Knyster

Får du også ondt i fødderne, når du har stiletter på? Her er løsningen

Vidste du, at der findes naturlige metoder til at behandle knyster?

Knyster på storetåens grundled findes hos 48 procent af alle voksne og er hyppigst hos kvinder. Knyster skyldes, at man har gået med sko, der er for små, for smalle eller for højhælede, eller at man har en nedfalden forfod. Knyster gør, at man får ondt og svært ved at gå.

I moderne lægevidenskab behandler vi med fysioterapi og fodterapi, øvelser og strækbehandling. Vi behandler akutte smerter omkring knyster med isposer, elevation, hvile og smertestillende medicin. Vi kan også operere, hvis der er alvorlige gener og smerter.

Desuden kan du supplere med følgende naturlige metoder:

  • PLEJ FØDDERNE ved sengetid ved at smøre dem ind i salve med æteriske olier, enten enebærsalve eller mentholatum-salve, der begge fås hos materialisten.
  • HOLD LEDDET SMIDIGT. Tag først et varmt fodbad med badesalt. Smør derefter fødderne ind i følgende olieblanding: 50 ml kristpalmeolie iblandet 20 dråber enebærolie og 10 dråber Wintergreen olie. Wintergreen æterisk olie indeholder samme betændelseshæmmende stof, som findes i aspirin (acetylsalicylsyre), og må ikke anvendes, hvis man har allergi over for indholdsstofferne. Massér også storetåen og dens grundled med olieblandingen.
  • GÅ MED SUNDE SKO, hvor der er god plads. Sko bør være tilstrækkeligt brede og have forholdsvis lav hæl. Undgå helt smalle, spidse og/eller højhælede sko til dagligt.
  • BRUG NATSKINNE. En natskinne består af en plastikbandage med elastik, der presser storetåen væk fra de andre tæer. Fås via speciallæge i ortopædkirurgi.
  • BRUG INDLÆG i skoene eller anskaf håndsyede sko. Indlæg fås via speciallæge i ortopædkirurgi.

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.