Denne lidelse ses hyppigst hos kvinder – da Kersti blev ramt, blev hun skrækslagen
”Loftet var gulvet, væggene byttede plads med hinanden, og jeg fik en frygtelig kvalme,” siger Kersti Hilding Hansen. Hun blev pludselig ramt af den godartede sygdom, krystalsyge.
Denne artikel blev bragt hosKlikk.noførste gang. Dette er en redigeret udgave.
Midt om natten vågnede Kersti Hilding Hansen pludselig med et sæt, åbnede øjnene og opdagede til sin rædsel, at hele rummet snurrede rundt.
”Loftet var gulvet, væggene byttede plads med hinanden, og jeg havde en forfærdelig kvalme, og desværre føltes symptomerne velkendte, for jeg har haft krystalsyge en gang før,” siger Kersti.
Den aften, hvor alt begyndte at snurre, forsøgte hun at undslippe snurren ved at lukke øjnene og ligge stille i sengen. Da hun vågnede, var alt lige så kaotisk.
”Da jeg vågnede et par timer senere, fortsatte rummet med at snurre foran mine øjne. Jeg havde ingen idé om, hvad der var op og ned. Med hjælp fra min mand lykkedes det mig at komme ud på badeværelset og derefter tilbage i seng igen. Jeg var skrækslagen. Hvad skulle jeg dog gøre? Jeg er kendt som en sand Google-mester, så jeg begyndte febrilsk at søge efter information på nettet.”
Kersti prøvede også at huske, hvordan hun havde opført sig sidste gang, krystallerne i hendes ører begyndte at danse rundt. Dengang vidste hun ikke, hvad det var, så hun kontaktede straks sundhedsvæsenet og fik god hjælp.
”Lægen vippede mig i en hurtig bevægelse bagover, så mit hoved hang ned over sofakanten i det, jeg senere lærte bliver kaldt Epley’s manøvre. ”Du har en klassisk krystalsygdom med krystaller, der bevæger sig i dit højre øre,” fortalte lægen mig. Lægen kunne se det på mine øjenbevægelser. Bevægelserne udløste stærke brækreflekser, men efter behandlingen fik jeg det straks meget bedre,” siger Kersti.
Turde ikke bøje sig forover
Hun blev derefter henvist til en fysioterapeut, hvor hun fik behandling med bl.a. udfaldsøvelser fra siden. Efter et par uger havde hun det helt fint igen og mærkede ikke noget til svimmelheden.
”På opfordring fra min læge traskede jeg i den periode rundt uden at turde bøje hovedet for at binde mine sko. I stedet satte jeg foden op på en stol, så jeg ikke behøvede at holde hovedet nede. Jeg holdt også op med at kaste mig baglæns ud i vandet og undgik generelt rykvise bevægelser med hovedet.”
I flere år var Kersti helt rask og uvidende om krystalbevægelser i ørerne. Indtil den aften, hvor snurren i hendes hoved kom tusindfold tilbage.
”Det, der straks poppede op på skærmen, da jeg googlede mine symptomer, var Epley’s manøvre, der blev beskrevet som den bedste løsning på løse partikler i venstre og/eller højre bagerste øreflip.”
En anden øvelse, der blev præsenteret for Kersti som lidt lettere at udføre, var den såkaldte Somersault-manøvre, der er udviklet af den amerikanske øre- og næselæge Carol Foster.
Kersti prøvede begge dele med det resultat, at alt begyndte at snurre, og hun kastede op.
”Det skulle ikke være godt for krystalsyge at ligge ned, men hvad skulle jeg gøre, når jeg havde det så dårligt? I løbet af de næste par dage fortsatte jeg med at lave øvelserne, men intet hjalp.
Desuden havde jeg ingen anelse om, i hvilket øre problemet var. Jeg begyndte at få mistanke om, at jeg gjorde noget forkert, fordi jeg ikke vidste, hvilke buer der skulle behandles.”
Ville vide alt om krystalsyge
Da Kersti blev ramt for anden gang, besluttede hun at grave i, hvad krystalsyge er, og hvad man kan gøre ved det. Efter en samtale med læge Mikael Karlberg, som er ekspert i svimmelhed og har skrevet bogen ’Det snurrer’, blev hun klogere på lidelsen, og hvad hun kunne gøre for at få det bedre.
Mikael Karlberg er overlæge og specialist i øre-, næse- og halssygdomme på Skåne Vertigo Center på Skånes Universitetshospital i Lund, Sverige.
Han foreslog, at Kersti kom til klinikken for at få behandling i en særlig TRV-stol.
”Mine håndled, ben og mit hoved blev spændt fast i det, der almindeligvis kaldes krystalstolen. Over øjnene fik jeg et par briller, der gjorde det helt sort, og jeg fik at vide, at jeg slet ikke måtte lukke øjnene under undersøgelsen. Det føltes lidt ubehageligt, men det blev gjort lettere af, at lægen og audiologen talte grundigt om, hvad der ville ske under behandlingen,” siger hun.
Kersti blev først vendt fremad med hovedet nedad, så bagud og så til venstre. Lægen holdt nøje øje med hendes øjenbevægelser på en skærm.
”Da de drejede mig rundt til højre i stolen, så de mine problemer. Krystallerne havde flyttet sig langt tilbage i den højre bue,” siger Kersti.
Går hurtigt rundt
Umiddelbart efter undersøgelsen i stolen bemærkede Kersti, at svimmelheden var aftaget. Hun fik at vide, at hun ikke måtte bevæge hovedet de næste 24 timer.
”Jeg spurgte, om jeg skulle gå oprejst og helt lige med hovedet, og lægen sagde ja. Jeg måtte ikke bøje mig forover og fik at vide, at jeg skulle ligge helt stille. Jeg skulle sove på mit venstre øre og undgå at vende mig om natten.”
I dag et par uger efter behandlingen har Kersti det meget bedre. Svimmelheden er væk, hun sover stadig på sit venstre øre om natten og har lavet Epley’s manøvre et par dage i træk.
”Jeg har det godt nu, og jeg har lovet mig selv at tjekke mit calcium- og D-vitaminniveau. Jeg undgår at lave pludselige bevægelser med hovedet, men jeg satser på at kunne leve normalt igen om et stykke tid.”
Hvad er krystalsyge?
I balanceorganet i det indre øre er der små partikler formet som krystaller Hvis de små krystaller river sig løsog triller i ørets buegange, kan det udløse en voldsomsvimmelhed.
Løse øresten ellerørekrystaller viser sig ved pludselig svimmelhedi forbindelse med hovedbevægelser,fx når man vender sig i sengen, drejerhovedet eller bukker sig ned. Mange medBPPV kan afhjælpes hurtigt og enkelt medEpley’s manøvre. Nogle skal igennem længere forløb.
”Benign paroxysmal positionel vertigo (BPPV) er en almindelig sygdom i det indre øre, som får visse hovedbevægelser til at udløse korte anfald af svimmelhed. Sygdommen stiger i hyppighed med alderen og er noget mere almindelig hos kvinder end hos mænd,” siger Kalberg.
Han forklarer, at krystalsyge er ufarlig og som regel midlertidig, men at tilbagefald er almindelige.
”Et typisk anfald af krystalsyge varer fra et par sekunder til et minut. Det udløses af forskellige hovedbevægelser, såsom at lægge sig ned, sætte sig op, vende sig om, når man ligger ned, eller kigge op og ned. Mange mennesker får også kvalme eller problemer med at gå normalt eller fokusere deres øjne.”
Hvem får krystalsyge?
Mikael Karlberg siger, at krystalsyge er mest almindeligt efter 60-årsalderen, og at alder derfor er et vigtigt aspekt.
”Der er også en vis sammenhæng med calcium- og D-vitaminmangel og med kvinder, der har osteoporose eller osteoponi. Andre mulige forklaringer er hovedskader, hjernerystelse eller at blive boret i tænderne.”
Man kan ikke få krystalsyge af stress. Krystalsyge er en mekanisk defekt i balanceorganet og er den mest almindelige årsag til svimmelhed.
Mikael Karlberg forklarer, at hvis du føler, at det snurrer mest, når du drejer hovedet til højre, er det dit højre øre, der er påvirket. Det er også den mest almindelige side at have krystalsyge på.
”Det kan skyldes, at de fleste mennesker normalt sover på deres højre side.”
Sygdommen kan behandles med Epley’s manøvre, Semonts manøvre, TRV-stolen og træning hos en fysioterapeut. Du kan lave øvelserne derhjemme og finde den, der passer dig bedst.
”Øvelserne er ens, og du kan få en introduktion ved at søge efter dem på YouTube. Epley’s manøvre er roligere, hvor Semont er lidt mere intens, men hvis du ikke gør det rigtigt, hjælper de dig ikke. Husk at det normalt ikke er skadeligt at træne, selv om du gør det forkert,” siger Kalberg.
Efter behandlingen er det vigtigt at holde hovedet helt stille og at gå oprejst så lige som muligt.
”I 24 timer efter behandlingen er det en god idé at forholde sig roligt. Derefter skal du ikke være bange for at bevæge dig rundt, som du plejer.”
Du kan forebygge krystalsyge
Mikael Kalberg forklarer, at du kan kontrollere visse vitaminniveauer for at forebygge krystalsyge.
”Sørg for at få nok calcium og D-vitamin. Hvis du ikke er sikker på, om du mangler noget, kan du bede din læge om en test.”
Kalberg understreger, at du ikke skal gå i panik, hvis du bliver ramt af krystalsyge.
”Prøv at tage det roligt, så du ikke stresser dig selv, hvilket kan skabe angst og frygt. Køb kvalmestillende produkter i håndkøb, hvis det er for svært at lave øvelserne på grund af opkastningsfornemmelsen,” siger han.