Punktslank: Kan man virkelig tabe sig, hvor man vil?
Nogen hævder, at du kan komme langt i forsøget på netop det – andre, at det er helt umuligt at tabe dig på udvalgte steder. Her får du argumenterne for og imod.
Personlig træner Anne Bech er kvinden bag bestsellere som Fit på 100 dage, Bikini Bootcamp og Tab dig hvor du vil. I sin coaching og sit forfatterskab deler hun sin opskrift på, hvordan du specifikt får en flad mave, fastere bagdel, slanke lår eller flotte arme. Anne Bech mener godt, at du kan mindske fedtdepoterne de steder, hvor det generer dig mest. Hun ser dem som et resultat af dine gener, din kost og dine hormoner – og tager du hånd om de to sidste faktorer, mener hun, at du kan komme langt i kampen mod dem. Nogle ømme punkter er dog lettere end andre at få bugt med, påpeger Anne Bech.
”Mennesker, der har fedt på maven, har ofte lettere ved at tabe det end folk, der har fedt på benene, er min erfaring.”
Og netop, fordi generne også spiller ind, har vi forskellige forudsætninger, fordele og udfordringer rent kropsligt.
”Høje, slanke piger er tit født sådan, hvor andre har korte ben og fedt på ballerne uden nogen egentlig forklaring, end at sådan har de altid set ud. Du kan ikke fuldstændig ændre din kropsform bare ved at gå på slankekur, men du kan sagtens optimere,” uddyber hun.
”Nogen kan tåle flere kalorier end andre. Forsøg på tvillinger viser, at selv personer med ens genetik forbrænder forskelligt i forsøg med kost og træning. En kalorie opfører sig ikke ens fra dig til din veninde.”
DET HANDLER OM KOST
Anne Bechs cocktail til kamp mod de genstridige fedtdepoter har en række ingredienser: Den rette træning, nul sukker og ingen (fine) kornprodukter, masser af vand og søvn samt hjælp fra en række kosttilskud. Præcis, hvordan du skal bruge værktøjerne, afhænger af din specifikke udfordring og situation.
”Der er årsager til, at du tager på nogle steder mere end andre. For eksempel vil stress typisk give fedt på maven. Et højt indhold af østrogen i kroppen kan give ekstra på lår og numse. Og udenlandsk forskning tyder også på, at et højt og langvarigt indtag af sukker kan give fedt på ryg og arme. Så ja, hvis du kommer af med din stress, vil du højest sandsynligt automatisk tabe dig på maven. Ligesom noget træning også vil give dig pænere ben end andet.”
Punktforbrænding- og slankning handler ifølge Anne Bech dog meget om, hvad du spiser.
”Min erfaring siger, at det de fleste steder handler om kosten. En ret stram en af slagsen uden sukker, raffinerede kornprodukter og alkohol. Ligegyldig om du vil tabe dig på lår, numse eller mave. Jeg har også set fantastiske forvandlinger med løbetræning på ben, der ellers har haft svært ved at smide de lokale fedtdepoter, men at lave maveøvelser for at få fladere mave uden ellers at ændre noget kan ikke lade sig gøre. Det handler rigtig meget om kosten.”
UMULIGT AT PUNKTSLANKE
Spørger du i stedet humanbiolog Anders Nedergaard, om det er muligt at punktslanke sig omkring for eksempel arme eller lår, er svaret derimod et klart nej.
”Der er ingen argumenter for, at det på nogen måde skulle virke. Og der er heller ikke nogen evidens, der peger mod, at det gør det,” slår Anders Nedergaard fast.
At punktslankning er en utopi skyldes, at kroppens muskler og fedt rent fysisk og fysiologisk er helt adskilte, forklarer han. Selv om muskel og fedt ligger lige ved siden af hinanden, er der ingen direkte forbindelse mellem dem. Der går ikke nogen nerver fra musklerne til fedtet, og der løber ikke noget blod direkte fra musklerne til fedtet.
”Nerverne går tilbage til hjernen, og derfra går de til fedtet. Blodet fra musklerne går ikke til fedtet, det går tilbage til hjertet og bliver blandet med blod fra resten af kroppen. Der er ingen direkte forbindelse mellem muskel og fedt.”
For din fedtforbrænding er det derfor fuldstændig underordnet, om du arbejder med musklen, der ligger lige op og ned ad fedtet, eller med en muskel i den anden ende af kroppen. Du taber ikke mere fedt på armen af at lave biceps curls end af at squatte. Resultatet vil være præcis det samme. Hvor stort et fedttab, du oplever rundt omkring på kroppen, afhænger i stedet af den samlede forbrænding. Har du en vis grad af overskudsfedt eller decideret overvægt, vil der dog være en tendens til, at du taber dig nemmest og mest omkring maven.
”Når du begynder at akkumulere fedtvæv, vil du akkumulere mere omkring tarmen. Og er du kommet dertil, så vil du også tabe dig mere dér, når du begynder at tabe dig. Fedtet omkring tarmene kommer senere, og det lader sig generelt også mobilisere lidt lettere.”
BEDRE FORM HJÆLPER PÅ ALT
Der er også en grad af sandhed i, at hormonerne spiller ind på fedtdepoternes placering. Kvinder, der er overvægtige, har tendens til at udvikle polycystisk ovariesyndrom, hvor kroppen danner for meget testosteron. Det kan påvirke deres fedtfordeling, så de får mindre fedt på arme og ben, men lettere ved at få bugfedme. Hos mænd er det modsat, fordi fedtvævet indeholder det enzym, der laver testosteron om til østrogen. Det giver dem mere fedt på arme og lår frem for maven.
Men i alle tilfælde er den overordnede løsning den samme: At komme i bedre form og tabe sig allround; ikke bestemte steder på kroppen, men generelt. At komme i bedre form har en normaliserende effekt på de fleste omstændigheder.
Anders Nedergaard erkender dog, at der kan være en effekt af punktslankningsprogrammerne. Men han tilskriver dem generelle effekter, som du kunne have opnået på mange andre måder. For når nogen oplever, at de taber sig, hvor de gerne vil, så mener han, at det skyldes, at opskriften i bund og grund er ret universel.
”Den gennemgående anbefaling for, hvad du skal gøre for at tabe dig, uanset hvor på kroppen du ønsker det, er at lave styrketræning og højintens intervaltræning og spise dine grøntsager. Det virker jo for alle. Og det giver mening. Det er de generelle ting, der virker, og ikke de specifikke ting, du gør med en bestemt muskel, eller et særligt kosttilskud, der gør forskellen.”
STYRKETRÆNING ER DET ENESTE VIDUNDERMIDDEL
At du ikke kan tabe dig lokalt betyder dog ikke, at du ikke kan forme kroppen specifikke steder. Det kan du bruge træning, særligt styrketræning, til.
”Hvis du har meget flade muskler fra begyndelsen, kan træning jo godt gøre musklerne større. Og bliver musklerne større, bliver den samme mængde fedt strukket ud over et større areal og kan syne mindre,” siger Anders Nedergaard.
MUSKLER BLIVER IKKE SLANKE, MEN TYKKE
”Når du træner din muskel, vil du samlet få for eksempel en større arm. Træning gør ikke musklen længere eller korte. Træning gør musklen tykkere. Det er det, træning kan. Og når du ikke træner, så bliver musklen derimod tyndere. Men slankere bliver den ikke,” slår Anders Nedergaard fast.
Styrketræning med en modstand, der maksimalt tillader dig 10-20 repetitioner per sæt, er den mest effektive vej til en fit og trimmet krop. Styrketræning, hvor du arbejder med hele kroppen, vel at mærke. Det giver dig større muskler, som forbrænder mere. Og det får kroppen til at fremstå skarpere. Supplér selvfølgelig meget gerne med konditionstræning, der også har masser af gavnlige effekter, men lad styrketræningen fylde mest. Dyrk den mindst tre gange om ugen, hvis du ønsker at tabe fedt.
OM PUNKTSLANKNING
• Tanken bag punktslankning er, at du ved at træne en bestemt muskelgruppe kan reducere fedtet lige i de områder, du træner.
• Punktslankning er ofte nævnt i forbindelse med mave, lår og bagside af overarmene (bingovingerne).
• Den mekaniske bevægelse, der opstår af bevægelse, vil give varme lokalt i kroppen, og det vil øge blodgennemstrømningen i vævet omkring den arbejdende muskel. Det kan øge frigivelsen af fedt lokalt.
• Omfanget er dog meget begrænset. 30 minutters arbejde vil i bedste fald forbrænde 5 mg per 100 gram fedt. I praksis svarer det til tusindvis af timers træning, før du vil få et synligt resultat. Så selv om, det teoretisk set er muligt at punktforbrænde, er omfanget i praksis så begrænset, at det er helt ligegyldigt.
Kilde: Bente Klarlund Pedersen og Morten Zacho: 100 myter om motion og vægttab (FADL 2016)