Kasper Harboe

Da 52-årige Kasper droppede alkohol, overraskede kærestens kommentar ham mest

År efter år topper vi listen over de lande, hvor der bliver drukket allermest alkohol. Men hvordan vil det være at takke nej til de våde varer endda i den måned, hvor de festlige lejligheder står i kø? Det satte Kasper Harboe sig for at teste af på egen krop. Her er, hvad han lærte.

Fænomener som ’hvid januar’ og ’Sober Curious’ har fået flere til at holde pause eller helt at takke nej til alkohol. Historierne om alle de gode fordele ved at skære alkohol fra fylder mere og mere i vores bevidsthed, alligevel går rødvin, gin og tonics og fadbamser hånd i hånd med vores hygge-kultur.

Men hvad vil det betyde, hvis du vælger at takke nej til alkohol i fx december, som for rigtigt mange er en måned fyldt med hyggelige sammenkomster med familien, julefrokoster med kolleger og fester med vennerne – og hvor der for de fleste af os er alkohol involveret i festlighederne.

Det eksperiment besluttede 52-årige Kasper Harboe sig for at afprøve.

I november måned havde han som radiovært dækket regeringens nye forebyggelsesplan, der skal få børn og unge til at drikke mindre. En lytter foreslog, at det burde være de voksne, der gik forrest. Og det fik Kaper Harboe til at prøve at underlægge sig de begrænsninger, som politikerne ikke har mod til at indføre, nemlig det alkoholfrie liv.

 ”Jeg tænkte, at det var tilpas vanvittigt, fordi der er så mange arrangementer i december, hvor jeg plejer at drikke alkohol. Derfor kunne det være sjovt at prøve at droppe det, og se, hvad der ville ske,” fortæller Kasper Harboe til alt.dk.

Han fortæller samtidig, at han før eksperimentet drikker som de fleste andre danskere – et par gange om ugen.

”Der sker ofte noget festligt i weekenden, der er øl, vin eller bobler med min kæreste, når vi er ude at spise, og jeg kan tage et glas vin efter en lang arbejdsdag, hvor jeg skal slappe af derhjemme. Jeg spiller også dart, og der drikker vi altid øl imens.”

Kasper Harboe understreger, at han ikke har en fysisk afhængighed af alkohol, men det er helt klart blevet en indgroet del af hans vaner.

”Jeg startede med at drikke alkohol, da jeg var 13-14 år. Jeg er 52 år og begyndte at drikke midt i 80'erne, hvor vi kunne købe alt. Der var ingen restriktioner eller lovgivning som i dag. Jeg har faktisk aldrig rigtigt forholdt mig til dét at drikke – det har bare været en naturlig del af mit liv i så mange år.”

Svært, når der går floor i den

Hvad lærte du ved at sige nej til alkohol i december?

”Jeg har før prøvet hvid januar, og det er ikke så svært at undvære alkohol i januar, fordi der sker alligevel ikke en skid. Men i december skulle jeg øve mig på at finde ud af at være i de omgivelser, hvor andre drikker alkohol.

Det var helt nye erfaringer for mig at lære, hvornår man kan være med, og hvornår man ikke kan. Jeg erfarede, at de fester, der fx går hurtigt fra 0 til 100, er svære at være med til, når du ikke drikker. Det kan fx være et fyraftensarrangement, hvor man starter med nogle bajere kl. 17, og hvor jeg allerede ved 19-tiden tænker, at her kan jeg ikke trække mig selv lige så hurtigt i gang, som de andre kan.

Jeg oplevede efter at have været til et par af sådanne fester, at der er arrangementer, som er nemmere at være med til som alkoholfri. Det handler primært om de fester, hvor man snakker meget, modsat de fester, hvor der går floor i den. Sådan var det i hvert fald for mig, fordi jeg er bedre til at snakke, end jeg er til at danse.”

Men jeg synes også, at man faktisk bliver smittet af den gode stemning. Den store erkendelse for mig var, at jeg sagtens kan komme i virkelig godt humør uden at drikke. Man kan blive trukket op i godt humør og grine med. Det har jeg altid været vant til, men jeg troede, det kom fra alkoholen. Det gjorde det ikke. Det var måske den største erkendelse, at den stemning kom egentlig bare fra mig selv.”

Var der episoder, hvor du tænkte, at her kan jeg simpelthen ikke være med?

”Det var ikke så meget, fordi de vrøvlede, men fordi de begyndte at tale højere. Og når man bliver fuld, flakker ens opmærksomhed, så der var ti samtaler i gang samtidig, der handlede om ingenting. Og jeg var stadig i et mere stringent mode, som man jo er, når man er ædru. Det er virkelig to forskellige måder at snakke sammen på, og der kunne jeg godt føle mig udenfor.”

Mødte du nogle fordomme?

”Jeg kunne især mærke det på den respons, der kom på de sociale medier. Vi fortalte om eksperimentet i radioen og opfordrede andre til at være med. Der var nogle opslag på Radio 4's sociale medier. Mange syntes, det var meget sjovt, og nogen taggede hinanden. Men der var også nogen, som decideret følte sig provokeret af det. Det var måske der, hvor det virkelig var interessant, fordi hvorfor fanden blev folk sure over det? Det var særligt mænd over 50 år, som er det mest rigide folkefærd – det tør jeg godt sige, for jeg er selv én af dem. De er de mindst omstillingsparate sjæle i hele universet, og ifølge dem skulle man bare holde sin kæft og overhovedet ikke italesætte at lade være med at drikke.

Men den reaktion er for mig meget fedt, fordi det viser jo, at det her handler om noget, og at der er noget på spil. Hvis de syntes, at det var verdens kedeligste idé, kunne de jo bare gå videre. Men det satte tydeligvis noget i gang, og det har måske på en eller anden måde sat spørgsmålstegn ved deres eget forbrug, for ellers havde de vel ikke følt, at det handlede om dem.”

Var jeg mere kedelig?

”Jeg spurgte min ven, der blev gift midt i december, om han syntes, jeg var mere kedelig, fordi jeg ikke drak til hans bryllup. Det syntes han helt bestemt, men han kunne godt forstå, at jeg ikke drak en dråbe til hans bryllup.

Men det, man jo mangler, når man ikke drikker, er de der vanvittige episoder, som kommer sidst på aftenen. Det kan være, hvor man er gået i byen, og der sker et eller andet, som man simpelthen ikke kunne have regnet ud: Man møder nogle tilfældige mennesker, som man falder i snak med, fordi det er lettere, når du er fuld, eller på et tidspunkt kan man blive så stiv, at man lægger sig til at sove inde i solariet.  Alle de der skøre og sjove ting, man har gjort sidst på natten. Der kommer man ikke rigtig hen som ædru, så den er svær at være med i, når man ikke drikker.”

Hvad har været svært?

”Jeg føler, at jeg gik glip at én rigtig god brandert, og det var til min gode vens bryllup, hvor jeg gerne ville have drukket og festet med.

Ellers var der i virkeligheden ingen tab. Men der var mange tidspunkter, særligt først på måneden, hvor jeg kunne tænke, at her er der en genstand, jeg ville have drukket, hvis jeg kunne.

Jeg testede også forskellige former for mad, fordi for mig er der en belønning i et godt glas rødvin nogle gange, når jeg syntes, at jeg skulle falde ned efter en lang dag. Der prøvede jeg nogle gange at købe noget mad for at belønne mig selv. Da jeg fx var færdig med at købe alle julegaverne den 5. december, købte jeg en hel lagkage bare til mig selv, fordi jeg syntes, at nu skulle jeg sgu have det lidt godt. Og det var fandme ulækkert. Det kan jeg ikke anbefale. Det kan ingenting. Så den der bonus-følelse er der i hvert fald ikke med mad for mig.”

Hvilke positive effekter var der ved at droppe alkohol?

”Jeg oplevede en enorm styrkelse af min evne til at tænke klart. Det havde jeg ikke tænkt over på forhånd, fordi man snakker mest om figuren, og jeg vejede da også et kilo mindre efter december. Min kæreste sagde faktisk, at jeg var blevet pænere af at droppe alkohol.

Men jeg kunne se, at jeg blev skarpere i hovedet. Du ved, hvis man har et eller andet, der er lidt kontroversielt eller konfliktagtigt, enten med ens børn, eller en ting på arbejdspladsen, der skal løses. Der kan man godt nogle gange have svært ved at skelne mellem, hvad er er følelser, og hvad er realiteter, hvad er mit behov, og hvad er den andens behov – især hvis man er lidt træt, eller har bagstiv hjerne.

Der følte jeg mig enormt skarp og klar i hovedet. Det er lidt svært at forklare, men jeg følte mig generelt bedre til at tænke, jeg kunne bedre overskue tingene, og jeg havde generelt et større overskud. Hvem skulle have troet, at det påvirkede hjernen også?”

Mocktails peppede festerne op

Hvad sagde din familie og venner til dit nye alkoholfrie jeg?

”Jeg har voksne børn mellem 18 og 23 år, og de støttede mig meget og syntes, at det var skidespændende, også med alle de forskellige mocktails, som jeg købte, for at gøre festerne lidt mere festlige.

Jeg prøvede at give min 23-årige datter nogle alkoholfrie gin & tonics med en aften, hun skulle mødes med sine veninder, så de kunne anmelde dem for mig. Og hun skrev, at de var faktisk rigtig gode, hvis man blandede dem op med gin, så det gik ikke helt efter planen.

Men de alkoholfrie alternativer gjorde det nemmere for mig, når jeg var til fest. Jeg har jo smagt alle sodavand så mange gange, og for mig er sodavand lidt noget, man drikker, når man har været til fodbold. Der findes rigtig meget, der er godt – både øl og mocktails – så at jeg kunne få noget, jeg ikke havde smagt før, gjorde det også mere interessant.”

Hvad vil du gerne fortsætte med?

”Jeg kan i dag udpege rigtig mange genstande, som er enormt nemme at vælge fra. Hver gang jeg er ude at spise fx, vil jeg fremover hellere drikke noget alkoholfrit, fordi jeg er så frisk bagefter.

Så fremadrettet vil jeg gerne kun drikke, når det er til fest, eller der er en særlig festlig anledning, og så holde fast i de alkoholfrie alternativer.”

Hvilket råd vil du gerne give videre?

”At skulle undvære alkohol kan minde om vanen, mange har med kaffe, fordi det også er en så integreret del af vores liv. Og hvis man fjerner sin kaffe, ved man godt, hvor meget anderledes det hele føles. Og det er den bevidsthed, man skal være klar over de første 10-12 dage.

Der er nogle situationer, som føles meget anderledes, og man skal tænke på, at man er ved at prøve noget nyt. Der er dage, hvor det er lidt hårdt. Da det netop er så integreret en del at ens liv, kan man tænke, at hvis jeg nu ikke kan drikke, kan jeg heller ikke være med, eller jeg vil føle mig udenfor. Men man skal også huske, at nogle gange føler man sig også udenfor, selvom man drikker. Eller man kan kede sig, selvom man drikker. Det er ikke altid en fest.

Jeg vil sige, at i starten føles det som et fravalg. Når måneden er gået, bliver alkohol nærmere et tilvalg. Det er den transformation, som tager noget tid at lære sig.

Da først opmærksomheden på de genstande, jeg ikke kunne drikke, forsvandt, var det ren gevinst. Og derefter føles det rigtig rart at isolere alkohol til de enkelte gange, hvor du virkelig vælger det til, og så samtidig få alle sundhedsbonusserne.

Det er jo fantastisk, at jeg har tabt mig lidt, er blevet meget mere frisk og skarp, og ikke mindst at jeg er blevet pænere. Det var næsten den bedste gevinst, at min kæreste sagde, at jeg var blevet pænere. Det føles godt.”

Om Kasper Harboe

  • Kasper Harboe, 52 år.
  • Vært på Radio4 Morgen, som vandt radiobranchens pris Prix Audio for bedste morgenshow.
  • Tidligere vært på P4s landsdækkende formiddagsprogram 'Formiddag på 4'eren'.