Kan knibeøvelser være skadelige?
Eksperter er uenige om, hvorvidt knibeøvelser gør mere skade end gavn.
For mange af os er de den evigt dårlige samvittighed. Vi ved godt, vi burde, men glemmer at gøre det: at lave vores knibeøvelser. Et hvert kvindemagasin trykker artikler om, hvordan du træner musklerne i din bækkenbund, og du har sikkert også hørt, at du kan knibe dig til bedre orgasmer. Men nu forlyder det, at knibeøvelser måske alligevel ikke er vejen til et sundt underliv. Ifølge fysioterapeut Lotte Paarup fra Den Intelligente Krop kan knibeøvelser ikke stå alene, men bør kombineres med andre øvelser.
- Der kommer hele tiden ny viden frem om bækkenbunden, og vi ved i dag, at den slet ikke fungerer, som vi troede for bare 10 år siden, udtalte hun i en pressemeddelelse i efteråret i forbindelse med, at hun udgav en dvd med bækkenbundsøvelser, der skal være et alternativ til knibet. Her har hun ikke kun underlivet, men også åndedræt og kroppens holdning og bevægelser i fokus.
Knibeøvelser er ikke den hellige gral
Hendes udtalelser har dog skabt en del diskussion i fysioterapeutkredse, - bl.a. i fagbladet Fysioterapeuten - hvor ikke alle er enige i hendes synspunkter.
- Et knib er ikke ubrugeligt. Jeg bruger det selv, men det skal sættes ind i en kontekst. Det er en lille brik i det, der hedder bækkenbundstræning, siger Lotte Paarup til ALTfordamerne.dk.
Hun advarer ikke mod at knibe, understreger hun, men øvelserne er med hendes egne ord "ikke den hellige gral", de er blevet gjort til.
Specialist i fysioterapi, klinisk sexolog og protektor for Kontinensforeningen Birthe Bonde er uenig:
- Lige meget hvor i verden, man laver undersøgelser med knibeøvelser, har det effekt af det, så vi ved, det virker. Det er derfor, Sundhedsstyrelsen har nogle retningslinjer, der siger, at man skal lave knibeøvelser, når man har problemer med at holde sit underliv oppe og problemer med at holde på urin, luft og afføring, siger hun og forklarer, at den type problemer ofte opstår efter en fødsel eller i forbindelse med forstoppelse.
De alternative øvelser bygger Lotte Paarup på forskning fra bl.a. The Pargue School and Dynamic Neuromuscular Stabilization i Tjekkiet og erfaringer fra behandleren Eric Franklin. Dem giver Birthe Bonde dog ikke meget for.
- Der er også internationale studier af pendulsvingninger og regnbuetydninger, der har vist det samme, siger hun.
Det går ud over ryggen
Ifølge Lotte Paarup er et af problemerne ved knibeøvelser, at du ikke kan blive ved med at knibe, mens du bevæger dig. Du kan bruge et knib til at stoppe strålen, når du tisser, men hvis du f.eks. kniber, mens du sætter dig på en stol, render du ind i problemer. Det er umuligt at sætte dig ned på en naturlig måde imens, og det får dig til at bevæge dig på en unaturlig måde, hvilket på sigt kan skabe andre problemer i f.eks. ryggen og hoften, fordi du bevæger dig forkert.
- For meget fokus på det knib går ind og forstyrrer folks naturlige bevægelser, siger Lotte Paarup.
Det betyder også, at knibeøvelserne ikke nødvendigvis er til hjælp for kvinder, der lider af inkontinens.
- Jeg møder kvinder, der godt kan knibe, og samtidig er de inkontinente og har stadig problemer, når de bevæger sig. Rent forskningsmæssigt er der et 'misisng link' i og med, at man ikke forsker så meget i funktion (dvs. den funktion kroppen og bækkenbunden har, når den bevæger sig, red.). Knibet kan du kun bruge, når du kniber, hvis du skal lukke efter en tissetår, hvis du skal lave et nys eller bære noget tungt. Du kan bruge det som et redskab, der kan støtte dig, men du skal vide, hvordan og hvornår, det kan støtte dig. Mange tror, at hvis de bare kniber, så støtter det dem.
Uelastisk
Samtidig risikerer du ifølge fysioterapeuten, at din bækkenbund bliver stiv og uelastisk:
- Hvis du overtræner området, kan den blive for stram, siger Paarup.
At det skulle være tilfældet, er Birthe Bonde ikke enig i.
- Bækkenbunden kan blive overspændt, ligesom du kan blive øm i dine lårmuskler, siger hun.
Hun mener ikke, knibeøvelser kan gøre musklerne uelastiske. I stedet mener hun, at bækkenbunden kan have behov for, at du afspænder den.
- Hvis vi spænder for meget, er skeden knækket (bækkenbunden laver et knæk på både skeden og urinrøret, når den lukker til, red.), og så gør det ondt at have samleje. Der ved man fra yoga, at vejrtrækninger er fantastiske at spænde af på, men ikke til at træne mod inkontinens, siger hun med henvisning til Lotte Paarups anbefalinger af øvelser, der bl.a. går ud på at bruge åndedrættet i bækkenbundstræningen.
Kvinder kan ikke finde ud af at knibe
Lotte Paarups argument for, at hele kroppen og vejrtrækningen skal inddrages i træningen, er bl.a., at vi ikke er i god nok kontakt med vores kroppe, og det er de færreste af os, der kan finde ud af at udføre knibeøvelserne,mener hun. Ifølge hende, er åndedrættet basis for, at bækkenbunden fungerer.
- Fordi de læser, at det er vigtigt at lave knibeøvelser, tænker de som kvinder: "Det skal jeg også huske." Og så kniber du lidt i morgen og lidt i dag." Men de kan ikke finde ud af det. De kan ikke sanse deres bækkenbund, stikkontakten er taget ud, de får ikke lært at knibe ved at læse, de skal knibe. Det gør de ved at arbejde med nogle faktorer, der gør, at de kan knibe. At bækkenbunden får bedre vilkår, og at nervesystemet, der styrer hele kroppen, kan tage over og gøre det, det er designet til, siger Lotte Paarup.
Der er stillet spørgsmål til Etisk Råd i Danske Fysioterapeuter, om fysioterapeuter er forpligtigede til at følge kliniske retningslinier, og rådet behandler lige nu spørgsmålet, der er af principiel karakter.
LÆS OGSÅ: 14 ting du skal vide om din bækkenbund
LÆS OGSÅ: Knib dig til et bedre sexliv
LÆS OGSÅ: Tisser du også i bukserne?