at være så bevidst om, hvad jeg spiser. Kuren har afhjulpet mine mavesmerter og kvalme, men egentlig kan jeg først se effekterne efter kuren. Nu glæder jeg mig bare til i morgen, som er den sidste dag på kuren.
MORGENMAD: Overnight-havregrød med chiafrø og blåbær og mango
FROKOST: Salat med kylling og chiafrø
AFTENSMAD: Helstegt kylling i ovnen med rodfrugter og salat
Jeg orker ikke at tænke mere over, hvad jeg spiser og laver det samme, som jeg fik hos min veninde. Lettelsen over at have indtaget mit sidste måltid under kuren er stor, og jeg overvejer, hvorfor jeg synes, at den sidste uge har været så hård for mig. Jeg tror grundlæggende, at det handler om, at det er de små ting i dagligdagen, der giver mig livskvalitet. Det er kaffen om morgenen, den gode frokost i kantinen og et glas vin med en veninde om fredagen. Nu er der ikke mange timer til, at jeg kan få min morgenkaffe.
EFTER KUREN
Mit første rigtige måltid efter kuren er hård for maven. Efter en uge med kålsalat og chiafrø er det svært at fordøje både kød, tzatziki og cremet jordskokkesuppe, men det er helt normalt, forsikrer Søren Lange mig om.
– Det kan godt tage tid, før tarmsystemet er på plads igen, så det handler om at genintroducere en fødevare ad gangen, så systemet kan følge med. Prøv for eksempel at spise lidt pasta eller brød et par dage efter kuren og se, hvordan din krop reagerer. Det er nu, at du har chancen for at teste, hvad du er allergisk overfor, siger han.
Tre dage efter kuren er slut, spiser jeg en burger. Jeg bliver nødt til at se, hvad der sker, når jeg får gluten, fedt og rødt kød. Og resultatet er tydeligt. Jeg bliver oppustet og får mavekramper. Øv, men så blev jeg bekræftet i, at gluten ikke er godt for min mave. Men den mest bemærkelsesværdige og positive ændring, der er sket efter kuren, er, at min håndeksem, som jeg altid har døjet med, er forsvundet. Det er fantastisk. Jeg tror, at det skyldes den store mængde omega 3, jeg har fået, i form af chiafrø og fiskeoliekapsler. Selvom jeg bestemt synes, at kuren har været hård at komme igennem, har jeg besluttet mig for at tage nogle af dens elementer med mig videre. Jeg vil eksempelvis fortsætte med at spise havregrød med chiafrø om morgenen og droppe de mest histaminholdige fødevarer som ost, pålæg og rødvin. Men kaffen, den slipper jeg aldrig.
SPIS LØS AF DISSE TING
Der er mange fødevarer, man skal holde sig fra som allergiker, men der er også fødevarer, som er supergode at spise, da de indeholder omega 3-fedtsyrer og naturlige antihistaminer. Her er en liste over nogle af de fødevarer, som du som allergiker må spise løs af – hvis du selvfølgelig tåler dem. Resten af listen kan læses i bogen ”Fri for allergi – Genstart kroppen på syv dage”.
GRØNTSAGER:
agurk al slags kål sød kartoffel løg grønne salater broccoli
FRUGT OG BÆR:
blåbær melon kirsebær æble vindruer mango
KØD:
hvid, dampet fisk kalkun kylling
DRIKKE:
grøn te, urtete eller brændenælde-te vand smoothies sunde shots maks. to kopper kaffe eller sort te